Atunci când citim o carte și rămânem fascinați de conținutul său, tot ce ne dorim este să devenim o parte a ei! Putem recupera o fărâmă din farmec discutând cu alți iubitori ai poveștii și avem mereu posibilitatea de a ne scufunda în universul ei, recitind-o, dar parcă nimic nu e suficient. Din fericire, unele dintre cele mai iubite cărți au avut parte de mai mult: de o transpunere a lor în realitate! Cu talent și multă muncă, universurile fictive care sălășluiau în operele literare de mai jos au fost transformate în realitate, iar tu ai ocazia de a păși în ele. Azi îmbinăm literatura și călătoriile și îți prezentăm lumi imaginare pe care le poți vizita și în realitate!

Sherlock Holmes este, fără urmă de îndoială, unul dintre eroii poporului britanic, iar prezența sa pe celebra Baker Street din Londra este atât de pregnantă, încât mai că ne întrebăm dacă nu e chiar un om în carne și oase. Creația lui Sir Arthur Conan Doyle este cât se poate de vie în metropola europeană, iar lumea imaginară a detectivului este adusă la viață, pas cu pas, pe faimoasa stradă pe care ți-am pomenit-o mai sus. Primul semnal că ieși din realitatea cenușie și intri în literatură este reprezentat de statuia de bronz a ilustrului detectiv! Fantezia continuă cu celebra adresă 221b Baker Street (între numerele 237 și 241, în realitate), unde vei putea vizita Muzeul Sherlock Holmes, vei pătrunde în biroul unde detectivul lucra sau vei putea arunca un ochi în dormitorul lui Dr Watson. Dar atingerea imaginarului nu se oprește aici, turul continuând cu Muzeul Figurilor de ceară Madame Tussauds, unde poți zări statuia personajului întruchipat de Robert Downey Junior, dar poți experimenta și un program special, dedicat detectivului, în care actori profesioniști te poartă pe urmele unui mister marca Sherlock, într-un decor autentic și interactiv în care granițele dintre realitate și fictiv nu mai există!

Patru lumi imaginare din cărți pe care le poți vizita și în realitate

Dar lumea imaginară a lui Sherlock nu ia sfârșit pe Baker Street! Un parc tematic cu sigla BBC/Paramount, ce va purta numele de London Paramount, are anunțată deschiderea în 2021 și va include, printre altele, și o incursiune în universul celebrului detectiv.

Patru lumi imaginare din cărți pe care le poți vizita și în realitateRămânem în Anglia pentru următoarea lume imaginară pe care o poți vizita, cea aparținându-i lui Gulliver. De data aceasta, te invităm să îți iei și prichindelul de mână, deoarece parcul tematic se adresează copiilor cu vârste între 3 și 13 ani. Prima sa locație a fost deschisă în 1978 în  Matlock Bath (Derbyshire), poartă numele de Gulliver’s Kingdom și a inclus și un fascinant rollercoaster, fiind localizată pe un superb deal care a accentuat senzația de transpunere în realitate a universului ficțional. Experiența a fost completată de deschiderea Gulliver’s World în Warrington și a Gulliver’s Land în Milton Keynes, apărute în 1989 și 1999! Chiar dacă e puțin probabil să găsești vreun liliputan în acest parc tematic, cu siguranță cei mici vor aprecia că pot vizita lumea imaginară dintr-una dintre cele mai frumoase cărți!

De data aceasta, traversăm oceanul și poposim în Statele Unite ale Americii, acolo unde lumea imaginară din Harry Potter a devenit realitate. Deși poți experimenta magia transpusă în cotidian și printr-un tur al studiourilor Warner Bros în Londra, parcul tematic aparținând Universal Studios aduce la viață decorurile mult iubite marca Rowling. Nu vei mai ști unde începe ficțiunea și unde se termină realitatea la Universal Orlando Resort din Orlando (Florida), acolo unde te vei putea delecta cu Wizarding World of Harry Potter! Vei putea păși emoționat în Hogsmeade, cătunul pitoresc din apropierea Hogwarts, acolo unde vei servi o „băutură vrăjitorească” sau îți vei achiziționa toate farmecele de care ai nevoie (plus o baghetă) din reeditarea Diagon Alley. Bineînțeles, parcul tematic include și o călătorie cu Expresul de Hogwarts, iar la sfârșitul acestei uluitoare aventuri te vei simți capabil să îl înfrunți și pe temutul Voldemort.

Patru lumi imaginare din cărți pe care le poți vizita și în realitate

Încheiem călătoria prin lumile imaginare pe care le poți vizita și în realitate cu tururile tematice ce poartă amprenta lui Jane Austen Patru lumi imaginare din cărți pe care le poți vizita și în realitatedin Bath & Hampshire. Reunită sub numele de Strictly Jane Austen Tours, experiența te va ajuta să pășești pe urmele iubiților eroi și eroine ale scriitoarei engleze și să te simți pentru o perioadă protagonist al epocii sale. Poți vizita locul de naștere al autoarei, în Hampshire, poți păși în biblioteca și grădinile deținute de fratele său, vei continua cu biserica locală și vei sfârși cu casa faimoasei scriitoare, unde capodoperele literaturii au luat naștere. Dar experiența interactivă are loc în Bath, acolo unde vei învăța să dansezi ca în perioada Regenței lui George al IV-lea, îmbrăcat în costume specifice perioadei și invitat apoi la un bal ca în lumea imaginară din Mândrie și prejudecată.

Am fi putut continua epopeea lumilor imaginare transpuse în realitate cu Dickens World, parcul tematic dedicat operei geniului britanic, deschis în Kent în 2007, care a costat nu mai puțin de 62 de milioane de lire sterline, dar a fost închis în 2016. Din păcate, nu mai ai acum ocazia de a vizita nici casa bântuită a lui Ebenezer Scrooge și nici decorurile inspirate de epoca victoriană engleză! Îți lăsăm mai jos o singură imagine, provocatoare de nostalgie!

Patru lumi imaginare din cărți pe care le poți vizita și în realitate

Lumile imaginare pe care le poți vizita în realitate sunt cel mai bun pretext pentru a evada din cotidian și a organiza o vacanță cum numai un iubitor al literaturii ar putea visa! Și, dacă vei pune piciorul în minunățiile prezentate mai sus, povestește-ne neapărat experiența ta!

Sursa foto: visitlondon.com, universalorlando.com, coolplaces.co.uk