După ce în 2018, în urma unui scandal de abuz sexual și de trafic de influență ce viza partenerul unuia dintre membrii Academiei Suedeze, premiul Nobel lua o pauză de un an, reorganizarea atât de așteptată a instituției avea loc cu o amploare fără precedent. Ceea ce făcea ca anunțarea Premiului Nobel 2019 să fie cu atât mai așteptată. Așa că joi, 10 octombrie, aveam să aflăm care erau laureații distincției pentru literatură, atât pentru anul 2019, dar și pentru 2018: scriitorul austriac Peter Handke pentru anul curent și autoarea poloneză Olga Tokarczuk. Premiul Nobel 2019 și cel pentru 2018 merg deci ambele în Europa Centrală, dar controversele sunt în floare și îți povestim mai jos de ce!

Peter Handke, unul dintre cei mai controversați laureați Nobel

Este deja natural ca fiecare alegere a Academiei să fie însoțită de controverse, totul culminând cu premierea interpretului și compozitorului Bob Dylan în 2016 pentru superbele și profundele sale versuri, ceea ce a iscat un val de revoltă din partea a numeroși scriitori și fani ai literaturii. După ce anul 2017 aducea cu sine o opțiune mult mai conservatoare, nefiind aproape nimeni care să judece omagierea autorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro („Rămășițele zilei”), se pare că nu este cazul și pentru Premiul Nobel 2019. Controversele au explodat mai intens ca niciodată acum, vizându-l în principal pe Handke, datorită prieteniei controversate cu fostul lider sârb Slobodan Milošević și a viziunilor sale catalogate ca fiind naționaliste.

Premiul Nobel pentru literatură din 2019, subiect de controversă. Află de ce!Omagiindu-l pe Peter Handke, Academia a subliniat „opera sa influentă, care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și specificul experienței umane”. Născut în 1942 în sudul Austriei, scriitorul și-a petrecut copilăria în Berlinul decimat de război și s-a confruntat mai târziu cu suicidul mamei sale despre care a și scris în romanul A Sorrow Beyond Dreams. Handke a debutat cu The Hornets în 1965 și a îmbogățit lumea literară cu romane, eseuri și piese de teatru, dintre care cele mai semnificative titluri sunt Publikumsbeschimpfung (Offending the Audience), The Great Fall, The Moravian Night: A Story sau Short Letter, Long Farewell.

De-a lungul carierei sale, Handke a primit numeroase distincții literare, cele mai prestigioase fiind Georg Büchner Prize în 1973, International Ibsen Award în 2014 și Heinrich Heine Prize în Germania, ultimul fiind însă revocat tocmai datorită viziunilor sale politice controversate.

Ceea ce ne aduce la legătura lui Peter Handke cu spațiul fostei Iugoslavia, de care este legat prin naționalitatea bunicii sale din partea mamei. Fiind acuzat pentru critica adusă intervenției occidentale în războaiele iugoslave și pentru mușamalizarea genocidului asupra populației musulmane, Handke afirma într-un interviu din 2006 că Milosevic a fost mai degrabă „un bărbat tragic. Nu un erou, ci o ființă umană tragică. Sunt scriitor și nu judecător”.

Este poziția pe care și-a asumat-o și Academia Suedeză în fața criticilor din partea a numeroase organizații ce contestă o asemenea alegere într-un context politic internațional dominat de aplecarea periculoasă spre naționalism și spre totalitarism. Astfel, Mats Malm, secretarul permanent al Academiei, sublinia că misiunea organizației sale este aceea de a aprecia talentul literar și estetic și nu de a cântări părerile politice.

Scriitori precum Jennifer Egan, Salman Rushdie și Hari Kunzru au contestat de asemenea alegerea Academiei Suedeze.

Olga Tokarczuk, aplaudată la scară largă

Academia Suedeză și-a spălat din păcate în fața celor care consideră că alegerile sale trebuie să reflecte mai mult decât talentul cu Premiul Nobel acordat pentru 2018. Adorată de fani, lăudată de critici, poeta, romanciera și activista politică Olga Tokarczuk îmbrățișează practic viziunea opusă față de Handke, criticând guvernul polonez de extremă dreapta și militând pentru europenizare, pentru toleranță și pentru libertate.

„Pentru imaginația sa narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă trecerea granițelor ca o formă de viață”: așa sună cuvintele pe care Academia Suedeză le-a rostit pentru a-și argumenta alegerea. Într-adevăr, Olga Tokarczuk aducea în discuție concepte precum fluiditatea, mobilitatea, deschiderea granițelor ca simbol al civilizației cu multe înainte de mișcări precum Brexit sau politicile anti-imigrație ale guvernului american. În acest sens, trebuie să citești Flights, romanul cu care a și câștigat Man Booker Prize, fiind singurul scriitor polonez ce a beneficiat de această onoare.

Tokarczuk, mai cunoscută pe plan internațional decât Handke, a fost de asemenea recompensată cu Polish Publisher’s Prize pentru romanul Premiul Nobel pentru literatură din 2019, subiect de controversă. Află de ce!de debut „Călătoria oamenilor Cărții”, și cu Nike Award, cel mai prestigios premiu din Polonia, de două ori, în 2008 pentru „Flights” și în 2015 pentru Księgi Jakubowe (The Books of Jacob). Absolventă de Psihologie și provenind dintr-o familie care iubește cărțile, laureata Premiului Nobel din 2018 este implicată politic, scrie cu energie și talent și este atât de influentă pe plan social încât a fost amenințată de numeroși membri ai puterii și protejată de editura sa cu bodyguarzi.

Felicitată pe Twitter și de actualul Ministru al Culturii din Polonia, Piotr Glinski, cel care anterior afirmase că a încercat, dar nu a reușit niciodată să îi termine vreo carte, Olga Tokarczuk este fără urmă de îndoială o voce europeană pe care nu ne mai săturăm să o ascultăm.

În mare, ambii omagiați cu Premiul Nobel 2019 și 2018 reflectă noua orientare, mult mai universalistă a Academiei Suedeze. Mult timp contestată pentru viziunea occidentală și eurocentristă, instituția vizează ca în următorii ani să pună accent pe diversitatea geografică și sexuală. Cum Tokarczuk este abia a cinsprezecea femeie laureată cu Premiul Nobel din 116 de câștigători, nu putem decât să aplaudăm eforturile Academiei. Subliniem și faptul că scriitorul nostru Mircea Cărtărescu a fost inclus printre favoriții acestui an la unele dintre cele mai importante premii acordate în literatură.

Tu ce părere ai despre Premiul Nobel 2019 și 2018? Erai familiarizat cu opera lui Peter Handke și a Olgăi Tokarczuk?