La un moment dat în istoria literaturii, poetul Samuel Taylor Coleridge a încercat să descrie ce reprezintă proza și poezia pentru el, spunând: „proza înseamnă cuvinte puse în cea mai potrivită ordine, iar poezia înseamnă cele mai potrivite cuvinte puse în cea mai potrivită ordine”. O altă definiție aseamănă poezia unei „proze vrăjite”, o creație în versuri bine meșteșugite, ce știe să concentreze în rândurile ei toate emoțiile umane. De-a lungul timpului, poeții au găsit inspirație în toate capitolele vieții, începând cu activitățile zilnice, acoperind în același timp și teme mai vaste (precum războiul sau identitatea, de exemplu), lăsând urme adânci prin intermediul cuvintelor lor și atingând mii de inimi.

Mai jos vă prezentăm câțiva poeți faimoși care au reușit, prin intermediul imaginației lor debordante, să creeze opere care au rezistat timpului și vremurilor.

Edgar Allan Poe. Deși este mai ales amintit pentru proza sa scurtă, prima dragoste a lui Poe a fost poezia. Inspirat la început de poeți ca Lord Byron sau John Keats, poezia lui de maturitate înclină spre mistic și supranatural, o trăsătură caracteristică lui Poe în toată creația sa literară. Fascinat de subconștient și lumea viselor, autorul american e sedus și de ideea pierderii idealului frumuseții, dar și de dificultatea de a-l redobândi. De remarcat este și faptul că Poe a scris poezii care aveau scopul de a fi citite cu voce tare, folosindu-se de tehnici ca repetiția sau aliterația și producând versuri care sunt unice în lume prin intensa lor muzicalitate. De citit: Corbul, Annabel Lee, Eulalie sau Un vis în miez de vis.

John Keats. Deși a trăit doar un sfert de secol, Keats a avut, probabil, una dintre cele mai remarcabile cariere poetice. A publicat puțin peste 50 de poezii, iar ceea ce i-a fost cu adevărat caracteristic a fost ușurința cu care trecea de la o formă poetică la alta, cu o energie mereu nouă, control remarcabil al diferitelor perspective și, pe alocuri, inteligență ironică și o extraordinară conștiință poetică. Poetul englez s-a remarcat prin acutul simț al frumosului de care a dat dovadă încă de la prima sa poezie, dar și prin observarea și evocarea suferinței, proprii curentului romantic. De citit: Simțire, Odă unei privighetoare sau Toamna.

Maya Angelou. Femeie fenomenală, Maya Angelou a fost pe rând cântăreață, dansatoare, actriță și prima femeie regizor de culoare a Hollywood-ului, dar este recunoscută în primul rând pentru contribuția sa în domeniul literelor, ca scriitoare, eseistă,  poetă și dramaturg. Poeziile ei s-au remarcat mai mult prin tonul social, decât pentru virtuțile poetice, iar în ele, Angelou cântă frumusețea și puterea femeilor, spiritul uman sau dragostea (de la primul moment al descoperirilor până la instalarea suspiciunii). Poezia ei tratează subiecte ca rasa sau sexul, opresiunea și durerea pierderii și s-a remarcat întotdeauna prin dimensiunile ei psihologice și sociale. De citit: Femeia fenomenală, Pasărea din colivie sau Atinsă de înger.

E.E. Cummings. Recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi scriitori ai timpului său, E.E. Cummings a experimentat mereu în ceea ce priveşte forma poetică și limbajul pentru a-și crea propriul stil. O poezie tipică lui Cummings este una clară, cu puține cuvinte, uneori inventate chiar de poet, și plasate în mod excentric pe pagină. Deoarece originalitatea lui e mai bine să fie experimentată decât explicată, citiți Îți port inima cu mine, Degetele tale fac flori timpurii sau Undeva unde nu am călătorit niciodată.

Pablo Neruda. Deși mulți cititori nu i-au iertat ferventul angajament pe care poetul l-a jurat comunismului, Neruda este recunoscut ca unul dintre cei mai faimoși poeți de limbă spaniolă din lume. Poeziile sale sunt explicite în celebrarea sexualității, femeia fiind ridicată la rang de veritabilă forță a naturii, poetul însuși devenind un adevărat purtător de cuvânt în favoarea senzualității. Scrierile sale, indiferent că vorbim de poeziile de dragoste sau poemele cu tentă politică, sunt pline de o spontaneitate și o pasiune care îl separă de ceilalți reprezentanți ai breslei. De citit: Vreau să fac cu tine ce face primăvara cu cireșii, Și de-ar fi să mă uiți vreodată sau Pot scrie cele mai frumoase versuri noaptea asta.

Ce alți poeți au răscolit în voi cele mai profunde sentimente?