Care sunt ingredientele perfecte pentru o vacanță de vară de neuitat? O mare albastră, exotică, o plajă cu nisip fin și, bineînțeles, o carte care să reflecte perfect toate aceste minunății. Fie că alegem mistere care ne taie răsuflarea, povești de dragoste ușurele, numai bune de abandonat pentru o plonjare în brațele mării sau istorisiri de viață care vor rezona cu profunzimea cerului albastru, promitem că vara 2017 va fi una a lecturii. Mai jos, îți prezentăm cele 10 cărți de luat la plajă în 2017!

Opt cărți de luat la plajă în 2017Magie, cărți și familie, alături de un strop binevenit de mister: sunt ingredientele perfecte pentru o poveste care presupune un singur inconvenient, acela de a te determina să uiți de tot ce e în jurul tău și să te alegi cu o insolație de toată frumusețea. „The Book of Speculation”, cartea de debut a autoarei Erika Swyler, ne transportă în lumea circului, alături de Simon Watson, un bibliotecar care intră în posesia jurnalului unor îndrăgostiți cu destin tragic, pentru a descoperi că nu e vorba de niciun artificiu literar la mijloc, ci chiar de crunta realitate: un blestem atroce, care pune în pericol toate femeile din familia sa, și care este pe cale să îi lovească și sora. Nu îți face poftă de citit, printre valuri pline de spumă?

Opt cărți de luat la plajă în 2017Nu degeaba a fost votată una dintre cele mai bune cărți din literatura engleză a secolului XX, „Doamna Dalloway” a Virginiei Woolf te va ține captiv în universul ei interior, permițându-ți să te detașezi de ea doar câteva momente, cât să privești întinderea nesfârșită de apă, meditând asupra naturii umane. Acțiunea romanului se petrece doar pe parcursul unei zile, în timp ce protagonista se pregătește de petrecere, dar incursiunile în trecut, care amintesc de iubirile sale imposibile, și profunzimea dialogului interior transformă cartea într-o operă care te va bântui multă vreme de acum încolo. Îți mai spunem că a fost comparată, din punct de vedere al structurii și stilului, cu epicul Ulise al lui James Joyce, ceea ce spune multe despre complexitatea sa.

Opt cărți de luat la plajă în 2017Cel mai bun remediu împotriva aglomerației de care ai parte pe litoralul românesc, în timp ce visezi cu nostalgie la o plajă solitară, exotică, este o carte situată exact la polul opus, desfășurată într-un mediu izolat. Punem pariu că vei ajunge să apreciezi compania ta zgomotoasă după ce vei face cunoștință cu Mark Watney, astronautul rămas singur pe Marte și obligat să se descurce cu propriile resurse în „Marțianul” de Andy Weir. Chiar dacă premisa pare de-a dreptul tragică, ea este înseninată de personajul principal, care nu cade pradă disperării, ci descoperă soluții inovatoare, inteligente și, uneori, delicios de amuzante. Fie că ai văzut sau nu filmul cu Matt Damon, cartea e un must, și numai bună de luat la plajă!

Opt cărți de luat la plajă în 2017Cele mai bune cărți de luat la plajă au nu doar un conținut fascinant, dar și un titlu care ne rămâne întipărit în memorie, iar „Londra este cel mai frumos oraș din America” se dovedește un exemplu edificator în acest sens. Nisip, apă, briză, toate vor păli în fața poveștii captivante a doi frați care se îndoiesc de deciziile luate pe plan amoros. Emmy a fugit din New York ca să își plângă eșecul în iubire, dar e nevoită să se întoarcă pentru nunta fratelui său, Josh, ca să afle însă că acesta este la rândul său pe punctul de a rupe logodna. Cei doi pleacă într-o călătorie cu mașina inițiatică, spre trecut, în căutarea femeii care l-a fascinat pe Josh, dar și a acelei decizii care să nu le spulbere cu totul existența. Familie, iubire, regrete: nu sunt exact sentimentele care rimează cu vara și marea?

