Ne place să spunem că unii dintre prietenii noștri de suflet sălășluiesc în paginile cărților, dar în literatură găsim și exemple de prietenii ușor… bizare. Precum în viață, și lumea cuvântului scris e plină de exemple de oameni în aparență incompatibili, cu interese cât se poate de diferite, între care se încheagă însă relații puternice în ciuda tuturor inconvenientelor. Descoperă aceste exemple numai bune de reținut mai jos: prietenii neobișnuite din literatură.

Prietenii neobișnuite din literaturăUnul dintre ei e inteligent, dar needucat și slab, celălalt e puternic, dar cu dizabilități mentale. George și Lennie, personajele centrale din „Șoareci și oameni” al lui Steinbeck sunt cum nu se poate mai diferite unul de celălalt, ceea ce nu îi împiedică să fie prieteni cu o legătură emoțională strânsă, pe care toți cei din jur o remarcă. Una dintre cele mai neobișnuite prietenii din literatură are la bază un trecut comun, circumstanțe prezente împărtășite și un viitor pe care și-l imaginează împreună, ceea ce îi unește dincolo de personalitățile cum nu se poate mai opuse. Romanul realist al lui John Steinbeck ilustrează cu măiestrie și latura ascunsă a acestei prietenii: născută din nevoie, construită pe baza diferențelor, ea supraviețuiește în principal datorită semnificației pe care o are pentru fiecare personaj. Pentru George, relația cu Lennie e o pavăză împotriva sentimentului decepției, al eșecului, deoarece acesta își reamintește constant că trece prin greutăți din cauza uriașului cu gândire de copil. De partea cealaltă, pentru Lennie, George e tot ceea ce îl leagă de viață, singura salvare în fața unui viitor sumbru în azil. Pe fundalul Marii Crize Economice, în care oamenii lucrează pe sume modice, migrația în căutarea unei slujbe e un fenomen predilect, iar izolarea, singurătatea și lipsa de speranță ucid din fașă visele, prietenia dintre George și Lennie poate fi explicabilă, dar rămâne, în același timp, extrem de surprinzătoare. Cu alte cuvinte, una dintre cele mai neobișnuite prietenii din literatură.

Prietenii neobișnuite din literatură

Discutăm acum despre una dintre cele mai celebre prietenii din literatură, cea dintre Hermione, Harry și Ron. Cititori de toate vârstele s-au regăsit atât în întâmplările fantastice, în acțiunea plină de imaginație, dar și în relațiile descrise în carte. Din trioul faimos de mai sus, la prima vedere, micuța vrăjitoare e cea care face notă discordantă. Serioasă, ambițioasă și disciplinată, Hermione pare o alegere de prietenă cu totul neobișnuită pentru mult mai imaturii și aventuroșii Ron și Harry. Dacă privești însă în profunzime, vei vedea că pe Harry și Hermione îi unesc încrederea în sine, trăsătură care îi lipsește lui Ron, și atunci începi să te întrebi care e de fapt elementul neobișnuit din cea mai importantă relație din „Harry Potter”. Până la urmă, noi suntem de părere că toți cei trei sunt personaje complexe, „rotunde”, diferite, ce se regăsesc împreună și ne dăruiesc una dintre cele mai neașteptate și frumoase prietenii din literatură.

Prietenii neobișnuite din literaturăA treia carte de pe lista noastră de prietenii neobișnuite din literatură a fost caracterizată drept originală, amuzantă, sclipitoare, întunecată și totodată luminoasă. De data aceasta, relațiile descrise sunt mai complexe decât oricând. „Accidental” de Ali Smith a fost nominalizată la o multitudine de premii, între care Orange Prize, Man Booker Prize și James Tait Black Memorial Prize și a primit distincția Whitbread Award pentru cel mai bun roman. Cartea e povestea prieteniei neobișnuite dintre Amber, care poate sau nu să fie reală, și membrii familiei Smart. Personajul nostru apare din neant și își găsește refugiu într-o familie înstrăinată, în care fiecare trăiește o formă de criză personală. Tatăl, Michael, e profesor universitar și are o relație cu una dintre studentele sale, mama, Eve, e o scriitoare care suferă de un blocaj literar. Cei doi copii, Amber, de 12 ani, ce își înregistrează viața pentru a dovedi că a existat și Magnus, un adolescent de 17 ani, implicat într-o farsă la școală ce a culminat cu sinuciderea unuia dintre colegii săi, sunt la rândul lor pe buza prăpastiei. Născută odată cu cinematograful, așa cum mărturisește, Amber își face intrarea în viețile acestor protagoniști, neștiută, fiecare bănuind că are o relație cu celălalt, și reușește să îi trezească la viață. Smith a fost lăudată atât pentru premisa neobișnuită, cât și pentru stilul șarmant, melodic, care îi face pe cititori să izbucnească în râs, deși premisa romanului nu e deloc una amuzantă.

Prietenii neobișnuite din literatură

Următoarea prietenie neobișnuită de pe lista noastră ar putea părea de-a dreptul înspăimântător de bizară, dacă la mijloc nu ar fi o operă a scriitorului Nick Hornby, cel care e renumit pentru personajele excentrice, diferite, pe care le prezintă înduioșător. În „About a Boy”, Will e un burlac ce trăiește din averea lăsată de tatăl său, ocupându-și timpul cu aventuri sexuale, droguri ușoare, alcool și cultură pop. Viața comodă îi e scuturată însă de o „idee revoluționară”: aceea că poate găsi mult mai ușor femei disponibile dacă țintește spre o nouă categorie, cea a mamelor single, pretinzând că are un copil imaginar pe nume Ned. Bineînțeles, lucrurile se complică atunci când o întâlnește pe Fiona și pe fiul său Marcus, un băiețel de 12 ani interiorizat, dar dornic să cunoască oameni, afectat de depresia și de tendințele de sinucidere ale mamei sale. Între Will și Marcus se leagă una dintre cele mai neobișnuite prietenii din literatură, mai puternică decât te-ai aștepta, mai plină de profunzime și de umanitate decât multe dintre relațiile clasice de acest tip din cărți. Opera literară a fost ecranizată în 2002 cu Hugh Grant și Rachel Weisz.

Prietenii neobișnuite din literaturăÎncheiem lista noastră de prietenii neobișnuite din literatură cu „Vrăjitorul din Oz”. Ca întotdeauna, cele mai speciale relații se înfiripă în literatura pentru copii, acolo unde credința, inocența și nevinovăția sunt atotputernice. Dorothy și cățelul ei Toto sunt luați pe sus de o tornadă și transportați de la ferma din Kansas unde fetița locuiește alături de unchiul și mătușa ei în miticul tărâm din Oz. Sfătuită de Vrăjitoarea cea Bună să caute ajutor de la Vrăjitorul din Oz pentru a ajunge acasă, Dorothy întâlnește pe drum cei mai originali prieteni: Omul de Tinichea, ce își dorește să aibă inimă, Sperietoarea de ciori, care visează să aibă creier și un Leu laș care jinduiește la curaj. Împreună, cei trei pornesc spre legendarul Vrăjitor, devin prieteni și descoperă că viața îți poate oferi ceea ce îți dorești dacă știi unde să cauți. Una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii ne învață valoarea prieteniei, într-un mod mai simplu, dar mai profund decât cărțile noastre serioase.

Tu ce părere ai despre aceste prietenii neobișnuite din literatură? Cu ce alte exemple ai completa lista noastră? Abia aşteptăm să aflăm ce ai de spus!