Cel mai controversat vot al perioadei contemporane a venit, în mod cu totul incredibil, din partea Statelor Unite ale Americii, o societate pe care o consideram suficient de puternică și de stabilă pentru a nu mai provoca astfel de surprize. Însă, la 1 ianuarie 2017, în fruntea celei mai puternice națiuni a lumii era numit, prin vot democratic, Donald Trump, o personalitate aprig contestată, cu un stil agresiv și viziuni ce nu par să se potrivească, cel puțin pe hârtie, cu toleranța, libertatea de opinii și deschiderea pe care America le dorea sinonime cu existența sa. Bineînțeles, scriitorii au profitat de moment și au început să studieze masiv fenomenul. De la investirea lui Trump au fost scrise nenumărate eseuri și biografii, au avut loc dezbateri ce analizează efectul guvernării sale și se fac previziuni mai mult sau mai puțin sumbre pentru viitor. Aflat în conflict cu o mare parte a opiniei publice și cu cetățenii săi, cel mai puternic om din lume e, fără urmă de îndoială, una dintre personalitățile momentului. Pentru că informația înseamnă putere, citește cele 4 cărți despre Trump de mai jos: te vor ajuta să înțelegi mai bine societatea în care trăim.

Prezentul devine istorie: 4 cărți despre Trump care te vor ajuta să înțelegi societatea contemporanăGeorge Beahm s-a specializat în a scrie despre mari personalități ale sportului și despre unii dintre cei faimoși autori ai momentului, printre care îi numim pe J.K.Rowling, Stephenie Meyer, Anne Rice, Stephen King sau Philip Pullman. De mare succes s-a dovedit însă lucrarea sa I, Steve: Steve Jobs in His Own Words, ce a devenit rapid un bestseller internațional, așa că acum Beahm a aplicat aceeași tactică în Trump Talk: Donald Trump in His Own Words. De la reprezentant modern al Antihristului la Salvator al Americii, probabil nu există persoană (poate cu excepția prietenului și rivalului Putin) care să incite păreri atât de diametral opuse precum Trump. Marele merit al autorului e că nu încearcă să pactizeze nici cu contestatarii, nici cu susținătorii lui Trump, cei care l-au adus la Casa Albă. Dimpotrivă, prima carte de pe lista noastră e o colecție de citate ale Președintelui, culese din declarațiile sale incendiare, din interviuri și din orice altă ocazie publică ce i-a dat ocazia să se manifeste. Agresiv, vocal, fie că dă sfaturi de business, critică imigranții sau batjocorește figuri publice, Trump nu își ascunde niciodată adevăratele opinii. Un lucru e sigur, însă; și-a construit un mit care l-a urcat direct în cel mai important scaun din lume și nu dă semne că s-ar opri aici. Fie că îl detești sau nu te poți abține să nu fii fascinat de el, nu ai cum să îl ignori. Iar a-l cunoaște e și mai important, fiindcă e echivalent cu o înțelegere mai profundă a societății actuale.

Poate că una dintre cele mai bune modalități de a face față fenomenului Trump este…de a râde de el. Societatea actuală are din păcate Prezentul devine istorie: 4 cărți despre Trump care te vor ajuta să înțelegi societatea contemporanăobiceiul de a se lua de cele mai multe ori prea în serios, iar alegerea lui Trump la Casa Albă face parte din aceste tendințe. Vrând mai degrabă să rezoneze cu dictonul „totul trece”, What the Trump?!: A Sane Person’s Guide to Surviving in the Age of Trump de Steven S. Stevens e cartea perfectă nu pentru a înțelege, ci pentru a supraviețui alegerii lui Trump. Cu dictonuri spumoase precum „Orange Is the New Black” (face referire la titlul popularului serial american, dar și la „culoarea” lui Trump), cu idei de-a dreptul hazlii precum speranța în apariția unei prințese salvatoare numite Trumpunzel care să ne ajute pe toți să scăpăm din umbra Turnului lui Trump, al doilea titlu de pe lista noastră e cea mai fresh și amuzantă carte despre Președintele american. Ceea ce e de remarcat e că autorul (sau autorii, așa cum se vehiculează) nu apelează la răutate în exces, ci păstrează ca unice arme umorul și satira, ceea ce transformă What the Trump?!: A Sane Person’s Guide to Surviving in the Age of Trump într-o carte pe care o vei citi cu toată plăcerea din lume.

