Supereroii și supereroinele au devenit în ultima perioadă personajele noastre favorite! Benzile desenate au depășit statutul de preferate ale nerds și stau acum la baza celor mai de succes filme pe care le produce Hollywood-ul. De la adaptările Marvel care întrec orice așteptări (Black Panther tocmai a devenit primul film cu supereroi nominalizat vreodată la Oscarul pentru categoria Cel mai bun film, ceea ce demonstrează cât de mult a evoluat percepția societății asupra acestei categorii de pelicule) la cele DC, nu ne mai săturăm să descoperim protagoniști remarcabili, capabili să salveze lumea cu puterile lor extraordinare. Între aceste filme cu siguranță impresionante, Wonder Woman s-a remarcat ca fiind singura peliculă de succes ce are drept protagonistă o femeie, și nu pe oricine, o amazoană nemuritoare care își părăsește tărâmul natal pentru a lupta în Primul Război Mondial. Regizat de Patty Jenkins, Wonder Woman a scris istorie, a avut încasări de box-office de aproape un milard de dolari și a aprins imaginația a mii de fete și fetițe care au pentru prima dată un exemplu la care să se raporteze. Azi nu ne axăm doar pe benzile desenate și îți propunem să o cinstești pe Diana Prince și pe alte surate celebre: 4 cărți cu amazoane pe care le vei devora luna femeilor.

Pe urmele lui Wonder Woman: 4 cărți cu amazoane care te vor fascinaNe-am obișnuit să privim amazoanele ca pe niște figuri mitice, ce aparțin cu siguranță imaginației. Ahile și Hercule și-au demonstrat puterea luptându-se cu ele, iar Nero nu pleca nicăieri fără statuia ce înfățișa o amazoană. De-a lungul istoriei, aceste femei au fost simboluri ale puterii, dar și ale seducției, considerate irezistibile de către bărbații ce reușeau să le anticipeze atitudinea. În The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World, Adrienne Mayor merge însă mai departe de mit și legendă și încearcă să demonstreze nu numai că amazoanele au trăit, dar că erau mult mai răspândite decât în Grecia Antică. Dovezi despre existența triburilor războinice formate numai din femei apar și în China, și în Egipt și Persia, dar și în tundra rusească, acolo unde ne apropiem de fapt cel mai tare de imaginea care ne-a rămas acum asupra amazoanelor. Studiind mituri, dar și arta, aducând în discuție dovezi arheologice, tradiții nomade și argumente științifice, finalista National Book Award reușește să creeze un tablou complex și fascinant, în care puternicele amazoane sunt aduse la viață. De asemenea, Mayor nu se sfiește să demonteze și mituri (nu, amazoanele nu își tăiau cel mai probabil un sân pentru a putea să susțină arcul mai bine). Iar fotografiile care acompaniază prima dintre cele 4 cărți despre amazoane sunt pur și simplu superbe!

Pe urmele lui Wonder Woman: 4 cărți cu amazoane care te vor fascina

Ne-am desfătat cu puțină istorie, să ne întoarcem acum la ficțiune. Nu am fi putut abandona tocmai generosul domeniul al comis books și sub nicio formă nu ne-am fi împăcat cu excluderea Dianei Prince de pe lista noastră. În Wonder Woman: Terra unu.vol 1, Grant Morrison, considerat unul dintre cei mai de succes autori de benzi desenate ai momentului, ne oferă povestea originii eroinei, născută prin magie (sau cel puțin așa ni se spune), cu puteri mai mari decât ale celorlalte amazoane. Diana e frustrată de faptul că mama sa Hipolita nu îi permite să vadă lumea, iar atunci când un pilot poposește pe meleagurile sale, fuge alături de el pentru a salva umanitatea de pe muchia conflictului mondial. Firește, amazoanele pornesc rapid pe urmele celei ce urma să devină Wonder Woman, pentru a o pedepsi deoarece încălcase cea mai sacră lege, aceea de a se feri de lumea înconjurătoare. Cartea e puțin diferită de ceea ce ai văzut în filmul DC, ceea ce nu o face însă mai puțin interesantă.

Pe urmele lui Wonder Woman: 4 cărți cu amazoane care te vor fascinaSurprinsă de popularitatea imensă pe care a avut-o primul său succes, The Mists of Avalon, Marion Zimmer Bradley publica în 1987 o altă interpretare a unui mit celebru, de data aceasta a Războiului din Troia. În The Firebrand, Iliada este repovestită din punctul de vedere al Kassandrei, preoteasa care prevestește sfârșitul tragic al cetății și încearcă în zadar să își avertizeze poporul. Fiică a lui Priam și a Hecubei, Kassandra e acum nu o ființă cu mințile rătăcite, ci o prințesă puternică, bătăioasă și extrem de independentă. Mama sa, Hecuba,  e o amazoană care a renunțat la modul ancestral de viață pentru a adopta obiceiurile troiene, și încă de la naștere se simte înstrăinată de fiica sa. Hecuba naște gemeni, de fapt, dar e obligată după un vis prevestitor să renunțe la băiat (cel care avea să devină mai târziu buclucașul Paris), iar Kassandra e trimisă să crească alături de mătușa sa și de amazoane. În cartea lui Zimmer Bradley, tribul de femei războinice este idealizat, fiind considerat o ultimă rămășiță a matriarhatului în fața unei lumi care începe să fie dominată de bărbați. Considerat a fi un roman cu puternice accente feministe, The Firebrand e cu siguranță un titlu de citit în martie.

Pe urmele lui Wonder Woman: 4 cărți cu amazoane care te vor fascina

Anne Fortier se aseamănă cu Marion Zimmer Bradley prin faptul că preferă să repovestească istorii celebre, aducându-le în legătură cu prezentul. De asemenea, scriitoarea a fost îndelung comparată cu un Dan Brown la feminin, mizând în textele sale pe dezvăluirea unor mistere străvechi, pe revelarea indiciilor și de descoperirile șocante. Devenită celebră cu „Julieta”, Fortier reia mitul amazoanelor în The Lost Sisterhood. Protagonista Diana Morgan e expertă în mitologia greacă, dar s-a diferențiat întotdeauna de colegii săi cercetători prin faptul că e de părere că amazoanele au existat cu adevărat. Motivul este că dispăruta ei bunică pretindea cu grație că e una dintre ele. Atunci când o fundație se oferă să îi finanțeze cercetările și o trimite în Africa de Nord, Diana face echipă cu un bărbat misterios și descoperă că amazoanele călătoriseră în Troia, de acolo de unde se salvaseră alături de o comoară inestimabilă. De aici încolo, aventura, peripețiile, drama, indiciile spectaculoase și intrigile te vor purta ca într-un carusel, amețindu-te. Cartea e greu de lăsat din mână și se dovedește una dintre cele mai fascinante titluri cu amazoane.

Tu ce părere ai despre aceste 4 cărți cu amazoane? Ai de gând să dai întâietate puternicelor războinice în luna femeilor?

Photo by Bianca Isofache on Unsplash