La 5 mai 2015, Națiunile Unite marcau comemorarea a 70 de ani de la încheierea celui mai sângeros conflict din istoria lumii, Al Doilea Război Mondial. Cu 11 ani mai devreme, pe 22 noiembrie 2004, se adopta o rezoluție prin care se stabilea că două zile pe an, 8 și 9 mai, vor fi petrecute amintindu-ne de ceea ce a fost și ținând un moment de reculegere pentru victimele căzute. Ca de obicei, noi considerăm că cel mai potrivit mod de a marca acest eveniment este prin lectură. Tocmai de aceea, azi îți recomandăm patru cărți despre Al Doilea Război Mondial.

Patru cărți cu acțiunea plasată în Al Doilea Război MondialCoincidenţă sau nu, primul roman de pe lista noastră a primit Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 2015, tocmai atunci când se împlineau cei 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. „Toată lumina pe care nu o putem vedea” împletește elanul fanteziei cu realitatea atroce a conflictului, dar accentul e pus mai mult pe relațiile interumane, pe minunile naturii și științei, pe bunătate, prietenie și sacrificiu, decât pe ororile războiului. Marie-Laure, protagonista romanului, e o fetiță franțuzoaică oarbă, ce trăiește cu unchiul său retras după ce tatăl său e trimis într-un lagăr nazist. Fata are o pasiune mistuitoare pentru cărți, o intuiție ascuțită și un curaj impresionant, ce o vor determina să facă parte inclusiv din mișcarea de rezistență. De partea cealaltă, Werner e un orfan german atras în aparatul de propagandă după ce oficialii germani îi descoperă talentul în a repara radiouri. Cei doi se întâlnesc succint pe parcursul romanului, dar legătura lor va influența profund toată desfășurarea acțiunii. Dincolo de toate strălucește un diamant mitic, despre care se crede că oferă viață veșnică și nefericire, vânat de germani și ascuns de tatăl lui Marie-Laure. Cu un dar al povestirii fermecător, Anthony Doerr clădește pentru noi una dintre cele mai frumoase povești al cărui fundal aparține celui de-Al Doilea Război Mondial.

A doua carte de pe lista noastră a fost încadrată în literatura Young Adult, ceea ce nu o lipsește însă de profunzimea unei opere a cărei Patru cărți cu acțiunea plasată în Al Doilea Război Mondialacțiune se petrece în timpul celui mai dramatic conflict din istoria umanității. „Hoțul de cărți”, bestseller aparținând scriitorului australian Markus Zusak, a depășit limitele continentului, a fost tradus în mai mult de 40 de limbi și continuă să se afle în topurile celor mai bine vândute cărți și acum, la 13 ani de la publicarea sa. Cartea începe cu o perspectivă originală, dar comună poate pentru un război, cea a Morții. Entitatea supranaturală nu e rece și intangibilă, ci e caracterizată ca având „inimă”, ceea ce explică interesul pe care îl are în existența lui Liesel Meminger, o adolescentă cu păr blond și zâmbet cald, care va traversa pe parcursul romanului traume îngrozitoare. Liesel își pierde frățiorul în chiar debutul acestei cărți despre Al Doilea Război Mondial, prilej în care Moartea o observă. Trimisă de mama sa să trăiască cu unchiul Hans din cauza suspiciunii de comunism ce planează asupra familiei sale, protagonista învață să citească și descoperă că dragostea și cuvântul scris pot reprezenta salvarea în fața unor orori de neimaginat. Cum nu am putea să nu ne identificăm cu o fată care fură cărți pentru a le proteja, vom include „Hoțul de cărți” în lista de cărți care ne ajută să ne amintim de victimele celui mai sângeros conflict din istoria omenirii. Și, dacă te numeri printre cititorii ce nu au putut să rămână indiferenți în fața capodoperei lui Zusak, nu rata nici adaptarea cinematografică din 2013, cu Geoffrey Rush, Emily Watson și Sophie Nélisse.

Patru cărți cu acțiunea plasată în Al Doilea Război MondialContinuăm lista noastră de cărți despre Al Doilea Război Mondial cu o poveste despre femei. Războiul e despre bărbați, pare să fie concepția universal acceptată, dar „Privighetoarea” redă lupta, tensiunea și impactul pe care conflictul le-a avut asupra a două surori din Franța, Vianne și Isabelle. Vianne e părăsită de soț atunci când acesta merge să lupte pe front și obligată să fie martoră a invaziei germane, să adăpostească soldați naziști în casă și să facă tot soiul de compromisuri pentru ca fiica sa să nu moară de foame. De partea cealaltă, sora sa Isabelle are 18 ani și e animată de elanul tinereții, hotărând să lupte de partea Rezistenței și să facă orice pentru a-și salva țara de la ocupație. Deși jonglează cu povești de dragoste întretăiate de ororile războiului, „Privighetoarea” este mai mult o carte despre relațiile dintre oameni, despre impactul morții asupra vieții celor mulți, ceea ce i-a atras comparații cu prima carte de pe lista noastră, „Toată lumina pe care nu o putem vedea”. Devenit rapid bestseller, al treilea titlu de pe lista noastră va fi curând ecranizat, drepturile fiind cumpărate de compania de producție TriStar Pictures. Cu stilul captivant de a povesti al autoarei Kristin Hannah, războiul perceput din perspectivă feminină și numeroase premii la activ, între care și popularele Goodreads Choice Awards și People Choice Awards, nu ne îndoim că filmul va fi un hit, la fel ca și romanul.

Cea mai mare parte a cărților de succes despre Al Doilea Război Mondial își plasează acțiunea într-un teatru de conflict ofertant, Patru cărți cu acțiunea plasată în Al Doilea Război Mondialteritoriul Franței invadate de Germania. Însă „Pacientul englez” schimbă miza jocului, desfășurându-se atât în Nordul Africii, într-o misiune de explorare a deșertului care se dovedește mult mai mult decât ceea ce pare, dar și într-o fostă mănăstire din Italia, acolo unde diverși pacienți sunt îngrijiți de Hana, o infirmieră de origine canadiană. Cea mai fascinantă poveste, ce redă și titlul cărții, este cea a Pacientului englez, în realitate Contele ungur László de Almásy, ce prezintă arsuri și traume atât de grave încât nu își mai amintește nimic din viața sa și presupune, precum celelalte personaje, că e de naționalitate britanică. Pe măsură ce amintirile îi revin, pacientul deapănă povestea tragică de iubire cu englezoaica Katharine Clifton. „Pacientul englez” a primit Booker Prize în 1992 și Governor General’s Award, transformându-l pe autorul său, Michael Ondaatje, născut în Sri Lanka și naționalizat apoi în Canada, într-unul dintre cei mai respectați scriitori ai ultimelor generații. Însă ultima carte de pe lista noastră e mai faimoasă pentru adaptarea sa cinematografică: cu nume mari precum Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Willem Dafoe, Colin Firth și Juliette Binoche, „Pacientul englez” primea în 1996 nu mai puțin de 9 premii Oscar, între care și cele pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor. Ca de obicei, noi îți recomandăm să vezi filmul și să citești și cartea, pentru o experiență completă!

Tu ce părere ai despre recomandările noastre? Ai citit aceste patru cărți despre Al Doilea Război Mondial? Cu ce alte titluri ai completa lista noastră?