O simplă replică, fie ea rostită către cititor, către sine însuși sau spre un alt personaj, e suficientă pentru ca un personaj literar să își facă intrarea cu surle și trâmbițe în viața noastră. Sunt de ajuns câteva cuvinte bine ticluite sau o părere originală, ce rezonează cu propriile noastre gânduri, ca să ne dăm seama că între noi și respectivul erou se va lega o prietenie trainică! Descoperă în rândurile de mai jos personajele literare captivante, care ne-au atras atenția cu prime replici fascinante!

res_34fb15d8817a281f07d9230291314dfa_450x450_oon0„Dacă vreți într-adevăr să aflați ce s-a întâmplat, probabil c-o să întrebaţi în primul rând unde m-am născut, cum mi-am petrecut copilăria mea amărâtă, cu ce s-au ocupat părinţii înainte de naşterea mea şi alte rahaturi d-astea gen David Copperfield, dar, dacă vreţi să ştiţi, n-am nici un chef să le înşir pe toate. Mai întâi pentru că mă plictiseşte, pe urmă pentru că, dacă m-aş apuca să vorbesc cât de puţin de treburile lor intime, părinţii mei ar face câte două hemoragii fiecare”. Holden Caulfield din „De veghe în lanul de secară” face fără îndoială parte din galeria personajelor literare captivante, care nu au nevoie decât de câteva prime replici, îmbibate cu sinceritate și autenticitate cât cuprinde, pentru a ne câștiga ca fani înfocați. Poți să-l urăști, poți să-l consideri enervant, simbol al adolescentului iritant, narcisist, superficial, dar nu poți contesta că e unul dintre cel mai bine creionate creații literare ale tuturor timpurilor!

„Te rog…desenează-mi o oaie”. Nu credem să existe un personaj mai înțelept, maires_9290c7a2f081375e5ab28d113f36c4a3_450x450_rpvv înduioșător, mai emoționant în toată literatura decât Micul Prinț venit de pe o planetă îndepărtată, ca să ne învețe că aparențele nu contează și că singura voce de care ar trebui să ascultăm e cea a inimii. Cu politețe și inocență, evocând magia simplă a copilăriei, pe care majoritatea am uitat-o, și pe care Antoine de Saint-Exupery reușește să o redea preț de o carte-capodoperă, Micul Prinț nu are nevoie decât de 6 cuvinte și de o cratimă pentru a ne cuceri iremediabil!

res_c6d21bb56db1c321e7733df3ccd5e82f_450x450_l8vUitați de deformarea atroce pe care a suferit-o în „Du-te și pune un străjer”, Atticus Finch („Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee) rămâne unul dintre cele mai iubite personaje ale tuturor timpurilor, un simbol nu doar al luptei contra rasismului, dar și al umanității și demnității, precum și unul dintre tații cool din literatură. Iar una dintre primele replici rostite de el (cele dintâi cuvinte sunt evocate de protagonistă, fiica sa Scout) evocă perfect caracterul, dar și menirea acestui personaj-emblemă pentru literatură; atunci când unul dintre clienții săraci ai avocatului i-a mărturisit că nu va avea cum să îi plătească, Atticus a replicat simplu: „Asta să fie singura dumitale grijă, Walter”.

N-aveţi de unde să ştiţi cine sunt, dacă n-aţi citit cartea Aventurile lui Tom Sawyer—darres_5d6c00fac5ca884063e125f5f137b299_450x450_5a7v n-are a face. Cartea a fost scrisă de domnul Mark Twain, iar cele istorisite într-însa sunt în mare parte adevărate. A mai pus şi de la el, pe ici pe colo, —ia, o nimica toată—dar, îndeobşte, tot ce spune e adevărat. Cui nu i  se întâmplă să mintă din  când  în  când? Poate doar mătuşii  Polly, văduvei Douglas sau, cine ştie, lui Mary!”. Nu știm cum se întâmplă, dar printre personajele literare captivante, copiii au cea mai puternică voce, care exercită o atracție irezistibilă asupra noastră. La rândul său un protagonist al luptei contra rasismului, Huckleberry Finn al lui Mark Twain pleacă într-o aventură pe Mississippi alături de un negru, întruchipând toate năzuințele inimilor curate și imaginațiilor fecunde iubitoare de literatură. Iar primele sale replici sunt savuroase, autentice, de o sinceritate molipsitoare, precum întregul personaj!

res_23bd7cd4c263e9dcedc0086289379676_450x450_kt54„Scumpule, îmi pare rău, am rătăcit blestemata de cheie de la intrare”. Asociază aceste cuvinte cu un glas tânăr, cald, cu o personalitate puțin neobişnuită, dar fără îndoială vibrantă, surâzând cochet către un vecin de origine japoneză recalcitrant, abia trezit la miezul nopții, și vei compune portretul unuia dinte cele mai fascinante personaje feminine din literatură, Holly Golightly din „Mic dejun la Tiffany” de Truman Capote. Din nou, autenticitatea este cea care ne farmecă irezistibil, încă de la prima apariție: dacă i-ai iertat și tu lui Holly intrarea tumultuoasă în viața ta, atunci o vei adora, precum (aproape) toate personajele acestei cărți. Bonus: protagonista e la fel de captivantă pe pagină ca în întruchiparea cinematografică a lui Audrey Hepburn, iar dacă încă nu ne crezi, află că Truman Capote a numit-o personajul său literar preferat!

Ne plac personajele cu care împărtășim opinii rareori rostite cu voce tare, și care neres_e1359442594c581cec645f9db1b3584b_450x450_fvv6 conturează cu claritate convingeri pe care nu știam că le aveam până la contactul cu ele: „Care este folosul unei cărți, s-a gândit Alice, fără poze sau dialog”? „Alice în Țara Minunilor” e mai mult decât o carte pentru copii, e un recital al imaginației, o poveste cu scop precis: acela de a trezi la viață fantezia și de a hrăni dorința noastră de a evada în lumi noi, colorate. Iar dacă vreodată ai considerat că o poveste fără imaginație e lipsită de folos, atunci Alice face cu siguranță parte din galeria personajelor literare captivante pe care să le prețuiești.

res_72118f7b56690a87c4fcb11baf9f1ce9_450x450_7l53Încheiem lista personajelor literare captivante care ne cuceresc încă de la prima lor apariție cu o replică memorabilă, cu una dintre cele mai iubite eroine autohtone: nimeni alta decât Olguța Deleanu. Dn nou o voce pură de copil este cea mai potrivită pentru a ni se muta definitiv în suflete, de la întâia propoziție rostită. „― Uite-l pe tata, mamă! Nu-l vezi?! Papa! Papa! La fereastra unui compartiment, mâinile domnului Deleanu scuturau mănuşele spre cei de pe peron… La uşa vagonului fluturară pletele întunecate ale Olguţei. Nici nu se oprise trenul, că Olguţa şi sărise de pe scară, veselă, familiară, cum sărea şi dimineaţa din pat pe covoraş.” Plină de energie, revigorantă precum o adiere proaspătă de vânt, răcoritoare ca o gură de apă de izvor, Olguța lui Ionel Teodoreanu ne-a fost prietenă în copilărie și a transformat primul roman al „Medelenilor” în probabil cea mai idilică operă din literatura română!

Tu ce părere ai despre alegerile noastre? Care sunt personajele literare captivante care te-au cucerit și pe tine cu primele lor replici?