Când citim autori ca Jerome K. Jerome, Terry Pratchett sau, mai nou, Jonas Jonasson nu putem să nu avem un sentiment de recunoștință pentru cărțile pe care ni le-au oferit. Atâtea momente în care ne-am distrat copios, am râs de unii singuri, stingheriți, prin metrou, atâtea zile ne-au înseninat încât nu putem să nu ne scoatem pălăria (chiar dacă nu o avem) în fața lor. Mai există o perspectivă din care putem privi realitatea par să ne spună acești autori, care au ales în mod evident latura amuzantă. Și bine au făcut, pentru că, din când în când, simțim nevoia și de așa ceva. Am explorat așadar ofertele librăriilor și am găsit aceste 3 romane care, sperăm, vă vor amuza.

Dacă nu l-ați citit încă și dacă aveți chef de o porție zdravănă de râs, romanul „Jim cel norocos” al scriitorului britanic Kingsley Amis își va face datoria. Vom avea parte de umor în cel mai pur stil englezesc și de o luptă cu încurcăturile vieții finalizată într-un stil foarte amuzant. Aflat de trei ori pe lista scurtă Booker Prize, Kingsley Amis ne spune povestea lui James (Jim) Dixon, care, la prima vedere, nu pare deloc atât de norocos pe cât îl laudă autorul. Este lector universitar aflat la sfârșitul primului an de probă, predă istoria medievală, pentru care nu are o mare pasiune, încearcă să intre în gratiile șefului de catedră, profesorul Welch – deși nici pentru acesta nu are o mare pasiune – și are o relație cu Margaret Peel, care ar putea fi descrisă într-un singur mod: total lipsită de pasiune. Margaret a avut o tentativă de sinucidere după ce a fost părăsită de logodnic, Jim i-a spus câteva cuvinte de încurajare și de atunci relația lor fluctuează între șantaj emoțional și frustrare sexuală. Când Jim o cunoaște pe Christine Callaghan, iubita lui Bertrand, fiul șefului său, tânăra i se pare inaccesibilă. Însă deja e prea târziu pentru asemenea gânduri, din moment ce Jim constată că este, fără drept de apel, irezistibil atras de ea. Când, într-o seară, Jim bea câteva pahare în plus doar ca să-și calmeze nervii, inevitabilul se produce. Ițele încurcate ale existenței lui Jim ajung într-un punct în care situația explodează, iar când totul se liniștește putem să-l admirăm, fără rezerve, pe Jim cși să constatăm: chiar e norocos!

Celor care preferă să citească în limba engleză le recomandăm „Less”, carte care i-a adus scriitorului american Andrew Sean Greer premiul Pulitzer, în 2018. Vom întâlni în acest roman un protagonist neconvențional, cu o poveste și mai neconvențională, dar care până la final ne ca capta și atenția și aprecierea. În plus, ne va asigura o porție de râs, echilibrată, atât cât trebuie, de reflecțiile protagonistului. Arthur Less, eroul lui Greer, este spiritual, are o anumită înțelepciune și se află într-o situație cât se poate de delicată. Este un scriitor cu succes moderat, căruia tocmai i-a fost refuzată o nouă carte de către editor. Este singur – bărbatul pe care îl iubește și alături de care a fost nouă ani tocmai se căsătorește. Și încă ceva care pune capac situației: Arthur Less se află în pragul vârstei de 50 de ani. Dar poate nu lucrul acesta este declanșatorul situațiilor care vor urma, ci faptul că fostul iubit, cu câțiva ani mai tânăr, îl invită și pe Less la nuntă. Jenant să refuze, inconfortabil să meargă – scriitorul trebuie să-și folosească întreaga creativitate pentru a găsi o soluție onorabilă. Arthur Less găsește până la urmă o modalitate extremă de a ieși basma curată și mai ales foarte la îndemână, aflată chiar pe biroul lui de lucru. Decide să accepte toate invitațiile pe care le-a primit la evenimente literare, chiar dacă asta ar însemna să facă, la propriu, turul globului pământesc. Prima oprire este la New York. Îi urmează apoi Mexic, Italia, Germania, Paris și Maroc, o călătorie plină de întâmplări amuzante, dar în același timp, și o bună ocazie de a se descoperi pe sine.

Romanul „Asiatici bogati și țicniți” semnat de scriitorul american Kevin Kwan, născut la Singapore s-a dorit inițial o incursiune în Asia zilelor noastre, atât de exotică pentru publicul american – ca și pentru noi, de altfel. Intenția autorului s-a concretizat în roman, pentru că cine nu a fost la Singapore are ocazia să simtă parfumul orașului asiatic și să rămână uimit de extravaganța sa. Însă tot acest tablou a fost completat cu o satiră la adresa celor proaspăt îmbogățiți, descrisă atât de amuzant de autor, cu detalii picante astfel încât cartea a fost salutată cu entuziasm de publicații dintre cele mai respectabile. „Domnul Kwan știe cum să ne furnizeze plăceri vinovate” s-a scris într-un articol din New York Times și poate aceasta este cea mai potrivită descriere a romanului – „o plăcere vinovată”. „Asiatici bogati și țicniți” este o carte care se citește cu ușurință, cu o intrigă nu foarte elaborată. Nick Young, un tânăr profesor universitar, o invită pe iubita sa, Rachel Chu, o chinezoică din Statele Unite, să-l însoțească la nunta prietenului său din copilărie. Evenimentul se anunță a fi nunta anului în Singapore, însă nu aceasta e cea mai mare surpriză pe care o trăiește Rachel. Tânăra profesoară de economie descoperă că Nick provine dintr-o familie extravagant de bogată și că este unul dintre cei mai râvniți burlaci – ceea ce o aruncă mijlocul bârfelor și intrigilor doritoarelor să-i ocupe locul. Însă, mai mult decât povestea celor doi tineri a căror relație stârnește un conflict cu interesele tuturor, deliciul cărții îl constituie descrierea societății celor „bogați și ticniți” din Singapore. Dacă autorul îi numește așa, nu ne permitem să-l contrazicem! Vom descoperi, uimiți probabil, că doamnele circulă cu un tip de avion, care poate include și sală de yoga, iar domnii cu un altul, adaptat nevoilor lor, dar și că un dressing poate avea o suprafață ce-o depășește cu mult pe cea a unui apartament generos de la noi.

Pe voi ce romane citite în ultima vreme v-au amuzat cel mai tare?

Photo by Tim Mossholder on Unsplash