Schimbările climatice sunt un subiect care ne preocupă constant în ultima perioadă, provocându-ne să găsim soluții. Dezastrele naturale ne înfioară atunci când sunt prezentate în viziunea rareori obiectivă a canalelor de știri, dar ne terifiază atunci când sunt consemnate într-o operă literară, îmbrăcate în haine și mai întunecate de talentul unui autor. Descoperă în rândurile de mai jos patru astfel de titluri: cărți cu fenomene naturale extreme, pe care le vei parcurge cu sufletul la gură!

Patru cărți a căror acțiune are loc în timpul unor fenomene naturale extremeCă natura e mai puternică decât noi, cu tot avansul tehnologic de care dispunem, ne-o demonstrează fiecare uragan care tulbură teritoriile Statelor Unite ale Americii cu precădere, dar parcă nu am resimțit nicăieri mai puternic impactul acestei idei decât în „The Perfect Storm: A True Story of Men Against the Sea” de Sebastian Junger. Lucrarea, care a fost integrată în categoria „nonficțiune creativă”, a devenit atât de populară încât a inspirat și filmul cu același nume, lansat în 2000, și face loc unei furtuni teribile, cu valuri de peste 30 de metri, intitulată, din cauza magnitudinii sale, „furtuna perfectă”. Afectând teritoriile Americii de Nord între 28 octombrie și 4 noiembrie 1991, „furtuna perfectă” a înghițit pentru totdeauna echipajul bărcii de pescuit Andrea Gail, plecată din Manchester. Prima carte de pe lista noastră aduce în centrul atenției peripețiile și tragismul misiunii celor 6 membri ai echipajului: de la îndatoririle zilnice la catastrofa căreia i-au căzut victimă. Cartea cu fenomene naturale extreme plonjează și în viața familiei și cunoscuților celor 6 dispăruți și divaghează prezentând misiunile de salvare ale unor alte nave prinse în furtună, dar cel mai profund impact îl are nararea dezastrului. Bine scrisă, opera te face să te simți și tu prizonier fără scăpare al unui catastrofe, fără nicio speranță, pentru totdeauna pierdut în infernul naturii scăpate de sub control.

Patru cărți a căror acțiune are loc în timpul unor fenomene naturale extremeDezastrele naturale nu vin tot timpul sub forma furtunilor sau a uraganelor, ci se manifestă și treptat, calm, dar cu efecte la fel de violente. De data aceasta, invităm în lista noastră de cărți cu fenomene naturale extreme una dintre cele mai celebre opere de ficțiune ale tuturor timpurilor, „Fructele mâniei” de John Steinbeck. Cartea a fost numită un triumf al speranței și al rezistenței spirtului uman, dar nu te aștepta sub nicio formă la o narațiune victorioasă! De data aceasta, natura intervine în viața familiei Joad din Oklahoma, distrugându-i casa în timpul Dust Bowl, o perioadă cu puternice furtuni de nisip abătute deasupra preriilor americane. După ce pierd tot ceea au, personajele lui Steinbeck iau drumul pribegiei, îndreptându-se spre California, dar au de înfruntat de data aceasta o secete teribilă. Dincolo de dramatismul evenimentelor, penița colorată a autorului este cea care te captivează: vei trăi scene duioase și momente de un tragism epic, vei plonja din viața cotidiană în marile încercări ale vieții. „Fructele mâniei” a fost recompensată cu Premiul Pulitzer pentru ficțiune și reprezintă nu doar o carte cu fenomene naturale extreme, dar și una dintre marile opere ale umanității.

Patru cărți a căror acțiune are loc în timpul unor fenomene naturale extremeUnul dintre cele mai importante aspecte ale cărților despre dezastre naturale și factorul care ne captivează irezistibil este idea că totul trece, că și cele mai tragice evenimente sunt depășite, chiar dacă de un număr mic de supraviețuitori. „Isaac’s Storm: A Man, a Time, and the Deadliest Hurricane in History” de Erik Larson spune povestea celui mai mare dezastru natural din istoria Americii, uraganul care a lovit în septembrie 1900. Totul a început în Galveston, Texas, oraș care va fi distrus în totalitate de fenomenul natural extrem în care au murit și peste 6000 de oameni. Cartea se citește ca o operă de ficțiune, reîntregind prin intermediul telegramelor, al scrisorilor și al rapoartelor meteorologice tabloul unei tragedii. În centrul acțiunii se află meteorologul Isaac Cline, care nu bănuiește amplitudinea pe care o vor lua valurile umflate și vântul puternic ce încep să se manifeste în ziua de 8 septembrie. Explicând cu un ton informativ, dar plin de umanitate, greșelile pe care le-au făcut protagoniștii și subliniind efectele devastatoare ale combinației de aroganță umană și natură dezlănțuită, Larson ne face captivi ai poveștii sale, dar ne oferă, așa cum am mai spus, un crâmpei de speranță: deși distrus din temelii, orașul Galveston a fost reconstruit, cei rămași și-au trăit mai departe viața, înfruntând alte și alte uragane. O poveste despre omenire la scară mică, într-unele dintre cele mai proaste (și mai bune) momente ale sale.

Patru cărți a căror acțiune are loc în timpul unor fenomene naturale extremeÎncheiem lista noastră de cărți cu fenomene naturale extreme cu „Age of Miracles”, bestseller-ul de debut al scriitoarei de origine americană Karen Thompson Walker. Descris de critici drept un mix între fantezie epică cu dezastre și o poveste plină de tandrețe despre maturizare, al patrulea titlu de azi pleacă de la o premisă interesantă: pe Pământ are loc un proces de „încetinire”, în urma căruia ziua devine din ce în ce mai lungă. Începând cu o valoare de 24 de ore și 56 de secunde și până la săptămâni întregi, acest fenomen alterează viața umanității, dând naștere unor comportamente extreme și provocând noi boli. În centrul evenimentelor se regăsesc Julia, o fetiță de 11 ani și familia sa, care sunt nevoiți să facă față tulburărilor descrise mai sus, dar și fenomenelor naturale extreme care nu întârzie să apară: furtuni solare cauzate de rotația încetinită a Soarelui, care cresc coeficientul de radiații și provocă, printre altele, îmbolnăvirea lui Seth, băiatul de care Julia s-a îndrăgostit. Așa cum te aștepți, cei doi tineri sunt despărțiți, și, în peisajul care devine încet-încet apocaliptic, însăși supraviețuirea rasei umane este pusă sub semnul întrebării.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu fenomene naturale extreme? Ce alte titluri ai adăuga pe lista noastră? Care este părerea ta despre schimbările climatice actuale?