Fructe și legume proaspete pe săturate, arome care se împletesc cu savoarea florilor parfumate, familie și prieteni care se întind la masă în grădină: vara e anotimpul în care papilele gustative ne sunt mai răsfățate ca oricând. Cu toate acestea, atunci când soarele strălucește cu putere și temperaturile desfid orice limită, timpul petrecut în bucătărie poate fi chinuitor. Tocmai de aceea, am alcătuit pentru tine o listă de cărți de bucate de vară: te vor scoate din impas și îți vor stimula creativitatea.

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăCapcana în care cei mai mulți dintre noi cădem în timpul verii este monotonia, cel puțin din punct de vedere gastronomic. Avem parte de fructe și legume savuroase, de ce am mai găti? Pentru că nimic nu întrece plăcerea unei mese gătite și degustate în compania celor dragi, la umbra unei vițe de vie parfumate, noi ținem aproape în această vară cărțile de bucate italienești. 100 de rețete rapide, peste măsură de savuroase și sănătoase (nu uita că bucătăria mediteraneană este în prezent considerată cea mai sănătoasă din lume) te așteaptă în „The Silver Spoon: rețete italienești rapide și ușoare”. Îți mai spunem că este cea mai bine vândută carte de rețete italienești din toate timpurile, ceea ce sperăm că te va convinge să îi dai o șansă în această vară.

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăÎnghețată pe băț, la cornet sau în cupe de cristal, sorbet, granita: ce ar fi anotimpul cald fără asemenea minunății? Printre cărțile de bucate de vară, noi acordăm coronița de prințesă a deliciilor operelor care proslăvesc înghețata! Sub titlul simplu „Ice Cream” se ascund peste 60 de rețete explicate pas cu pas, pe care le poți prepara la mașină sau aparat ori în mod clasic, cu telul și toată răbdarea din lume. Vei călători prin patria aromelor înghețate, de la tradiționala vanilie și ciocolată până la scorțișoară sau sorbet de șampanie și zmeură. Nouă ne lasă deja gura apă!

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăGătitul simplu, cu alimente consumate aproape rustic, direct din bol (sau din pitoreasca strachină a bunicii) a devenit tot mai popular în ultima perioadă și nu dă semne că s-ar îndepărta prea curând de „ceea ce e cool”. Tocmai de aceea, începem să uităm de fripturi suculente și să ne amintim ce bine ne fac supele, ușoare, nutritive, pline de sănătate. „Supe și creme. 365 de rețete” de Kate McMillan conține idei pentru tot anul (un bonus pe care nu îl poți trece cu vederea), de la supele cremă de mazăre ale primăverii la deliciile cu roșii, busuioc sau porumb ale verii și aromele îmbietoare ale toamnei. Crede-ne, va fi nelipsită din bucătăria ta!

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăChiar dacă nu ești complet convins de beneficiile bucătăriei raw vegan, e imposibil că contești farmecul unei bucătării care nu folosește focul, atunci când afară e o căldură mistuitoare. Raw food chef-ul și specialistul în nutriție Ligia Pop te tentează cu „Rețete vegane fără foc”, numărând 100 și încă una de minuni gastronomice care îți vor hrăni sufletul și trupul, vor pune capăt dilemelor legate de uciderea animalelor și nu te vor obliga să trudești în bucătăria încinsă la maximum. Cartea este un bestseller, care se află deja la a șasea ediție, și a fost recompensată în 2014 cu titlul de „Best Vegan Cookbook” la Gourmand World Cookbook Awards. E una dintre cărțile de bucate de bucate perfecte pentru vară!

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăJamie Oliver nu este doar unul dintre cei mai renumiți bucătari din lume (ar fi fost imposibil să concepem o listă de cărți de bucate de vară fără a-l include), dar și unul dintre chefii de prestigiu care sunt preocupați de aspectele sociale ale gastronomiei, de importanța educației în nutriție și de factorul economic. Cu siguranță te vei delecta cu un cooking book fancy, dar vei adora o carte de bucate care te învață nu doar cum să gătești sănătos și savuros, dar și cum să folosești resturile de la cină și să nu risipești nimic: cu alte cuvinte, cum să economisești în bucătărie. Este exact scopul lui „Economisește cu Jamie”, care va include mâncăruri generoase și cu papilele gustative, dar și cu portofelul tău, oferindu-ți și posibilitatea de a bifa vacanța exotică la care visezi în această vară.

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăUneori trebuie să economisim, dar alteori vrem să ne lăfăim în compania unei mese care a costat mai mult decât ar fi trebuit. Pentru acele momente de răsfăț opulent, care nu ne compromit însă fizicul de expus pe plajă vara, s-a inventat termenul de superfoods– alimente cel mai adesea exotice, cu conținut nutrițional superior suratelor sale mai puțin speciale. Gwyneth Paltrow s-a erijat de ceva vreme în gurul unui stil de viață considerat trendy și propune în cartea sa „Tot ce-i bun. Rețete ușoare, delicioase, care te vor face să te simți bine și să arăți grozav”, pe care a scris-o alături de Julia Turshen, rețete de detox, ideale în regimurile de slăbit sau când vrei să excluzi glutenul și lactatele din alimentație sau doar să mănânci mai sănătos. Îți recomandăm această carte de bucate de vară pentru că, orice ai crede despre personalitatea și stilul de viață al actriței premiate cu Oscar, nu poți nega faptul că arată fabulos pentru cei 44 de ani ai săi!

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăCum arată tabloul unei dimineți perfecte de vară? Noi credem că trebuie să includă un smoothie răcoritor și savuros în mână! Belșugul de fructe și legume proaspete ne determină să ne îndepărtăm de cuptor și să ne apropiem de blender sau de storcătoare. Tocmai de aceea, „Rețete de sucuri și smoothies pentru superenergie” va reprezenta o adiție prețioasă în lista de cărți de bucate perfecte pentru vară din bucătăria ta. Autoarea, Chrisrtine BAILEY, este nutriţionist de profesie și, așa cum spune și titlul operei sale, este aici pentru a-ți readuce prospețimea vieții.

Opt cărți de bucate perfecte pentru varăAm băut smoothie, am sorbit rustic dintr-o strachină de supă, am mâncat precum celebra Gwyneth Paltrow, acum putem să ne îndreptăm liniștiți spre deliciul serilor caniculare de vară: un grătar apetisant. Gândește-te la aripioare Buffalo, la pește sfârâind, la mirificul pui pe cutie de bere, la legumele colorate pe frigărui sau vinetele coapte cu o aromă inconfundabilă: sunt numai câteva dintre motivele pentru care ar trebui să incluzi „Preparate la grătar: 80 de rețete cu aromă de fum” printre lecturile tale de vară.

Tu ce părere ai? Ce alte titluri ai adăuga pe lista noastră de cărți de bucate de vară?