E un moment traumatizant pentru un cititor dedicat să își vadă personajul preferat părăsind lumea. Însă durerea și frustrarea sunt și mai mari atunci când simțim că eroul dispare dintre cei vii fără niciun argument pragmatic. Sunt autori care par să se delecteze cu uciderea unui număr mare de personaje și de la care ne așteptăm ca fiecare pagină să se transforme într-un carnagiu, dar nu la ei ne vom referi acum. Dimpotrivă, vom discuta despre acei scriitori raționali, ce caută să ofere o pildă prin moartea fiecărui protagonist al cărților lor, dar care „pășesc” din când în când greșit, omorând în mod nejustificat. Iată cele patru personaje literare ucise fără motiv, după părerea noastră!

Așa cum era de așteptat, dorim să te avertizăm că în rândurile de mai jos există dezvăluiri șocante din acțiunea unor cărți celebre. În cazul în care nu ai citit vreunul dintre titlurile de mai jos și nu îți dorești să devii o victimă a „spoilers”, noi îți recomandăm să te oprești aici!

Patru personaje literare ucise fără motivRomeo și Julieta” e probabil una dintre cele mai mari surse de durere pentru mulți cititori, care deplâng sincer moartea celor doi iubiți adolescenți. Sintetizând poate mai mult decât oricine dragostea în literatură, cuplul născut sub o stea ghinionistă nu este însă motivul pentru care noi am început această listă. Pe lângă cei doi iubiți, în cea mai celebră piesă a lui Shakespeare mai mor Tybalt, Mercutio și Paris, dar și…mama lui Romeo. Acest personaj nu pare a fi portretizat decât de nefericita ei dispariție, cauzată de durerea de a-și fi văzut fiul exilat din Verona. În timp ce fiecare moarte din piesă servește unui scop precis, construind cu geniu și migală capcana în care până la urmă și cei doi îndrăgostiți vor cădea, decesul Doamnei Montague pare să fie complet lipsit de sens. Nu este menționat decât o singură dată și de atunci Shakespeare pare că uită cu totul de el, întărindu-ne impresia că mama lui Romeo face parte dintre personajele literare ucise fără motiv.

Patru personaje literare ucise fără motiv

Unul dintre cele mai iubite personaje din literatură, Jem din „Să ucizi o pasăre cântătoare” e întruchiparea curajului, a idealismului tinereții într-una dintre cele mai pline de semnificații cărți ale tuturor timpurilor. Băiatul își idolatrizează tatăl, pe miticul Atticus Finch, și ar trece prin orice provocare pentru a nu-l dezamăgi, inclusiv fizică. Își protejează și își inspiră sora mai mică și susține unul dintre cele mai bine construite procese de maturizare din literatură. Toate aceste aspecte ne-au făcut să fim extrem de curioși cu privire la evoluția personajului în „Du-te și pune un străjer”, mult așteptata continuare a romanului emblematic al lui Harper Lee. Am fost însă complet dezamăgiți: nu numai că Jem moare, dar o face chiar înainte ca acțiunea să înceapă. Dincolo de tristețea resimțită, ceea ce ne deranjează cel mai tare în cazul morții lui Jem este că nu am avut ocazia de a-l fi văzut ripostând alături de Scout la schimbarea intervenită în Atticus și la dezvăluirea șocantă a rasismului său. Desigur, în acest caz poate exista o explicație a acestei morți aparent fără motiv. Harper Lee a conceput „Du-te și pune un străjer” înainte de a lansa „Să ucizi o pasăre cântătoare”: dacă cele două ar fi fost lansate în ordinea în care au fost scrise, nu am fi fost martorii evoluției lui Jem și nu am fi considerat atât de nedreaptă, atât de lipsită de importanță moartea sa.

Patru personaje literare ucise fără motivAl treilea personaj ucis fără motiv de pe lista noastră face parte dintr-o operă Young Adult în care eroii mor pe capete, așa că recunoaștem că nu suntem neapărat uimiți. „Jocurile foamei” de Suzanne Collins ne conduce într-o distopie în care copii și adolescenți se luptă pe viață și pe moarte într-un joc televizat, ca parte a politicii unui stat conducător, Capitoliul, de a menține supuse alte 12 teritorii numite districte. Putem rezona cu oricare dintre disparițiile de altfel tragice ale personajelor din roman, dar cea care ne doare cel mai tare, tocmai din cauza injustiției sale, îi aparține lui Finnick Odair. Probabil cel mai carismatic și unul dintre cele mai complexe personaje, dintr-o carte devenită celebră și pentru analiza psihologică, moare încercând să o ajute pe eroina Katniss să distrugă regimul opresiv al Președintelui Snow. Mai mult, Finnick e ucis într-un mod violent și mutilat, dar nici măcar acest mod atroce de a dispărea nu e cel care ne deranjează cel mai tare. Mai problematic ni se pare faptul că autoarea trece extrem de repede peste „fapta” sa, pe care nu o menționează decât pasager, parcă disprețuind impactul pe care personajul l-a avut asupra fanilor. Deși memoria lui Finnick e celebrată până la finalul cărții, noi tot nu ne putem abține să nu îl includem pe lista de personaje literare ucise fără motiv.

Patru personaje literare ucise fără motiv

Ultima moarte de pe lista noastră nu e neapărat lipsită de motiv, deoarece are sensul ei în economia cărții, dar ceea ce ne deranjează este modul în care a fost construită. Personajul feminin din „Căutând-o pe Alaska” e o fată frumoasă, dar instabilă emoțional, de care protagonistul masculin Miles „Pudge” Halter devine obsedat. Cartea lui John Green tratează cu aceeași prospețime caracteristică autorului anii de liceu, confuzia adolescenței, iar relația închegată dintre Pudge și Alaska e credibilă și reprezintă unul dintre punctele centrale ale romanului. Cititorul află curând natura traumei de care a suferit eroina și empatizează cu ea, în ciuda comportamentului său uneori antipatic, dar apoi Alaska dispare cu o bruschețe devastatoare. Celelalte personaje sunt acum unite în lupta de a descoperi un motiv pentru faptele fetei, dar nici aici Green nu pare să ne ofere o structură prea solidă. Putem compara acest personaj ucis fără motiv cu imprevizibilitatea vieții, dacă morala romanului nu ar fi cu totul alta: aceea că oamenii trebuie să lupte pentru a descoperi sensul existenței, pentru a da întâietate speranței. Cartea face parte dintre aparițiile controversate ale maestrului Young Adult Green, fiind interzisă în multe școli din cauza pasajelor caracterizate drept pornografice, în care se face referire la droguri, abuz de alcool și de țigări. Deși noi o considerăm un must-read mai special în bibliografia autorului, tot nu putem trece peste acel „de ce” lăsat de moartea personajului titular.

Tu ce părere ai despre lista noastră de personaje literare ucise fără motiv? Cu ce alte nume ai completa întreprinderea noastră?