Fiecare avem propriile preferințe în materie de personaje din cărți, dar trebuie să recunoaștem că, atunci când ne referim la proclamarea celor mai reușite, scriitorii consacrați au întâietate. Tocmai de aceea, îți vom prezenta câteva dintre alegerile acestor nume sonore ale literaturii, culese de jurnaliștii britanici de la The Independent, care au întrebat autorii în vogă despre eroii fictivi ce le-au atras simpatia și admirația. Descoperă, în rândurile de mai jos, care sunt personajele preferate ale scriitorilor.

APersonajele preferate din literatură ale scriitorilortunci când vine vorba despre decernarea premiului de creator absolut de personaje memorabile, Charles Dickens este favoritul cert. Scriitorii de azi sunt topiți, la propriu aproape, după creațiile sale literare, mai ales cele din opera sa reprezentativă, „Marile speranțe”. Eroul Pip este preferat de Tim Lott, autorul hitului White City Blue, cu care împărtășea încă din tinerețe aceeași dorință de a evada din lumea mică ce îl înconjura, dar și aceeași rușine de disprețul pe care l-a resimțit, în perioadele de început, față de oamenii buni din viața sa. Tandra autoare a „Nopți ploioase și înstelate”, Maeve Binchy, nu putea să se apropie decât de bunul Joe Gargery, emblema loialității și a purității în celebra operă a lui Dickens, despre care afirma că i-a adus mereu lacrimi în ochi. Însă și tragica Miss Havisham are partea ei de fani: John Burnside, autorul The Good Neighbour, o colecție de poezii pline de lumină și profunzime, apreciază, ca nimeni altul, obsesia acută căreia îi cade pradă bătrâna domnişoară.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorNu doar Dickens are parte de elogii formulate de scriitorii de azi! Jane Austen revendică la rândul său admirația multor nume sonore ale literaturii. Era imposibil ca Elizabeth Bennett („Mândrie și prejudecată”) să nu se afle pe lista de personaje preferate ale scriitorilor! Donna Leon, autoarea seriei de cărți best-seller care urmărește aventurile Comisarului Guido Brunetti, aprecia veselia, îndrăzneala și lumina pe care o emană prin fiecare por una dintre cele mai iubite eroine.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorDiana Wynne Jones a fascinat generații întregi de mici cititorii cu poveștile sale fantastice, dar a captivat și publicul adult cu literatura fantasy. Scriitoarea britanică o aduce în topul nostru pe Emma, zglobia eroină a lui Austen., apreciind normalitatea sa, drăgălășenia cu care intră în buclucuri și greșelile pe care le comite, continuând să rămână însă o fată cu un suflet de milioane. Pe noi ne-a convins!

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorDavid Mitchell a făcut furori cu „Atlasul norilor”, ecranizat în interpretarea lui Tom Hanks și Halle Berry, iar noi trebuie să recunoaștem că ne regăsim cu totul în afirmația sa: îi este dificil să aleagă un singur personaj preferat. Așa că amestecă erudiția și conversațiile inteligente ale lui Behemoth, pisica-diavol din „Maestrul și Margareta” cu umorul Motanului Cheshire și intensitatea lui Madame Bovary, într-un mix pe care îl declarăm fascinant!

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorAndrew Miller a ajuns pe lista scurtă a Booker Prize cu romanul său claustrofobic Oxygen, iar alegerea sa de personaj preferat nu putea fi decât la fel de interesantă. Poate că majoritatea cititorilor resimt imediat repulsie atunci când aud de Humbert Humbert, personajul principal din „Lolita”, dar autorul englez consideră că nu există „un monstru mai amuzant” în literatură și că a ajunge în Iad alături de o asemenea creație e o călătorie care merită efortul. Dat fiind faptul că opera lui Nabokov a fost decretată în numeroase ipostaze cea mai bună a secolului XX, putem spune că îi înțelegem sentimentele.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorCărțile lui Hari Kunzru au fost traduse în 20 de limbi, cu Transmission devenind best-seller New York Times, așa că așteptam cu înfrigurare să aflăm care este contribuția sa pe lista de personaje preferate ale scriitorilor. Trebuie să recunoaştem că ne-a surprins: autorul englez ne-a mai demonstrat încă o dată că nu e nimic mai profund decât o carte pentru copii și îl adaugă pe Max, băiețelul care ajunge într-un tărâm fantastic, populat de creaturi înfricoșătoare, în „Where the Wild Things Are”.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilor„Regele șobolan” și „Kraken”, operele de referință ale lui China Mieville au fost traduse și la noi, iar autorul care a făcut celebru un nou gen literar, weird fiction (ficțiunea ciudată), are o alegere de personaj preferat mai mult decât bizară, dat fiind specificul creației sale. Ți-ai fi imaginat că blânda și dulcea Jane Eyre va fi favorita englezului? Mieville apreciază caracterul eroinei lui Charlotte Bronte și faptul că se află deasupra tuturor celor din jurul ei din punct de vedere „moral, intelectual și estetic”.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorMary Hoffman este un nume celebru în literatura pentru copii și adolescenți, seria Stravaganza, care narează aventurile rebelei Georgia O’Grady, fiind tradusă și la noi. Cu peste 90 de cărți publicate, Hoffman include pe lista de personaje preferate ale scriitorilor o adevărată legendă, Vrăjitorul Alb, Gandalf, din „Stăpânul inelelor”. Deși fana sa notează că Gandalf nu are parte de moralitatea gri, ambiguă a lui Merlin, și nu e nici „fără pată”, așa cum îi indică numele, cucerește prin înțelepciunea și prin sentimentul de încredere pe care îl clădește în sufletele protejaților săi, chiar și atunci când le proorocește decăderea și moartea.

Personajele preferate din literatură ale scriitorilorPhilip Pullman a creat apreciata trilogie His Dark Materials, care e adulată precum o religie de fanii săi, dar alegerea sa de personaj e mult mai inocentă: Tintin, eroul care trece prin cele mai fascinante aventuri. Pullman recunoaște însă că tocmai lipsa de profunzime, bunătatea nealterată de niciun tremur și viața simplă chiar și în vâltoarea pericolului sunt trăsăturile lui Tintin pe care le regăsește mai reconfortante ca orice.

Tu ce părere ai despre exemplele de mai sus? Favoritul tău s-a clasat printre personajele preferate ale scriitorilor?