Cărțile adăpostesc între paginile lor povești extraordinare, dar de multe ori și contextul scrierii sau publicării lor poate fi la fel de fascinant. Azi îți vom vorbi despre operele literare a căror apariție ar putea constitui subiectul unei cărți, în sine. Fie că ne referim la modul în care autorii au descoperit ideea care avea să se transforme în legendă pe calea scrisului sau la contextul în care subiectul a luat naștere în imaginația mereu bogată a scriitorilor, cert este că titlurile de mai jos ar putea umple conversații cu povestea…nașterii lor. Află cum au fost scrise cărțile celebre din rândurile de mai jos: azi ne delectăm cu povestea din spatele poveștii!

Povestea din spatele poveștii: nu o să îți vină să crezi cum au fost scrise aceste cărți celebreMadeleine L’Engle a fost una dintre autoarele-pionier în literatura științifico-fantastică, iar „O buclă în timp” o adevărată revelație pentru perioada sa. Publicată în 1962, cartea primea premii peste premii (Newbery Medal, Sequoyah Book Award, Lewis Carroll Shelf Award), stârnea entuziasmul criticilor și al fanilor deopotrivă și era urmată de încă alte patru titluri în seria Time Quintet. Pentru prima dată SF-ul și fantasy-ul își dădeau mâna în cărțile pentru copii, pentru întâia oară aveam o eroină care salva ziua printr-un amestec de loialitate, minte brici, raționament și credință. Inserțiile religioase, alături de conceptele avansate de fizică cuantică, totul deghizat într-o poveste pentru copii, au făcut ca „O buclă în timp” să fie extrem de greu de publicat, iar autoarea să primească refuzuri peste refuzuri. Așa se face că, la vârsta de 40 de ani, Madeleine L’Engle își promitea pe post de rezoluție de An Nou că va înceta să mai încerce să mai scrie și că se va ocupa în schimb de mica afacere pe care o pusese pe picioare și de copiii săi. Din fericire pentru noi, viitoarea scriitoare își încălca jurământul și la finalul anului viitor avea o carte de sine stătătoare. Firește, de aici și până la publicare a mai suportat peste 40 de scrisori de respingere și și-a mai promis încă o dată că va renunța la scris, până la o petrecere organizată în cinstea mamei sale, la care întâlnește un editor ce este convins să o publice. De atunci și până acum, povestea din spatele poveștii a devenit legendă, iar L’Engle unul dintre cele mai puternice exemple date scriitorilor nepublicați care doresc să renunțe la visul lor. Iată o lecție impresionantă despre cum au fost scrise cărțile celebre!

 

Povestea din spatele poveștii: nu o să îți vină să crezi cum au fost scrise aceste cărți celebre

Dacă nutreai o admirație deosebită pentru Carolyn Keene, considerând-o un supra-autor datorită celor câteva sute de titluri publicate ce o au drept protagonistă pe Nancy Drew, ne pare rău să te dezamăgim. În realitate, au fost mai mulți scriitori care au pus umărul la nașterea iscusitei detective amatoare și a aventurilor sale. Creată prin fenomenul de ghostwriting, prin care unul sau mai mulți autori scriu sub același pseudonim, Nancy Drew ne stă alături din 1930 și până azi, o performanță greu de egalat pentru un singur om, fie el și scriitor. Practica era de fapt una obișnuită pentru cărțile de copii în secolul trecut, același fenomen scoțând la lumina tiparului și numeroasele titluri din seriile The Hardy Boys (cu care a colaborat și Nancy Drew) sau The Bobbsey Twins. Personajele adorate de către copii au fost de fapt create de Edward Stratemeyer la începutul anilor 1900, cel care a pus și bazele Sindicatului Stratemeyer, urmând să angajeze mai mulți scriitori care, pornind de la ideile sale, să inventeze aventurile publicate sub pseudonimul Carolyn Keene.

Povestea din spatele poveștii: nu o să îți vină să crezi cum au fost scrise aceste cărți celebre„Regele literaturii horror”, așa cum mai este numit, Stephen King este practic definiția succesului pentru un scriitor. Cărțile sale au vândut mai mult de 350 de milioane de exemplare, au dominat topurile de vânzări și au fost transformate în filme și seriale cu încasări spectaculoase. Cu toate acestea, nici King nu a fost mereu un magnet pentru reușite, iar tinerețea sa s-a dovedit de fapt destul de zbuciumată. De fapt, oricâtă imaginație ar avea americanul (și, cu siguranță, e foarte dotat din acest punct de vedere), povestea din spatele apariției romanului său de debut, „Carrie”, întrece multe dintre istorisirile sale. Tânărul autor nepublicat jongla cu drogurile și cu alcoolul și trăia într-o ruletă alături de iubita sa. Câștigându-și existența ca profesor, King a fost inspirat de povestea unei studente agresate și repudiate, care s-a sinucis. Oferindu-i un sfârșit mai bun pe calea literelor, autorul a transformat-o într-o adolescentă cu puteri parapsihice care se răzbuna pe toți cei care au torturat-o. Cartea a devenit schița de la Carrie, dar a fost rapid abandonată de King, care a ales să o arunce într-un coș de gunoi. Din fericire pentru soarta literaturii, iubita sa a găsit paginile maltratate și l-a convins pe autor să le trimită spre publicare, iar de aici și până la statutul de zeu al scrierilor de groază nu a mai fost decât un pas.

 

Povestea din spatele poveștii: nu o să îți vină să crezi cum au fost scrise aceste cărți celebre

Deși a fost aprig criticată pentru faptul că și-a inspirat bestseller-ul din seria de jocuri și filme Battle Royale, în realitate Suzanne Collins are o poveste fascinantă în spatele trilogiei „Jocurile foamei”. La 46 de ani, autoarea schimba canalele la TV și ceea ce a urmat a fost parcă desprins tot dintr-un joc, de astă dată al sorții: imediat după un reality show, în grila de programe urma o transmisiune din războiul din Irak. Collins a avut revelația că media a propagat cultura războiului modern ca un reality show artificial, iar de aici și până la ideea tinerilor care se luptă pe viață și pe moarte într-o emisiune televizată nu a mai fost decât un pas. Autoarea și-a amintit însă și neputința simțită atunci când tatăl său pleca la război în Vietnam, pe când ea era doar un copil, dar a știut că acum nu mai e deloc neajutorată: are talentul, foaia de hârtie și metoda de a spune povestea sa lumii întregi. De atunci, „Jocurile foamei” au figurat pe fiecare listă de bestseller, au fost adaptate în filme cu priză la public și au devenit, conform Amazon, cea mai bine vândută serie de cărți (în 2012), și, conform unui sondaj realizat de NPR, cea mai iubită carte pentru tineri după „Harry Potter” (tot în 2012). Collins își va completa opera în 2020 cu un prequel despre care ți-am povestit și noi!

Ce părere ai despre cum au fost scrise cărțile celebre de mai sus? Povestea din spatele poveștii ți se pare la fel de fascinantă?