Oricât de mult am iubi vara, nu putem nega faptul că septembrie are un farmec pe care niciuna dintre lunile fierbinți ale anotimpului cald nu îl poate egala. Copacii se îmbracă în patina de auriu, dar nu își pierd încă frunzele, iar vântul domol și soarele încă blând ne determină să ieșim mai des în natură. Dar prima lună de toamnă este, în același timp, și un omagiu adus lecturii: ce poate fi mai plăcut decât să stai tolănit într-un fotoliu, cu o cană de ceai aromat lângă tine, și să te pierzi în universul fascinant al unei cărți? În continuare, noi îți prezentăm cele 8 cărți de citit în septembrie!

Opt cărți pe care să le citești în septembrieOricât de frumoasă ar fi, toamna este, înainte de toate, un anotimp al singurătății. Ceva din ideea că natura moare, pregătindu-se pentru iarna cea lungă, ne face să ne simțim izolați, să ne petrecem mai mult timp în intimitatea propriei case. Și ce poate cauza mai multă singurătate decât puterea sau ororile pe care trebuie să le realizăm pentru a o menține? Este exact concluzia la care ajunge Gabriel Garcia Marquez în „Toamna patriarhului”, pe care însuși scriitorul a intitulat-o „poem despre singurătatea puterii”. Cu figura centrală a unui dictator, bazat însă pe personalități cât se poate de reale, printre care și Generalul Franco, marele scriitor sud-american este gata să te ajute să începi septembrie în stil mare.

Opt cărți pe care să le citești în septembrieDivagăm de la povestea plină de orori a „dictatorului etern” la un subiect mult mai plăcut: conservele de toamnă. Ce alt anotimp e mai potrivit pentru a ne umple cămara decât cel mai bogat, cel care ne departe de asprimea iernii? Gândește-te la compoturi zemoase, la dulcețuri parfumate, la murături care îți lasă gura apă sau la cele mai delicioase borcane cu zacuscă: toate la îndemâna ta, profitând de sfaturile autoarei „Conserve din legume și fructe”, Elisabeta Iosefina Iorga. Îți garantăm că simpla lectură a acestei cărți de citit în septembrie te va face să te împaci mai bine cu toamna!

Opt cărți pe care să le citești în septembrieRevenim la literatură, mai ales că nu are nicicând un parfum mai nostalgic decât toamna. Începutul anotimpului frunzelor căzătoare este marcat de culesul recoltei, așa că ce moment mai potrivit pentru a te delecta cu o carte care celebrează „frumusețea semințelor, a rădăcinilor, a maturizării”, toate concepte pe care le înțelegem cu mai multă profunzime toamna?„ All Over Creation” de Ruth Ozeki spune povestea lui Yumi Fuller, o femeie de origine japoneză-americană care se întoarce în orăşelul natal din Idaho după 25 de ani de la fuga sa, pentru a se confrunta cu părinții care mor, cu noua realitate a business-ului din agricultură, cu controversele contemporane ale alimentelor modificate genetic, în timpul culesului de cartofi. Așteaptă-te la personaje schițate cu afecțiune, dar și cu umor, și la o carte care se potrivește perfect cu atmosfera de septembrie.

Opt cărți pe care să le citești în septembrieDacă privim toamna din punct de vedere spiritual sau psihologic, ideea de maturitate, de vârstă coaptă, numai bună pentru amintiri sau pentru introspecţie, este cea care ne răsare în minte. Tocmai de aceea, un jurnal se dovedește a fi o carte pe care să o citești în septembrie cu zâmbetul pe buze și senzația de dulce-amar în suflete. De data aceasta, te invităm să descoperi „Sesiunea de toamnă” a lui Eugen Negrici, criticul istoric și literar care a lansat polemici și a iscat scandaluri cu „lluziile literaturii române”. La fel ca noi, emeritul profesor universitar consideră că toamna este cel mai bun anotimp pentru „reexaminare” și realizează o condică a anilor 1975-2015 din viața sa: poate nu un jurnal în toată puterea timpului, ci o contemplare a modului în care timpul și vârsta schimbă percepțiile și felul de a gândi al oamenilor.

Opt cărți pe care să le citești în septembrieCu a cincea carte de citit în septembrie preferăm să ne concentrăm pe partea frumoasă a toamnei și ne gândim la una dintre cele mai plăcute activități ale acestui anotimp: grădinăritul! Acum e timpul să culegi roadele a ceea ce ai sădit în mica ta frântură de rai, ceea ce nu înseamnă că nu poți planta în continuare sau că nu îți poți umple răsadurile cu flori. Descoperă toate minunile pe care le poți face cu o parcelă de pământ și un strop de dragoste în „Grădinăritul anotimp cu anotimp” de Klass T. Noordhuis, cartea pe care să o ții aproape în septembrie, dar pe care să nu o pierzi din vedere nici în restul anului.

Opt cărți pe care să le citești în septembriePoate că nu e perioadă mai potrivită pentru a reveni la clasici decât începutul toamnei! Dacă vara căutăm senzații tari, thrillere aventuroase sau povești de dragoste pasionale, în septembrie tânjim să resimțim iar fiorii de emoție ai lecturilor clasice. Cu o cană de ceai în mână, un fotoliu confortabil și, neapărat, o pătură moale, vei petrece o după-amiază superbă în compania lui „Agnes Grey”, opera celei mai puțin cunoscute dintre surorile Bronte, Anne. Povestea guvernantei care are de suferit opresiune și abuzuri, ca orice femeie în poziția ei, în secolul al XIX-lea, a fost comparată cu „Jane Eyre”, și este expresia sublimă a literaturii britanice: rezervată, dar plină de pasiune, în profunzimea ei. Perfectă pentru toamnă!

Opt cărți pe care să le citești în septembriePuține frumuseți ale naturii pot rivaliza cu toamna niponă, așa că în septembrie trebuie să citești „Brocart de toamnă” de Teru Miyamoto. Popularul scriitor japonez a debutat pe piața internațională cu această superbă carte despre dragoste, moarte și karma, spunând povestea a doi foști soți care se întâlnesc la 10 ani după un divorț dramatic. Profunzimea specifică literaturii asiatice este împletită cu un lirism superb, toate îmbinate în jurul conceptului de Kinshu, care simbolizează atât noțiunea luxuriantă de brocart, dar și scrierea poetică și frumusețea toamnei, redând la nivel simbolic relația plină de suișuri și coborâșuri dintre protagoniștii Aki și Yasuaki.

Opt cărți pe care să le citești în septembrieȘi pentru că ai mai mult timp după ce renunți încet, încet, la ieșirile de vară, toamna este momentul prielnic pentru o lectură monumentală. „Toamna timpurie”, capodopera lui Louis Bromfield, a câștigat Premiul Pulitzer în 1927 și te va captiva cu saga familiei Pentland, bogați care au făcut parte din clasele înalte ale societății, dar care sunt obligați, în urma schimbărilor sociale de la sfârșitul Primului Război Mondial, să se amestece cu „nouveau riche” ca să își asigure supraviețuirea. Intrigi familiale, secrete, mistere și multă dramă, toate combinate cu un talent care te va ține cu sufletul la gură în zilele blânde ale lui septembrie.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit în septembrie? Vei alege un titlu de pe lista noastră?