Vreme superbă, soare strălucitor, valuri albastre sau plaiuri verzi, iată numai câteva din ingredientele unei vacanțe de 1 mai reușite. Un cititor va include însă și cel puțin o carte în bagajul de concediu, oriunde ar merge. De la apariții noi la thrillere care te țin cu sufletul la gură până la lecturi lejere precum vacanța, trecând prin non-ficțiunea menită să te învețe să trăiești sănătos, iată opțiunile noastre de cărți de citit de 1 mai!

Patru cărți de citit în vacanța de 1 maiUn roman ca un puzzle. Sfâșietor și înduioșător în același timp”: iată descrierea pe care Jill Santopolo, autoarea bestseller-ului „Lumina pe care am pierdut-o”, a făcut-o primei cărți de pe lista noastră de azi. „Bărbatul care n-a mai sunat” pare, în primă fază, esența dilemei pe care multe femei o au, ceea ce te duce cu gândul la un roman chick lit pentru vacanță. Și chiar așa e, cel puțin preț de câteva pagini. Sarah și Eddie se întâlnesc și între ei se stabilește o conexiune imediată, o irezistibilă dragoste la prima vedere. Viața pare să înceapă în acel unic moment și fiecare se simte de parcă l-ar fi așteptat pe celălalt dintotdeauna. După zile pline de tandrețe, Eddie pleacă într-o vacanță pe care o stabilise anterior și…nu mai sună. Timpul trece, prietenii protagonistei încearcă să o convingă să uite de el, dar ea simte că ceva în neregulă. Până la urmă, într-o răsturnare de situație, află că într-adevăr există un motiv al dispariției sale, unul întunecat. Romanul a fost caracterizat drept o combinație proaspătă între o carte de dragoste și thriller-ul psihologic, poate cel mai arzător gen literar actual. Dacă nu ești încă impresionat, află că Rosie Walsh e o scriitoare debutantă, intrând pe piață cu o carte despre care se crede că va deveni un bestseller imediat. Romanul e spectaculos, un puzzle al dragostei, pierderii, dar și al speranței, cu nenumărate răsturnări de situație și un final credibil, pe care nu vei înțelege cum de nu l-ai anticipat, atât de bine e construită intriga. E genul de lectură care îți va face vacanța de 1 mai încă și mai frumoasă!

Patru cărți de citit în vacanța de 1 maiNutriția e un subiect cel puțin delicat, așa că e nevoie de un ton serios și de extrem de multă responsabilitate atunci când îl abordezi. Sau nu? Dr Simona Tivadar ne demonstrează că unele dintre cele mai bune remedii pentru o viață lungă și armonioasă nu sunt extractele de plante cu nume exotice, ci informația validă, demonstrată științific și…râsul. Luptând împotriva invaziei pseudoștiinței și a unor excese ce vin din partea medicinei alternative, autoarea vine să dărâme multe dintre miturile despre diete, nutriție, prevenție și vindecare a bolilor, ce circulă acum în vastul spațiu virtual. Vei jongla prin hățișul informațiilor contradictorii cu verva, umorul și stilul captivant al specialistului, care are și referințele necesare: a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj în 1986 și este medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice. Află cât și ce trebuie să mănânci, dacă „leacurile băbești” chiar funcționează, cum să îți îngrijești copilașul și cum să faci diferența între specialiști și impostori! „Medicină, nutriție și bună dispoziție”se citește ușor, conținând și o serie de interviuri oferite de către autoare unor diverse publicații, pe lângă textele de tip pamflet publicate inițial pe Facebook, și reprezintă un titlu perfect pentru vacanța de 1 mai.

Patru cărți de citit în vacanța de 1 maiVacanța de 1 mai e prilejul perfect pentru a citi o carte în care imaginația autorului pur și simplu zburdă printre cuvinte. De data aceasta îți recomandăm două povestiri marca Cesar Aira, unul dintre cei mai înzestrați scriitori latino-americani ai momentului. Argentinianul adoră să șteargă granițele dintre genuri și scrie cu atâta vervă, încât a publicat deja mai mult de 80 de cărți de povestiri, romane și eseuri. În The Little Buddhist Monk & the Proof, autorul ne oferă întreaga măsură a talentului său. Prima poveste ne duce până în Coreea, acolo unde un călugăr budist pasionat de viața occidentală se oferă să fie ghid turistic unui cuplu francez, conducându-l printr-un șir de experiențe bizare ce includ și un om ce trăiește ca robot. Cea de-a doua ne poartă în Buenos Aires și ne prezintă un cuplu de lesbiene ce încearcă să agațe o tânără hetero și face orice pentru a-și demonstra dragostea pentru ea, inclusiv (și mai ales) lucruri care nu îți trec (și nici nu ar trebui să îți treacă) prin cap. Transformă vacanța de 1 mai într-o adevărată fantezie cu ajutorul acestor titluri!

Patru cărți de citit în vacanța de 1 maiÎncheiem lista de cărți de citit de 1 mai cu un titlu Young Adult, pentru că ce perioadă e mai propice pentru acest gen de literatură decât un concediu? 2017 a fost anul în care Victoria Aveyard a publicat cea de-a treia carte din seria „Regina roșie”, „Coliva regelui”. Cu motto-ul „Toți vor sfârși în flăcări” anticipativ gravat pe copertă, cartea completează una dintre cel mai inteligent concepute saga ale momentului, un melange între „Urzeala tronurilor”, X-Men, „Jocurile foamei” și „Cenușăreasa”. Pentru că adorăm mix-urile eclectice, care sfidează genurile și ne dovedesc că literatura se poate reînnoi constant, „Regina roșie” face parte dintre acele serii pentru tineri cărora suntem gata să le acordăm o șansă la orice vârstă. Povestea inițială are similitudini cu genul fantasy Young Adult, dar și întorsături de situație care o fac de sine stătătoare: Mare Barrow trăiește într-o societate ce e împărțită după culoarea sângelui între Argintii cu puteri, clasa dominantă, și Roșii lipsiți de talente, dar mult mai numeroși. Protagonista noastră are sânge roșu, dar e înzestrată cu puteri, un fapt nemaivăzut. După un șir de aventuri care te țin cu sufletul la gură, Mare revine în cea mai recentă carte din serie ca prizonieră a unui băiat pe care l-a iubit și care acum o tratează fără milă, noul rege Maven. Între timp, armata pe care eroina a format-o e pe cale să pornească un război, iar prințul exilat, Cal, pare singura șansă a regatului (și a lui Mare). Seria se citește pe nerăsuflate datorită scenariului antrenant, dar și eroinei realist conturate, cu o filosofie și o gândire „gri”, un pas înainte față de majoritatea reprezentantelor lumii Young Adult.

De abia așteptăm să ne povestești cum ți-a fost vacanța de 1 mai! Ce părere ai despre lista noastră de cărți de citit de 1 mai? Le vei lua cu tine la mare, la munte, pe unde te vor purta pașii în concediu?

Sursă foto: Royalty-free stock photo ID: 601733732