Pe 15 mai sărbătorim Ziua Internațională a Familiei, prilej pentru a ne bucura din plin de cei apropiați, de a fi recunoscători pentru că îi avem lângă noi și de a le oferi iubirea pe care o merită. Ca întotdeauna, un cititor fidel va profita de ocazie pentru a aplica același tratament și personajelor favorite din cărți, care l-au întovărășit în momentele dificile, pentru care resimte o afecțiune uneori la fel de puternică ca pentru membrii familiei. Cu aceeași dorință în piept, îți prezentăm azi cele patru familii literare preferate ale noastre, cele din cadrul cărora nu ne-ar fi deranjat deloc să facem parte.

Patru familii literare din care ne am fi dorit să facem parteMarilynne Robinson face parte dintre cele mai mari prozatoare americane, cu un stil luminos, dar profund, cu cărți adulate de cititori. Temele universale precum dragostea, ura, credinţa, viața, valorile morale sunt ilustrate cu atât de multă autenticitate și umanitate încât nu sună niciodată fals, nici măcar pentru cei care nu rezonează cu ele în mod normal. „Acasă” e al doilea titlu din seria Gilead, recompensat cu premiile Los Angeles Times Book Prize și Orange Prize pentru Ficțiune. În drama despre un fiu rătăcitor care se întoarce acasă, scriitoarea câștigătoare de Pulitzer creionează una dintre familiile literare cărora ne-ar plăcea să le aparținem. Jack, bad boy în tinerețe, alcoolic și complet lipsit de visuri la maturitate, revine în Gilead-ul natal deoarece tatăl său, Reverendul Robert Boughton, e pe moarte. Se întâlnește acolo cu sora sa Glory și împreună trebuie să învețe să treacă peste conflictele din trecut, să își recâștige sau nu credința și să se împace cu ideea că își vor pierde tatăl. Această familie literară e departe de a fi perfectă, dar ceea ce ne determină să începem lista noastră cu ea e profunzimea sentimentelor care îi leagă. Iertare, înțelegere, toleranță, dragoste nesfârșită și, bineînțeles, certitudinea că acasă vei fi întotdeauna bine primit: Robinson scrie cu atât de multă căldură încât până și cei mai sceptici cititori se vor trezi crezând.

Patru familii literare din care ne am fi dorit să facem parte

Dacă am fi întrebați care este familia noastră preferată din operele fantasy, am răspunde fără îndoială: familia Weasley! Priviți în universul vrăjitoresc din „Harry Potter” drept familia cea săracă, cea care își îmbracă copiii în aceleași haine, lăsate moștenire de la unul la altul, Weasley-ii reprezintă pentru mulți cititori un cămin ideal. Gândește-te numai la magicele ustensile de bucătărie ale Doamnei Weasley, la fascinația copilărească și adorabilă a Domnului Weasley pentru obiectele Încuiaților, la legătura profundă dintre copii, și vei descoperi portretul unei familii perfecte. Deși clanul Weasley nu are nici resursele financiare ale familiei Malfoy și nici faima de care se bucură Potter-ii, majoritatea cititorilor ar alege fără ezitare să le îngroașe rândurile. Cum am putea simți altfel pentru o familie care ne-a dăruit personaje precum George și Fred, Ron, Ginny, Charlie și Bill (chiar și Percy, pentru că ne simțim generoși acum)?

Patru familii literare din care ne am fi dorit să facem parteAm apreciat familii literare din romane moderne și dintr-o operă fantasy mult-iubită, acum ne îndreptăm către marii clasici. Cu numeroase asemănări cu adevărata (și mult mai trista) sa viață, „Fiicele Doctorului March” reprezintă ficționalizarea familiei Louisei May Alcott. Cele 4 domnișoare March, Meg, Jo, Beth și Amy trăiesc o existență umilă, dar caldă și plină de iubire, iar mama lor veghează cu toată dedicația asupra lor. Tatăl și-a pierdut averea ajutând un prieten și fiecare dintre surori face tot posibilul pentru a le întreține pe celelalte până la întoarcerea părintelui plecat pe front. În ciuda dificultăților zilnice, viața familiei March e presărată cu atât de multă tandrețe, cu clipe de amuzament, încât nu e greu de înțeles de ce ne-ar plăcea să fim parte din ea. Poate că e acel tip de feerie ce numai în cărți supraviețuiește, dar preferăm să ne menținem vie speranța și să considerăm că o familie poate trăi în armonie și fericire în ciuda situației materiale extrem de complicate.

Patru familii literare din care ne am fi dorit să facem parte

Ne reîntoarcem pentru a patra familie literară din care ne-ar plăcea să facem parte la tărâmul fantasy. De data aceasta, abordăm o operă mai complexă și mai întunecată decât cea din „Harry Potter” și numim al doilea „clan” ca popularitate din literatura fantasy, celebrii Stark din „Urzeala tronurilor”. În „Cântec de gheață și foc”, ideea pe care G.R.R. Martin o accentuează e că nimeni nu e în siguranță și că oricine poate plăti cu viața pentru greșelile pe care le-a comis. Într-adevăr, poate că nu există personaje care să reprezinte întruchiparea acestei idei mai fidel decât cele din familia Stark. „Patriarhul”, Ned, e condamnat pentru că e prea onorabil, și aceeași soartă îl așteaptă și pe fiul său Robb și pe soția Catelyn, o victimă colaterală. Cartea nu a avansat atât de mult precum serialul, așa că nu putem fi siguri nici de destinul bastardului Jon Snow, dar un lucru e sigur: în ciuda sorții potrivnice pe care Martin se încăpățânează să le-o rezerve personajelor din cea mai iubită familie, dragostea ce îi leagă, integritatea și morala de care dau dovadă i-a transformat în favoriţii majorității fanilor. Nu ne-ar displăcea deloc să luăm lecții de onoare de la Ned, Jon și Robb, să învățăm să ne luptăm alături de subțirica Arya, să ne descoperim puterea interioară precum mult-încercata Sansa și, bineînțeles, să fim la fel de înzestrați precum Bran. Și, nu în ultimul rând, suntem convinși că până și Martin a pregătit atât de multe capcane celor din familia Stark deoarece aceștia ocupă un loc cald în inima sa.

Tu ce părere ai despre aceste familii literare? Vei sărbători Ziua Internațională a Familiei și pe tărâmul literaturii, întorcându-te la personajele cu care ai o legătură trainică? Ce alte exemple ai de familii iubite din literatură, din care ți-ar fi plăcut să faci parte?