În viața noastră de cititori, considerăm că nu e nimic mai imperios decât dorința de a devora conținutul unei cărți și depunem toate eforturile pentru a găsi operele care ne-au fascinat. Iar achiziția unei cărți nu mai constituie azi un impediment, cu numeroasele librării online care ne stau la dispoziție! Ce facem însă în momentul în care lectura la care visăm nu doar că nu e disponibilă, dar nici nu există? Vorbim despre cărțile din cărți, operele scriitorilor care nici măcar nu există, și la care nu ne rămâne decât să poftim! Află care sunt cele cinci titluri pe care noi am da orice ca să le vedem transpuse în realitate!

Patru cărți din cărți pe care ne am dori să le citim„Sub aceeaşi stea” se numără printre romanele Young Adult mult mai profunde decât am crede, dacă ne-am lăsa păcăliți doar de încadrarea sa adolescentină. Povestea lui Hazel Grace Lancaster și a lui Augustus Waters rămâne fără îndoială în istoria literaturii din cauza „amestecului” cancerului într-o superbă istorie de dragoste, dar mai există un aspect în romanul lui John Green care fascinează: cartea „O durere supremă”, cât se poate de fictivă, scrisă de autorul inventat Peter Van Houten. Desigur, primim câteva crâmpeie de la John Green care povestește, prin intermediul lui Hazel Grace, subiectul acestei cărți în cărți: protagonista este Anna, o fată care trăiește alături de mama sa, grădinar profesionist, într-un orășel liniștit, dar existența sa se complică în momentul în care află că e bolnavă de leucemie. Spre deosebire de conținutul banal al cărților cu cancer, după cum meditează nimeni alta decât cititoarea Hazel Grace, Anna nu înființează o fundație de caritate pentru a-i ajuta pe cei asemenea ei, ci se interesează de holeră, pretext pentru ca mama sa să cunoască un personaj și mai ciudat, poreclit Olandezul-cu-Lalele, care încearcă să o salveze pe Anna de cancer cu remedii insolite.

Spre frustrarea lui Hazel Grace, cartea se încheie brusc, semn că Anna a murit, fără ca fata să afle ce s-a întâmplat cu mama sa, care se îndrăgostise de misteriosul Olandezul-cu-Lalele, sau cu hamsterul Annei. Este motivul care o determină pe Hazel Grace să plece la Amsterdam, pentru a-l întâlni pe autor, și practic catalizatorul relației sale cu Augustus. Cu toate acestea, mulți fani au devenit mai interesaţi de subiectul „O durere supremă” decât de chiar „Sub aceeași stea”, practic implorându-l pe Green să o scrie, ca pentru a descoperi dacă forța sa de atracție era chiar atât de mare. Autorul a lansat la presiunea lor 6 pagini, dar pentru noi nu e de ajuns: dacă o carte este atât de captivantă încât să ofere unei tinere inteligente, bolnave de cancer, rațiunea de a trăi și impusul de a-și accepta boala, suntem sigure că nu poate fi decât o adevărată operă nemuritoare!

Patru cărți din cărți pe care ne am dori să le citimRasismul și discriminarea cu forme violente suferită de populația de culoare au constituit subiect al multor cărți de neuitat, dar cea pe care noi ne dorim să o citim nici măcar nu a fost lansată! În „Culoarea sentimentelor”, romanul lui Kathryn Stockett care a atins rapid statutul de bestseller în ciuda faptului că a fost constant respins de critică, personajul principal, Skeeter, o jurnalistă în devenire care scrie sfaturi domestice la o revistă din anii 50, vrea să atingă faima prin intermediul unei cărți care să descrie chinurile la care sunt supuse femeile de culoare de șefele lor albe. Cu ajutorul câtorva menajere, care acceptă să i se confeseze deși sunt conștiente că gestul lor le-ar putea costa slujbele și chiar libertatea (e perioada în care drepturile și libertățile civile erau inexistente pentru afro-americani), Skeeter concepe o carte în carte care va face senzație, plină de bârfe suculente, dar și de istorii pline de emoție, de povești mișcătoare despre dragostea pe care „ajutoarele”(the help) o poartă copiilor „stăpânelor” albe și despre tandrețea reciprocă din sufletele micuților. Dat fiind faptul că opera devine un bestseller și este subliniată puterea ei de a schimba mentalități, ne dorim și noi să o citim, cât mai curând, cu atât mai mult cu cât considerăm că ne-ar fi utilă și în tulburătoarea societate actuală!

Patru cărți din cărți pe care ne am dori să le citimCarlos Ruiz Zafon a fost descris drept un Dickens al Barcelonei, scriitorul spaniol fiind comparat, printre alții, și cu Borges și Umberto Eco, dar proclamat în același timp și autorul care a resuscitat romanul gotic. Am avut privilegiul de a citi „Umbra vântului” și ți-o recomandăm din tot sufletul și ție (ca de fapt întreaga operă a acestui scriitor cu un stil plin de profunzime și cu o imaginație incredibilă), dar ne-am dori să citim și cartea în carte, fictiva cu același titlu, „Umbra vântului”. Astfel, opera „adevărată” spune povestea lui Daniel Sempere, care descoperă, atunci când era mic, un roman pierdut în Cimitirul Cărților Uitate, pe care este obligat de tradiție să îl adopte și care poartă chiar titlul „Umbra vântului”, avându-l drept autor pe Julian Carax. Băiatul citește opera pe nerăsuflate și va deveni curând obsedat de ea, mai ales când descoperă că un personaj sinistru și monstruos face tot posibilul pentru a pune mâna pe carte și a o arde. Fiindu-i imposibil să se sustragă de sub farmecul său, Daniel protejează cu orice preț cartea, hotărât fiind să dea de urma autorului său, a cărui biografie e la fel de misterioasă precum conținutul romanului. Știm cum se încheie aventura lui Daniel, de ce nu ne-ar fi permis să citim și noi cartea care l-a fermecat? În plus, ne dorim extrem de tare să ne invite și pe noi cineva în sumbrul Cimitir al Cărților Uitate, de unde suntem convinși că vom accepta să plecăm cu mare dificultate.

Patru cărți din cărți pe care ne am dori să le citimÎn „Fata dispărută” apar mai mulți scriitori fictivi, între care părinții lui Amy, cei care își transformaseră fata într-o adevărată eroină a literaturii în seria de cărți pentru copii „Amazing Amy”, dar afirmăm cu sinceritate că nu suntem deloc interesați de ceea ce ar putea să conțină bestsellerul. Nici măcar opera lui Nick Dunne, despre care aflăm că este un fost scriitor lipsit de succes, nu ne tulbură visele, ci năzuim să avem acces la o cu totul altă formă de expresie, poate mai puțin literară: jurnalul adevărat al lui Amy. E adevărat, romanul se dovedește generos cu noi și din acest punct de vedere, oferindu-ne pasaje din jurnalul inventat de fascinantul personaj pentru a-și incrimina soțul, dar noi ne dorim acces la opera reală, nefiltrată, care să ne cearnă gândurile acestei maestre a manipulării, poate psihopată, însă fără urmă de îndoială irezistibilă. Știm că nu e vorba de o carte, dar suntem siguri că o asemenea inteligență macabră ar redacta un bestseller în toată puterea cuvântului!

Tu ce părere ai despre aceste cărți în cărți? Ți-ai dori să le citești, la fel de tare ca și noi?