Întrebați orice cititor pasionat și vă va răspunde că preferă să trăiască în cartea sa mult iubită decât în cotidianul rece, apăsător, banal. Dar, depășind preferințele personale, noi credem că sunt opere pe care orice muritor de rând și-ar dori să le viziteze, indiferent de genul său literar de căpătâi. Descoperă, în rândurile de mai jos, lista noastră de cărți în care ne-am fi dorit să trăim!

Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimTărâmuri de o frumusețe și de o poezie cuceritoare, viață simplă, feerică, mici plăceri reconfortante și magie din plin: dacă apăsarea lui Sauron și iminentul război nu ar fi umbrit raiul din „Stăpânul Inelelor”, cu siguranță ne-am fi dorit să fi fost catapultați în universul său. Nu te teme, avem cea mai bună soluție; schimbăm grijile și amenințarea întunericului din „Lord of the Rings” cu excentrica aventură trăită de Bilbo și piticii din „Hobitul”! Nu ai semna chiar acum pentru un bilet?

„The roaring twenties” este una dintre epocile istorice în care ne-am fi dorit să pășim, dacăOpt cărți în care ne am fi dorit să trăim nu să trăim, dar atunci când e descrisă cu atâta geniu literar ca în „Marele Gatsby”, nu ne-am codi să dăm la schimb parteneriatul cu smartphone-ul pentru un strop din nebunia petrecerilor organizate de excentricul milionar. Toalete glam, distracție și lux, dar și sentimente trăite intens, în sunetul ademenitor al jazz-ului și sub mângâierea unei frumuseți desăvârșite, la care banalele timpuri actuale nu mai îndrăznesc nici măcar să viseze!

Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimCâți prichindei nu au suspinat sfâșietor, descoperind, în pragul celor 11 ani, că mult dorita scrisoare de la Hogwarts întârzie să apară? Se ia un castel impresionant, o școală în care mănânci magie cu lingurița, gustări delicioase, care îți lasă gura apă, dulciuri fanteziste, zbor impetuos cu mătura fermecată și cei mai minunați prieteni din lume. Universul imaginat de J.K. Rowling în „Harry Potter” e una dintre cele mai ademenitoare invenții ale literaturii, și, cu siguranță, o definiție perfectă de cărți în care ne-am fi dorit să trăim!

Desigur, istoric vorbind, suntem conștienți că epoca britanică georgiană nu era neapărat o Opt cărți în care ne am fi dorit să trăim perioadă înfloritoare pentru multe femei sau pentru oamenii cu o situație materială precară, dar în romanele lui Jane Austen rareori descoperim o altă latură în afară de cea…încântătoare. Chiar dacă mariajele aranjate și preponderența factorului economic asupra iubirii sunt sugerate chiar și de aceste cărți în care ne-am fi dorit să trăim, cine nu ar visa să bea ceai într-un conac englezesc, să poarte toalete delicate, să aibă de-a face cu persoane de rang înalt, cu maniere perfecte sau, pur și simplu, să se comporte precum un Cupidon egoist, dar delicios de lipsit de griji, ca în „Emma”?

Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimTe sfidăm să ne contrazici: orice vârstă ai avea, suntem siguri că ți-ai dori să vâslești pe un râu de ciocolată, să dai iama în caramele magice sau să ai un stoc de bomboane delicioase, care nu se termină niciodată! Copii fiind, visam să viețuim în „Charlie și fabrica de ciocolată”, dar nici acum nu am spune pas unei incursiuni în regatul vrăjit al mărețului Willy Wonka, unde înghețata nu lipsește nici din zilele reci!

Deși literatura română este populată de opere uluitor de profunde, dar cel mai adesea Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimdebordând de un tragism care nu te invită neapărat să îi devii protagonist, cu totul altfel stau lucrurile cu fantezia preferată a copilăriei noastre, „Toate pânzele sus”. Dacă nu ai fi Anton Lupan, măcar în pielea Adnanei sau a lui Ismail să te răsfeți un pic! Cutreierând mări și oceane, descoperind mistere, luptându-te cu pirații și trecând prin aventuri memorabile: așa arată o viață pe care puțini ne-o mai permitem în rutina cotidianului din epoca vitezei.

Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimTrecem peste faptul că un amestec de SF și comedie nu poate fi altfel decât incitant, dar cine nu ar visa, măcar preț de o carte, să colinde prin infinitatea galaxiei? Poate că Arthur Dent nu are chiar cea mai privilegiată poziție din lume, fiind ultimul supraviețuitor de pe Terra, dar este salvat și devine membru al unui echipaj care se va plimba nu prin lume, ci prin univers. Dacă vreodată ai visat să zbori dincolo de misterioasele stele, aceasta este cartea în care să îți dorești să trăiești: „The Hitchhikers Guide to the Galaxy”

Opt cărți în care ne am fi dorit să trăimNu e de mirare că răspunsul la întrebarea „în ce cărți ne-am fi dorit să trăim” înclină spre fanteziile preferate ale copilăriei noastre, deoarece maturitatea e săracă în imaginația, aventura și veselia molipsitoare care acompaniază cea mai frumoasă dintre vârste. „Anne of Green Gables” întruchipează câteva dintre caracteristicile vieții ideale: se ia o personalitate vivace, sclipitoare, un decor idilic, prieteni de suflet și aventuri delicioase, într-una dintre operele scrise pentru copii, dar devorate de toate vârstele!

Tu ce părere ai despre lista noastră de 8 cărți în care ne-am fi dorit să trăim? În care dintre ele ne-ai însoți?