Chiar dacă multe adaptări cinematografice au primit cele mai importate premii din industrie, uneori, părerile autorilor despre filmele inspirate din cărţile lor sunt surpinzătoare. Este o părere cvasigenerală că romanele sunt, în general, mai bune decât adaptările lor cinematografice.

Unele dintre ecranizările operelor literare au reuşit însă să smulgă ropote de aplauze și să stârnească entuziasm atât criticilor, cât şi publicului. Însă un punct de vedere cât se poate de autorizat sau cel puţin demn de luat în seamă este cel al scriitorilor ale căror cărţi au inspirat filmele respective.

  1. Solaris”, romanul scris de Stanislaw Lem a cunoscut două ecranizări – una în 1972, în regia lui Andrei Tarkovski, cu Natalya Bondarchuk în rolul principal şi a doua în 2002, în regia lui Steven Soderbergh, cu George Clooney ca protagonist. Ambele ecranizări ale romanului lui Lem au fost foarte bine primite de critici, iar Andrei Tarkovski a câştigat marele premiu al juriului la Cannes pentru adaptarea cinematografică a cărţii. Însă reacţia lui Stanislaw Lem referitoare la modul în care a fost reflectat romanul sau pe marele ecran este în cel mai bun caz reticentă: „Nu am văzut filmul şi nu sunt familiarizat nici cu scenariul. Prin urmare, nu pot spune nimic despre filmul în sine decât ceea ce reflectă recenziile într-un fel oarecum nebulos – ca imaginea distorsionată a feței cuiva într-o apă curgătoare. Însă din cunoştinţele mele, subiectul cărţii nu s-a referit la problemele erotice ale oamenilor în spaţiul cosmic” a conchis Stanislaw Lem.
  2. Anne Rice, autoarea seriei „Cronicile vampirilor” a fost însă mai mult decât încântată de ecranizarea romanelor sale. „Tom Cruise a fost pentru mine într-adevăr încarnarea lui Lestat, o extraordinară prezenţă fizică, dar şi morală. Sfidător şi totuşi niciodată fără conştiinţă, Lestat este de o frumuseţe dincolo de cuvinte, deşi este obligat să facă uneori lucruri crude” spune scriitoarea, care a apreciat expresivitatea jocului actoricesc al lui Tom Cruise în „Interviu cu un vampir”. Însă în ceea ce priveşte ecranizarea „Reginei damnaţilor”, reacţia lui Anne Rice a fost imediată şi fermă: „Mi-au mutilat munca!” a spus scriitoarea despre această adaptare cinematografică.
  3. Cartea lui Vladimir Nabokov, „Lolita”, a stat la baza a două ecranizări celebre, prima în regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason în rolul principal, nominalizată la Oscar şi Globul de Aur, a doua regizată de Adrian Lyne, cu Jeremy Irons în rolul lui Humbert Humbert. Părerea lui Nabokov despre prima dintre aceste ecranizări este exprimată în cuvinte cât se poate de plastice. Modul în care se succed cadrele filmului l-au făcut pe scriitorul de origine rusă să se gândească la felul „cum percepe peisajul un pasager aflat la orizontală, pe o targă, într-o ambulanţă”!
  4. Nici L.P. Travers nu a fost mai fericită atunci când a văzut ecranizarea cărţii sale „Mary Poppins”. Filmul care a încântat deopotrivă copii şi adulţi, distins cu 5 premii Oscar şi 8 nominalizări la premiile Academiei americane de film a făcut-o pe aceasta să izbucnească în lacrimi. „Am plâns când l-am văzut. O, Doamne! Ce au făcut?, mi-am spus” a mărturisit ofiţerul Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii, L.P. Travers.
  5. În regia lui Ang Lee, cu Heath Ledger şi Jake Gyllenhaal în rolurile principale, cel mai bun film al anului 2006, distins cu 3 premii Oscar, „Brokeback Mountain – O iubire secretă” a făcut-o fericită pe Annie Proulx, autoarea povestirii apărute iniţial în revista New Yorker. Scriitoarea a fost încântată de faptul că pelicula a reuşit să redea nu numai povestea, ci şi relaţiile subtile şi sensurile la care s-a gândit. „Când am văzut filmul pentru prima dată, am fost uluită că personajele Jack şi Ennis mi-au revenit cu o asemenea forţă în minte”, spune Annie Proulx.

Deşi este foarte adevărat că părerile scriitorilor despre ecranizările romanelor lor pot fi subiective, voi credeţi că au totuși dreptate?