Cu volume traduse în peste 50 de limbi și vândute în milioane de exemplare în toată lumea, Haruki Murakami este unul dintre cei mai respectați autori contemporani, apreciat de cititori de pe toate continentele. Cu toate acestea, nu ne-am fi așteptat poate ca povestirile lui Haruki Murakami să inspire crearea unui joc video, „Memoranda”, destinat în special celor care cunosc scrierile autorului japonez, însă nu numai lor.

Creat de designerul de jocuri video Sahand Saedi, de origine iraniană, „Memoranda” este descris ca un joc despre „uitare și sentimentul de a fi uitat”, iar atmosfera sa face o trimitere directă la realismul magic al romanelor și povestirilor autorului japonez. „În ziua în care eu și prietenii mei ne-am strâns pentru a vorbi despre crearea acestui joc video, doi dintre noi citeau Salcia oarbă, fata adormită.  Sub influența lui Murakami ne-am gândit că poate nu ar fi o idee rea să creăm un joc video pornind de la scrierile acestuia. Povestirile și romanele lui au tot ceea ce trebuie pentru realizarea unui joc video de aventuri – personaje ciudate, atmosferă magică, indicii pe care să le urmezi și multe altele” spune designerul iranian. Acesta a mărturisit de altfel că are chiar lângă pat o grămadă de volume ale autorului japonez, la care apelează de câte ori este „în pană” de idei.

„Memoranda”, care a fost lansat la sfârșitul lunii trecute, prezintă, în stilul lui Murakami, câteva personaje în situații aparent normale de viață, pentru ca ulterior „narațiunea” să se dezvolte într-o direcție suprarealistă. O femeie fără memorie, rătăcind într-un oraș cu aspect european, plin de personaje colorate, însă tragice, se află în centrul poveștii expuse de designerul iranian. „Gândiți-vă la un alergător care nu mai poate participa la curse, la un soldat cu mințile rătăcite  după un război sângeros sau la o pasăre care și-a pierdut instinctul de a zbura” ne îndeamnă creatorii acestui joc video.

Sahand Saedi recunoaște că „Memoranda” nu copiază scene din scrierile lui Murakami, ci, mai degrabă, evocă atmosfera acestora. „Multe dintre povestirile lui Murakami debutează cu o atmosferă foarte calmă și realistă, iar apoi totul se schimbă, pornește într-o altă direcție prin introducerea unui personaj sau a unui eveniment straniu. Suspansul și o anume teamă le am în minte când citesc povestirile lui Murakami. Și tocmai aceste sentimente, la care se adaugă cunoștințele scriitorului despre muzică și multe aspecte legate de tehnologie m-au făcut să mă gândesc că poate fi realizat un joc video care să combine elementele acestea” spune designerul iranian.

„Memoranda” este totodată și un pariu propus de Sahand Saedi celor care apreciază scrierile autorului japonez. Acesta este convins că cititorii lui Murakami, chiar dacă nu sunt și consumatori de jocuri video, vor fi atrași de acest produs care evocă în detalii precise atmosfera romanelor scriitorului japonez. Așa să fie?

Câte dintre povestirile lui Haruki Murakami ați citit?