Soarele arde în continuare, cerul e fără pată, dar s-a schimbat ceva în adierea vântului, în atmosferă, ceva ce simți și tu în adâncul sufletului: se apropie toamna. Oricât de aprig am fi strigat împotriva caniculei și ne-am fi dorit ca anotimpul cald să se termine, nu putem nega că ne scăldăm într-o melancolie acută la finalul fiecărei veri. Noi îți propunem să trăiești acest sentiment ca întotdeauna, în compania cuvântului scris, și îți prezentăm opt cărți de sfârșit de vară!

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăNu s-a încheiat încă vara, deși, cel puțin din punct de vedere calendaristic, nici mult nu mai e, așa că mai ai încă poftă de lecturile lejere, dar parcă ți-ai încerca papilele gustative și cu ceva mai profund de atât. Ne place să credem că Jane Austen e o scriitoare la care ne putem întoarce oricând, în orice anotimp, dar suntem de părere că redă perfect sentimentele complicate de la sfârșit de vară cu una dintre cărțile sale mai puțin cunoscute, „Persuasiune”. De data aceasta, avem parte de un strop de iubire matură, cea dintre Anne Eliott și căpitanul de marină Frederick Wentworth, a căror poveste ne învață că nu e niciodată prea târziu să îți recâștigi prima iubire: exact senzația pe care o avem la încheierea anotimpului cald.

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăCe poate fi mai potrivit pentru finalul de vară, dulce-amar, decât un roman Young Adult cu iz de dramatism? Afară e încă frumos, ceea ce ne apropie de reverberațiile adolescentine ale acestui tip de literatură, dar avem nevoie și de un strop de dramatism; tocmai de aceea, îți recomandăm printre cărțile de sfârșit de vară și „Absolut tot” de Nicola Yoon. Maddy e bolnavă de o afecțiune rară, care o face alergică la oameni, așa că nu a mai ieșit din casă, ci trăiește doar în compania mamei și a asistentei sale medicale. Bineînțeles, lucrurile se schimbă atunci când îl vede pe Olly, tânărul care se mută alături, și împreună cu care începe, la distanţă și interzis, o poveste de dragoste.

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăSimpla evocare a gândului că nu vei mai lâncezi pe o plajă mângâiată de valurile mării, că nu va mai fi vacanță și că nu vei mai ieși la terasă te poate umple de tristețe, așa că ai nevoie la final de vară de o carte care să îți amelioreze dispoziția. Alegerea poartă poartă numele de „Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut” și are semnătura celor doi „cațavenci” Simona Tache și Mihai Radu. Incluzând câteva dintre cele mai reușite texte ale rubricii Bătăi în dialog, cartea e prezentată ca fiind cea mai bună terapie împotriva divorțului. Iar noi o considerăm și cel mai bun leac împotriva dezolării de sfârșit de vară.

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de vară„Dacă nu te simți inspirat și îmbogățit de această carte, înseamnă că nu ai citit-o”: este ceea ce spune Stephen Colbert (comedian, scriitor și producător, gazdă a talk show-ului The Late Show with Stephen Colbert) despre următoarea operă de pe lista noastră de cărți de sfârșit de vară. „Ce mi-a șoptit o vrăbiuță” îi aparține lui Biz Stone, unul dintre co-fondatorii Twitter, un mogul social media care este gata să te învețe secretele succesului său. O carte care vorbește despre obligatoriile creativitate, schimbare, risc, dar și despre empatie și colaborare, mai puțin prezente în literatura motivațională. Te sfătuim să o aduci pe noptiera ta: perioada lecturilor ușoare s-a încheiat, vine toamna și este momentul să țintim către succes!

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăSfârșitul de vară (sau începutul de toamnă, depinde ce perspectivă ai) este o perioadă în care ne place să ne detașăm de tot ce este exagerat și să privim cu autenticitate, emoție și eliberare o nouă perioadă din viața noastră. Nu am găsi un moment mai potrivit pentru o carte poate șocantă, cu siguranță originală, o evocare puternică, aproape crudă, a unei experiențe blamate: închisoarea. „Portocaliul este noul negru” nu reprezintă doar traducerea celebrului serial Netlix Orange Is the New Black, dar și titlul unor memorii care au inspirat TV show-ul de succes. Purtând semnătura lui Piper Kerman, o femeie condamnată la 1 an și o lună de închisoare pentru trafic de droguri, cartea consemnează viața după gratii cu realism și tandrețe, într-o manieră atât de captivantă încât vei uita și de trecerea dintre anotimpuri!

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăDeși afară e încă plăcut, nu ne mai putem plânge de temperaturi incendiare, așa că e cel mai bun moment să dăm drumul la cuptor și să renunțăm preț de o dimineață mirosind a pâine la salatele de vară. Vei avea drept aliată în acest sens „Atelierul de pâine” de Cecile Decaux, o colecție de 100 de rețete de pâini delicioase, pe care să le pregătești în intimitatea propriei case. Așa vrem să facem tranziția spre toamnă: cu bucătăria mirosind ademenitor, a copilărie la bunici.

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăCecelia Ahern s-a transformat rapid din fiica unui Prim-Ministru al Irlandei cu ambiții de scriitoare, care înduioșa o lume întreagă cu „PS: Te iubesc” într-o autoare cu succes extraordinar de casă, care scrie din inimă. Ultima ei lansare poartă numele de „Defecți” și reprezintă o incursiune în literatura Young Adult, prima de acest tip pentru Ahern. Noi te invităm să cinsteşti ultimele zile de vară cu o lectură ușoară, dar ispititoare, și să o primești în viața ta pe Celestine North, o fată cuminte, cu o existență perfectă, care se trezește însă în urma unei decizii din impuls că riscă să fie însemnată cu pecetea de „defectă”, modalitatea prin care o societate distopică alege să își alieneze ocupanții mai puțin reușiți. Nu e sfârșitul de vară cel mai bun moment pentru a renunța la iluziile perfecțiunii?

Opt cărți pe care să le citești la sfârșit de varăLăsăm în urmă lecturile distractive cu ultima noastră propunere de pe lista de cărți de sfârșit de vară: „The Underground Railroad” de Colson Whitehead. De data aceasta, plonjăm direct în maturitatea complicată a toamnei, cu un roman care ne amintește că societatea contemporană e decimată, în mare parte, din cauza intoleranței și a rasismului. Poposim acum în sânul Americii sclavagiste, urmărind-o pe Cora, o sclavă de pe o plantație de bumbac ce hotărăște să încerce să scape din iadul pe care îl trăiește alături de Caesar, care îi povestește despre existența unei căi ferate subterane. Lectura e antrenantă, pasională, pe viață și pe moarte, așa cum par primele adieri ale toamnei, surprinse pe fundalul cerului lipsit de grijă al verii.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți de sfârșit de vară? Te-a atras selecția de titluri propusă de noi?