Prezentul devine istorie: 4 cărți despre Trump care te vor ajuta să înțelegi societatea contemporanăRecunoaștem că nu aveam atât de multă încredere în cărțile ce analizează deja președinția lui Trump, deoarece considerăm că nu poți avea o perspectivă reală asupra unui eveniment cât timp acesta se află încă în desfășurare. Cu totul alta e însă situația cu biografiile și considerăm că o astfel de carte despre Trump reprezintă un must read al momentului. Al treilea titlu de pe lista noastră vine din partea istoricului Mark Spratt, pasionat de viața politică și profesor la universități de top americane, și poartă numele de Donald Trump Biography: A Life Worth Living!. Autorul încearcă pe cât posibil o perspectivă relativ neobișnuită pentru societatea actuală, respectiv una obiectivă, nepărtinitoare, și aceasta îi și reușește în mare parte. Deși e adevărat că, dincolo de orientările politice, Spratt pare să îl admire pe Trump, considerăm că acest punct de vedere se poate dovedi mai mult decât util într-o lume prea orbită de ura adresată Președintelui SUA. Ceea ce autorul subliniază în primul rând este ambiția și inteligența lui Trump, adesea umbrite de aroganța și personalitatea sa colerică. Cartea face referire inclusiv la un episod din trecut, un interviu al lui Trump cu Oprah, din 1988, în cadrul căruia omul de business recunoștea că nu se gândește să candideze, dar, dacă o va face, va câștiga cu siguranță. Dincolo de vizionarismul acestei afirmații, regăsim filosofia obișnuită a omului setat să câștige mereu, în orice situație. Realizând alte paralele între poziția sa ca Președinte și opinii manifestate anterior, Donald Trump Biography: A Life Worth Living! ne oferă o lecție importantă: aceea că nu putem judeca fără să cunoaștem în detaliu. Și, mai mult decât atât, o certificare a faptului că fenomenul Trump nu a apărut din neant, ci s-a dezvoltat și a crescut chiar sub ochii permisivi ai societății noastre.

Ne reîntoarcem pentru ultima carte de pe lista noastră la Trump descris prin intermediul propriilor cuvinte. Sunt multe voci care Prezentul devine istorie: 4 cărți despre Trump care te vor ajuta să înțelegi societatea contemporanăafirmă, cu un umor amar, că Twitter-ul e din păcate platforma socială de pe care e condusă acum America, dat fiind faptul că Președintele este extrem de vocal în online. Trump Tweets: A Collection of Donald Trump’s Most Outrageous, Offensive, and Deleted Tweets From Trump’s Twitter Page conține cele mai cele dintre mesaje; cele mai dure, cele mai ofensatoare, cele incredibile, care te lasă cu gura căscată și, mai important decât orice…cele șterse. Tony Robson mărturisește că a încercat imposibilul: să fie lucid și obiectiv și să lase cuvintele să vorbească de la sine, mai ales că Trump nu a fost niciodată zgârcit cu ele. Pornind de la reușita extraordinară a businessman-ului de a trece peste controverse, critici și scandaluri și de a deveni al 45-lea Președinte al Statelor Unite, autorul a analizat și ne-a „dăruit” apoi mesajele de pe Twitter din perioada campaniei electorale, în care Trump tuna și fulgera la adresa jurnaliștilor, a oponenților politici și a celebrităților, în egală măsură. De neratat, mai ales atunci când vine vorba despre mesajele șterse de Trump, cu potențial inflamator.

Tu ce părere ai despre aceste cărți despre Trump? Ce alte lucrări care analizează cel mai fierbinte subiect al zilei cunoști, și despre care consideri că te-au ajutat să înțelegi mai bine societatea contemporană?