Una dintre cele mai fascinante tematici în literatură este călătoria în timp! Cine nu visează, măcar pentru câteva clipe de temeritate, să cunoască epocile apuse ale umanității sau, dimpotrivă, să fie martor al evoluției (sau decăderii acesteia) în viitor? O mașină a timpului a făcut obiectul fanteziilor literare și al epopeilor SF și este unul dintre puținele vise ale umanității rămas neîmplinit! Descoperă în rândurile de mai jos opt cărți despre călătoria în timp, numai bune să îți hrănească imaginația!
HG Wells este primul nume care ne vine în minte atunci când ne imaginăm călătorind prin vastitatea timpului. Prolificul scriitor englez a pus în 1895 punctul pe i în „The Time Machine”, inventând conceptul de mașină a timpului! Părintele literaturii SF nu se sfiește să își trimită protagonistul, așa numitul Călător în timp, peste 800 000 de ani, atunci când pământul își trăiește ultimele clipe. Cea mai celebră carte despre călătoria în timp a fost subiect de adaptări cinematografice și TV, constituind în continuare una dintre cele mai fecunde surse de inspirație în toate formele artei și literaturii!
- O adevărată dovadă că originalitatea nu a dispărut din literatură, una dintre cele mai
așteptate cărți ale anului 2013, cu drepturi de ecranizare cumpărate de compania de producție a lui Leonardo DiCaprio, „Fete strălucitoare” de Lauren Beukes spune povestea unui bărbat care descoperă cheia călătoriei în timp într-o casă oarecare, dar află că nimic nu e gratis pe lume: el devine un ucigaș în serie, obligat să ucidă „fete strălucitoare”, excepționale, care ar fi putut schimba lumea. În momentul în care una dintre ele supraviețuiește și pornește în căutarea ucigașului călător, ițele unui thriller de o uluitoare prospețime prind să se înnoade sub ochii noștri fermecați.
Să uităm de crime înfăptuite prin uneltele călătoriei în timp și să ne provocăm imaginația cu o viziune mai optimistă! Marele Mark Twain și-a încercat talentul cu zborul literar printre epoci în „Un yankeu la Curtea Regelui Arthur”. Nu te aștepta însă la o reeditare a poveștii Cavalerilor Mesei Rotunde, ci la o satiră socială briliantă, celebră grație scenei cu prezicerea elipsei, dar mult mai profundă decât ceea ce ai aștepta în mod normal de la o carte integrată la literatura pentru copii.
- Se putea ca tocmai maestrul Stephen King să nu își fi încercat norocul cu unul dintre cele
mai puternice simboluri ale literaturii SF, călătoria în timp? În „11.22.63” creatorul lui Carrie renunță la fioroasele sale legi ale paranormalului pentru o radiografie politică, socială și de cultură pop a anilor 60. Dacă nu ai recunoscut încă semnificația titlului, află că e vorba de data uciderii lui Kennedy: 22 noiembrie 1963. De data aceasta, avem însă parte de puțină speculație literară: King ni-l oferă pe Jake Epping, un profesor de literatură engleză care călătorește în timp, din 2011 până în 1958, și care pare să facă posibilă deturnarea glonțului ucigaș.
Politice, filosofice, pline de imaginație sau cu accente de thriler: cele 4 cărți despre călătoria în timp de mai sus au uitat să ia în calcul un element, patosul inimii. Literatura romantică nu putea fi mai frumos aservită decât de mitul mașinii timpului. În „Soția călătorului în timp”, Audrey Niffenegger pleacă de la o premisă SF frumos plăsmuită: Henry e unul dintre primii oameni diagnosticaţi cu o boală rară, care îi resetează ceasul genetic, propulsându-l complet aleatoriu în timp, în diferite momente ale vieții sale. Povestea de dragoste cu Clare, pe care o cunoaște atunci când ea are 6 ani și el 36, este însă cea care salvează romanul de la a fi o speculație pe teme science fiction: îți promitem că, și de această dată, cartea bate filmul, respectiv ecranizarea cu Rachel McAdams și Eric Bana!
- Se pare că femeile afectate de călătoria în timp în povești romantice au nume care derivă
din luminosul Clare. De data aceasta, ascultăm istoria lui Claire Beauchamp în „Călătoarea” de Diana Gabaldon, asistentă pe front și soție a profesorului de istorie Frank Randall. Femeia se bucură de o a doua lună de miere, petrecută în Scoția, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, întreruptă de o „micuță”, dar nedorită călătorie în timp până în 1743, atunci când clanurile din Highlands erau în pragul Revoltei Iacobine. Adaugă faptul că se îndrăgostește de un scoțian vânjos și vei obține scenariul inițial al unei uluitoare povești de dragoste care se întinde pe câteva zeci de mii de pagini (seria conține 9 romane, dintre care ultimul nu a fost încă publicat), ecranizată în hitul TV Outlander.
- Să nu faci greșeala de a crede că, în lista cuprinzătoare de cărți despre călătoria în timp, regulile sunt inexistent
e. Dimpotrivă, scriitorii au amestecat fantezia cu rațiunea într-un mod atât de acceptabil, încât nutrim speranța de a avea șansa să vizităm și noi timpuri trecute sau, dimptrivă, viitoare. Ne referim din nou la o serie de succes, The Oxford Time Travel Series, care permite călătoria în timp cu o condiție de aur: să nu schimbe ordinea istoriei. Minuțios documetate, ceea ce nu le face însă să își piardă din savoare, cărțile lui Connie Willis sunt un must read pentru iubitorii de literatură SF. Prima lor apariție, „Cartea Judecății de Apoi” o poartă pe Kivrin, o profesoară de la Oxford, din anul 2048, până în întunecatul Ev Mediu, unde nimic nu e ceea ce pare! Premiile Hugo, Nebula și Locus obținute sunt un argument puternic, credem noi!
- Ultima noastră reprezentantă a listei de cărți despre călătoria în timp este un clasic în
materie: se ia unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, bombardarea Dresdei de către Aliați, dar se „înfrumusețează” cu invazii extraterestre și călătorii în timp. Bombardamentele și prizonierii de război sunt la fel de reali, dar fantezia fecundă a lui Kurt Vonnegut transformă „Abatorul cinci” într-una dintre cele mai halucinante opere literare pe care le vei citi pe parcursul vieții tale!
Tu ce părere ai? Ți-au satisfăcut aceste cărți despre călătoria în timp apetitul de a transcede limitele existenței? Ce alte opere de acest tip mai cunoști?