Dacă trebuie să enumerăm lecturile cu cel mai intens potențial de a ne prinde inima ca într-un clește, refuzând să îi mai dea drumul, acelea sunt cărțile cu iubiri interzise. Simplul fapt de a ști că cei doi protagoniști, în ciuda iubirii fierbinți pe care și-o poartă, nu au șanse de a trăi împreună până la adânci bătrâneți, ne pune pe jar, iar atunci când dragostea interzisă le este dublată și de talentul autorului, suntem deja captivi ai poveștii. Îți prezentăm în rândurile de mai jos cărțile noastre preferate cu iubiri interzise!

Opt iubiri interzise din cărțiNu am putea începe o listă a iubirilor interzise din cărți fără a aminti de îndrăgostiții născuți sub o stea potrivnică, Romeo și Julieta. Capodopera lui Shakespeare a transformat poate pentru prima dată în istoria literaturii dragostea dintr-o afacere a inimii în singura pecete de veșnicie pe care o putem reclama. Din familii rivale, dar supuși mai ales hazardului care li se opune, protagoniștii bardului englez se joacă cu inima noastră, îndemnându-ne să sperăm, de fiecare dată, împotriva a ceea ce știm, că vor rămâne împreună.

Opt iubiri interzise din cărțiIubirea dintre Romeo și Julieta a fost interzisă din cauza constrângerilor exterioare, dar de multe ori dragostea este imposibilă din cauza propriilor noastre mecanisme sufletești. Sunt voci care afirmă că Eliade nu a uitat-o niciodată pe Maitreyi și că a regăsit-o în toate protagonistele sale ulterioare, iar Ileana, femeia-unică din „Nuntă din cer”, pare să fie într-adevăr un arhetip al marii iubirii a scriitorului. Fascinantă, misterioasă, inteligentă, ea trezește dragostea a doi bărbați, dar de fiecare dată iubirea e interzisă, restrânsă de imposibilitatea bărbaților de a se dărui complet, fără limite. În cele din urmă, obiectul pasiunii lor moare, iar tot ce le rămâne e amarul, sentimentul acut al pierderii.

Opt iubiri interzise din cărțiStelele nu s-au amestecat doar în iubirea pasională dintre Romeo și a sa Julietă, ele au apărut să tulbure și iubirile interzise din perioada contemporană. Nu doar literatura clasică, dar și lecturile Young Adult reflectă pasiuni imposibile. Între Augustus Waters și Hazel Grace Lancaster („Sub aceeași stea”) nu intervin părinții sau familiile rivale, ci un impediment mult mai grav: cancerul terminal. Cei doi adolescenți se iubesc însă cu frenezia pe care ți-o dau ultimele clipe de viață, iar scenele care îi au drept protagoniști (în special cea în care vizitează casa lui Anne Frank) te vor face să izbucnești în lacrimi.

Opt iubiri interzise din cărțiPoate cea mai reprezentativă carte cu iubire interzisă este „La răscruce de vânturi”. Romanul, încadrat în categoria goticului din cauza pasajelor care îți ridică părul de pe mâini, te captivă cu pasiunea damnată dintre Heathcliff și Catherine. În timp ce cuplurile de mai sus se luptă cu incapacitatea de a iubi sau cu opoziția externă, cei doi proprietari ai domeniului „La răscruce de vânturi” sunt împiedicați să rămână împreună nu doar de diferențele sociale, dar mai ales de propriul temperament, de personalitatea mândră și arzătoare. Doi protagoniști cu valențe de personaje negative, care și-au câștigat însă nemurirea prin violența cu care iubesc, la limita imposibilului.

Opt iubiri interzise din cărțiNu toate poveștile de dragoste interzise din cărți ne înduioșează, nu toate ne câștigă aprobarea sau susținerea, iar dacă mulți dintre noi, subjugați de talentul lui Bronte, am năzuit ca Heathcliff și Cathy să își regăsească liniștea împreună, nu același lucru poate fi afirmat despre Humbert Humbert și Dolores Haze, respectiv a sa Lolita. Pasiunea bărbatului matur pentru o fetiță de 12 ani a oripilat criticii și cititorii și a încadrat „Lolita” pe lista romanelor interzise, dar nu putem nega că această iubire imposibilă continuă să ne șocheze, dar și să ne fascineze, mai ales grație expresivității sale. Cine a spus vreodată că literatura de dragoste trebuie să calce doar pe petale roz de trandafiri?

Opt iubiri interzise din cărțiÎți promitem că de data aceasta îți aducem în fața ochilor un cuplu care sfidează doar regulile societății și ale moralei, nu și pe cele ale sensibilității sufletelor noastre. Dacă Anna lui Tolstoi ar fi rămas căsătorită cu Karenina, literatura ar fi pierdut o dragoste interzisă, iar noi privilegiul de a sonda atât de adânc în psihologia umană. Povestea o știți cu toții: îndrăgostită până peste urechi, frumoasă rusoaică își părăsește soțul pentru a se refugia într-o relație ilicită cu ofițerul Vronski, stârnind oprobriul societăţii, pierzându-și poziţia socială, familia și, în cele din urmă, mințile!

Opt iubiri interzise din cărțiTe-ai întrebat vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă, așa cum anticipam mai sus, Anna ar fi respins capriciile pulsânde ale inimii și ar fi rămas alături de Karenin? Tot o carte cu o poveste de dragoste interzisă îți oferă răspunsul: „Vârsta inocenței”. Newland Archer este pe cale să se căsătorească cu frumoasa și inocenta May, dar intuiește că limpezimea privirii ei nu ascunde nimic profund. Curând se îndrăgostește cu pasiune de misterioasa și fascinanta Contesa Ellen Olenska, stârnind aceleași sentimente și în sufletul ei. Autoarea Edith Wharton este prima câștigătoare de sex feminin a Premiului Pulitzer, un alt motiv care să te convingă să citeşti acest roman cu o poveste de dragoste interzisă!

Opt iubiri interzise din cărțiDin nou societatea capricioasă, ușuratică, dar atât de tradiționalistă, un soț gelos și câteva puseuri de materialism îi împiedică pe Gatsby și Daisy să fie împreună. Romanul lui Fitzgerald este construit pe o critică subtilă, poate permisivă a „the roaring twenties”, dar ceea ce acaparează sufletul cititorului este deloc nevinovata poveste de dragoste. Să câștigi o avere (e adevărat, în mod ilicit) pentru a redobândi afecțiunea unei fete care te-a respins pentru că nu erai suficient de bogat și să ridici o casă opulentă doar pentru a putea zări lumina de la ferestrele ei trebuie să fie cele mai greșite, dar și mai romantice gesturi dintr-o poveste de iubire interzisă din cărți.

Tu ce părere ai? Ce alte cărți cu iubiri interzise ai putea adăuga pe lista noastră? Îmbogățește cu exemplele tale enumerarea noastră cu potențial de înfiorat inimi!