Opt cărți de luat la plajă în 2017Una dintre cele mai așteptate ecranizări ale anului, cu o pleiadă de staruri, ne readuce aminte de fascinanta Agatha Christie. Înfruntă arșița verii alegând să îți transporți spiritul până pe înzăpezitele rute ale Orient Expresului! „Crima din Orient Expres” se numără printre cele mai dificile cazuri ale lui Hercule Poirot, care trebuie să descopere care dintre pasagerii luxosului tren l-a ucis pe americanul Ratchett cu 12 lovituri violente de cuțit. Fie că știi sau nu ineditul răspuns la întrebarea „cine a făcut-o?”, „Crima din Orient Expres” se numără printre cărțile de luat la plajă și în vara 2017, întovărășindu-te fidelă printre castele de nisip și șezlonguri pătate cu cremă de protecție solară.

Opt cărți de luat la plajă în 2017Să jonglezi cu iubiri și aventuri într-o vară toridă poate fi contraindicat cardiacilor, dar nu când acestea au loc într-o carte pestriță, spumoasă și amuzantă. „Petrecerea lui Ralph”  aduce împreună 6 personaje încurcate în tot felul de relații amoroase: Ralph și Smith, doi prieteni care se îndrăgostesc de Jem, noua lor colegă de apartament, Karl și Siobhan, un cuplu trainic, a cărui armonie nu este amenințată decât de Cheri, tânăra de la ultimul etaj care îi face ochi dulci lui Karl. Romanul scris de Lisa Jewell a fost comparat cu „Jurnalul lui Bridget Jones” sau cu o soap-opera, dar noi te îndemnăm să depășești aceste preconcepții: ceea ce contează este că personajele sunt amuzante, că intrigile lor complicate sunt suficient de ușurele pentru a nu te împiedica să uiți de SPF și că aventurile lor merg cu orice băutură rece de vară.

Opt cărți de luat la plajă în 2017Probabil „Versetele satanice” este o carte care nu s-ar lăsa purtată peste întinderi zgomotoase de nisip, dar, dacă ai poftă în această vară de un strop de Salman Rushdie, ai la îndemână „Harun și Marea de Povești”. Scrisă imediat după romanul care i-a adus scriitorului condamnarea la moarte, a șaptea protagonistă de cărți de luat pe plajă a fost lansată ca o operă pentru copii, dar conține aluzii subtile la problemele contemporane, pe care le vor înțelege mai ales adulții. Cu toate acestea, păstrează patina de magie care l-a făcut celebru pe Rushdie, combină ca într-un basm-puzzle povestiri, anecdote, scene de desene animate și ne amintește, invariabil, de „O mie și una de nopți”, transformându-se într-un must read pe plajă.

Opt cărți de luat la plajă în 2017Adevărul este că distopiile s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie în ultima perioadă, ceea ce le face însă cu atât mai prețioase pe cele care au o premisă surprinzătoare. Este cazul lui „Nuanțe de cenușiu” (nu, nu are nimic în comun cu infama Fifty Shades of Grey și a fost publicată anterior, autorul Jasper Fforde fiind însă nevoit să adauge și sintagma The Road to High Saffron ediției în limba engleză, pentru a evita confuzia), în care lumea devine Cromatocrație, iar capacitatea de a percepe culori este legată de poziția în societate. După un dezastru numit simplu „Ceva ce s-a întâmplat”, oamenii nu mai sunt capabil să discearnă toate culorile și sunt împărțiți în clase în funcție de nuanța pe care o sesizează: cei care văd gri sunt cei mai jos, urmați de roșii, iar cei care conduc ajung chiar până la violet. Așa cum te aștepți, eroul Eddie Russett trebuie să scuture aceste reguli aparent lipsite de logică, dar cum o va face vei descoperi chiar tu, pe plajă!

Ce părere ai despre recomandările noastre? Împărtășește cu noi recomandările tale de cărți de luat pe plajă!