Ce așteptăm de la o carte? Să ne fascineze, să ne facă mai buni, să ne ajute să călătorim în locuri în care nu am fi putut să punem piciorul altfel. Este exact ceea ce îți oferă cele 8 cărți cu acțiunea pe alte planete, de mai jos: te poartă prin Univers, martor al unor povești incredibile! Pe tine unde te conduc pașii imaginației azi?

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteRomanul de debut al lui Andy Weir, „Marțianul”, primul publicat sub propriul nume, a devenit un hit după ce Ridley Scott și Matt Damon l-au transformat într-o peliculă nominalizată la Oscar, dar cartea cu acțiunea pe alte planete și-a vrăjit încă de la prima apariție cititorii. Weir ne poartă pe Marte, conducându-ne într-o expediție care se sfârșește prost: Mark Watney este abandonat de echipajul său după ce este presupus mort. Nu tragedia, ci victoria ingeniozităţii umane este cea care ne cucerește aici: da, astronautul ajunge printr-un concurs de împrejurări să planteze cartofi pe Marte, dar nu doar aici rezidă spectacolul cărții.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteAtunci când ai de-a face cu o carte care a fost numită nu doar cea mai bună epopee SF a tuturor timpurilor, dar și cea mai bine vândută serie plasată pe alte planete, știi că ai în față o capodoperă a genului. E imposibil să nu fi auzit de „Dune” a lui Frank Herbert! Acțiunea se desfășoară acum pe Arrakis, o planetă esențială în universul Dune, sursă a celei mai importante substanțe din lume. Atunci când familia lui Paul Atreides preia conducerea pe Arrakis, avem onoarea de a deveni spectatori al unuia dintre cele mai uluitoare romane: acțiunea SF se înfiripă cu meditația asupra condiției umane, cu religia, politica și ecologia, un mix pe care îl vom degusta în orice eră.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteNe reîntoarcem pe pe Marte, se pare cea mai fascinantă planetă a sistemului solar în spațiul literar, cu „Red Rising” de Pierce Brown. Seria de cărți cu acțiune pe alte planete se desfășoară într-un viitor sumbru, în care pământul e pe moarte, iar Roșii, un grup de oameni considerați salvatori, lucrează în condiții ostile pe suprafața planetei Marte, cu scopul de a o face locuibilă. Nu trece mult însă și aceștia descoperă că au fost de fapt manipulați, în cadrul unei minciuni colosale: sunt de fapt sclavi exploatați pe o planetă locuită. Sub conducerea lui Darrow, Roșii vor ajunge la concluzia că trebuie să doboare sistemul castelor și să îi arunce pe Aurii de la conducere.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteUnul dintre romanele reprezentative ale literaturii SF, care a pus bazele unui gen adulat azi este „2001: O odisee spațială”, opera lui Arthur C. Clarke (în colaborare cu viitorul regizor al filmului, Stanley Kubrick, care nu a apărut însă pe copertă). Cartea ne poartă, de această dată, într-o călătorie prin Univers; acțiunea începe pe Pământ, în Africa preistorică, va continua pe Lună, ajungând apoi pe Saturn. Tehnologia avansată imaginată în carte, ideea de explorare spațială, de inteligență artificială și de evoluție sunt precursoare ale conceptelor actuale, dar ceea ce a captivat cititorii, încă de la apariție, este ideea intervenției extraterestre și, mai ales, temporaritatea umanității, la rândul său o treaptă în evoluția cosmosului.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteSimțul umorului, fantezie și aventuri spațiale? Sună ca rețeta unei reușite sigure, iar „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (Ghidul autostopistului galactic”) este cea mai bună definiție a succesului ideii. Seria de comedie creată de Douglas Adams a fost extinsă într-o rețea de filme, adaptări pentru TV, comic books, jocuri pe computer și spectacole la scenă deschisă care îi atestă popularitatea. De data aceasta, nu poposim pe o planetă anume, ci ne plimbăm prin galaxie alături de Arthur Dent, salvat de amicul său Ford Prefect exact înainte de dispariția pământului. Cel care fură lumina reflectoarelor este Marvin, robotul cu tendințe de depresie. Spune bun venit unei serii de cărți cu acțiunea pe altă planete, care îți va imprima garantat un zâmbet pe buze.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteSolaris” este următoarea noastră planetă gazdă, în călătoria imaginară prin spațiu. Renunțăm la aventurile comice sau, dimpotrivă, tragice, și facem un popas pe teritoriul la fel de fascinant al psihologiei umane. Romanul polonezului Stanislaw Lem a fost ecranizat, printre altele, în filme regizate de Andrei Tarkovsky și Steven Soderbergh, și spune povestea unui echipaj staționat pe planeta Solaris, care începe să experimenteze apariții paranormale ale persoanelor dragi, dispărute. Pe Kris Kelvin îl tulbură soția sa moartă, pe care nu se mai simte încă o dată capabil să o piardă, dar dezvăluirile sunt pe cale să facă și mai complicat tabloul narativ: Solaris, e, de fapt, o ființă vie, dotată cu o inteligență superioară.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteDe data aceasta, te tentăm cu un roman Young Adult care părăsește Pământul pentru a se refugia pe o planetă pustie. Lilac LaRoux și Tarver Merendsen sunt singurii supraviețuitori ai exploziei navei Icarus: ea e o adolescentă bogată, iar el un erou cinic de război. După ce aterizează pe planeta singuratică și aparent goală, cei doi descoperă că aceasta e de fapt populată de ființe „șoptitoare”, subiecți al unor experimente condamnabile desfășurate de chiar tatăl protagonistei noastre. Așteaptă-te la acțiune trepidantă, dar, mai ales, la peisaje vivide, cum numai cele plasate pe alte planete puteau fi. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care „Cioburi de stele” de Amie Kaufman și Meagan Spooner se află azi pe lista noastră.

Opt cărți cu acțiunea plasată pe alte planeteAsociază în aceeași frază „roman comparat cu Aventurile lui Huckleberry Finn și De veghe în lanul de secară” cu „acțiune plasată pe Prentisstown, un oraș din Lumea Nouă, o planetă extraterestră recent colonizată de oameni, în care toate femeile au pierit, iar oamenii își pot auzi unii altora gândurile”. Cu siguranță, vei regăsi o contradicție între cele două idei, una care va face însă lectura „Vocea pumnalului” de Patrick Ness cu atât mai irezistibilă. Protagonistul nostru este Todd Hewitt, singurul băiat în viață, care găsește, alături de câinele său zgomotos, unicul loc liniștit, pe care îl numește „Fără vacarm” și unde se va retrage la nevoie. Atunci când află însă că a fost mințit și că nimic nu e ceea ce pare, va trebui să lupte nu doar pentru pacea minții, ci pentru propria viață!

Tu ce părere ai? Ai citit până acum cărți cu acțiunea pe alte planete? Care este favorita ta?