Știi sentimentul: de-abia ai terminat o carte și parcă ai vrea să vorbești cu cineva despre ea. Să spui, să dezbați, să vezi cum a mai fost receptată, să primești confirmări sau, pur și simplu, să-ți recunoști simțirile în ceea ce zic ceilalți despre cartea respectivă. Împarți cărți cum împarți muzică și filme și e o magie incredibilă când ajungi să fii pe aceeași lungime de undă cu o altă persoană care are aceleași păreri despre volumul tocmai citit.

Dar și opusul este la fel de valabil. Dacă nu ți-a plăcut sau, și mai rău, n-ai putut s-o termini, cartea devine un fel de inamic în fața căruia trebuie neapărat să faci front comun împreună cu altcineva. Și îi cauți pe cei care au detestat-o în aceleași proporții.

Dacă v-ați gândit vreodată să intrați într-un club de carte, noi vă spunem mai jos de ce s-o faceți cât mai repede.

Un club de carte nu este doar despre discuția pro sau contra unui anume volum, ci este, mai presus de toate, un loc de întâlnire. Cu cartea și cu alte tipuri de cititori. Secretul ar fi că, atunci când cauți să intri într-un club de carte, el nu ar trebui să fie populat de oameni pe care îi cunoști, deoarece înveți mai multe când stai la aceeași masă cu oameni diferiți de tine și, mai ales, cu păreri total opuse de ale tale. Ei te forțează să ieși din niște tipare în care ne simțim confortabil cu toții, îți oferă unghiuri diferite de abordare și vorbesc despre detalii care ție poate ți-au scăpat. Notă: un club de lectură format din prieteni care au aceleași pasiuni livrești este, totuși, o idee perfectă atunci când vrei să discuți un singur autor și când acel gen de autor și scrierile sale au darul de a te face să vorbești despre o serie de trăiri pe care nu le-ai dezvălui niciodată în fața unui grup de oameni necunoscuți. Cercetează subiectul uitându-te la filmul The Jane Austen Book Club.

Un club de carte e locul în care vei citi garantat cărți de care altfel nici nu te-ai apropia. Nu din lipă de interes sau necunoaștere, ci doar pentru că alte cărți par mult mai atrăgătoare. Iar  printre acele cărți din cadrul clubului vei da în mod sigur de fărâme de viață care te vor pune pe gânduri, de întrebări de care și tu însuți te-ai lovit, de autori pe care te vei bucura că i-ai primit la tine pe noptieră.

O altă specificitate a clubului de lectură este că poate fi ținut într-un loc care să se potrivească prin excelență cu noțiunea de carte, o ceainărie sau orice alt loc confortabil unde există o bibliotecă, căni mari de ceai și scaune sau canapele comode. Evident, și paharul de vin are adepții lui și nu este de ocolit.

La un club de carte, spiritele se pot încinge. Iar ăsta nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru că poți avea surpriza că devii interesat de opinia cuiva care gândește total diferit de tine. Perspectiva aceasta diversă pe care ți-o poate oferi discuția în contradictoriu cu cineva este deosebit de rodnică pe tărâmul ideilor și poți ajunge chiar să afli lucruri interesante despre tine însuți.

Nu în ultimul rând, discuția e printre cele mai importante motive care să te determine să intri într-un club de lectură. Citești încadrându-te într-o anume perioadă de timp (da, și cluburile de carte au deadline-uri), înveți să-ți structurezi ideile, dai de citate pe care vrei să le împărtășești și altora, te cunoști mai bine pe tine. Apoi, pentru că fiecare om este diferit, discuția poate lua întorsături dintre cele mai delicioase pentru tine și lecturile tale viitoare. Afli de cărți pe care ești sigur că ți-ar plăcea să le citești, din genuri de care nu te credeai interesat, iar orizonturile livrești devin din ce în ce mai largi. Curiozitatea e satisfăcută, pleci inspirat și pus pe treabă, descoperindu-te încă o dată același cititor vorace, înconjurat de oameni asemenea, cu aceleași plăceri și idiosincrazii.

Este clubul de carte o experiență pe care vă doriți s-o încercați?