Știm care sunt toate avantajele lecturii: cititul te face mai fericit, mai empatic, te distrează și te face să trăiești mai multe vieți. Înconjurat de cuvinte, vezi lucrurile mai clar, îți pui mai multe întrebări cu privire la rostul tău pe lume și visezi.

Studiile de până acum au arătat toate beneficiile pe care lectura le are asupra psihicului uman. Citind, poți rezolva o mulțime de probleme, chiar dacă la început nu conștientizezi asta. Iar dacă dificultățile sunt date ca să formeze caractere, iar spiritul uman crește atunci când trece peste greutăți, atunci ceea ce omul are nevoie este o strategie care să-l ajute să facă față tuturor acestor obstacole. Iar lectura poate fi una dintre ele.

Probleme ale vieții peste care putem trece cu ajutorul cărților:

Cum să mergi mai departe după o despărțire – lucrurile sunt dificile atunci când drumul nostru nu mai coincide cu cel al unei persoane care a însemnat foarte mult pentru noi până atunci. Mai mult, nimic nu e, niciodată, simplu în departamentul peste care domnește inima. Dificultățile ei vor părea întotdeauna de nesurmontat la început, când rana e încă deschisă și noi suntem vulnerabili. Citind despre povești asemănătoare celei prin care treci chiar tu se poate dovedi de un ajutor inestimabil, o adevărată terapie pentru suflet. Mai mult, cărțile te pot motiva să fii puternic atunci când dai peste un personaj cu care empatizezi și care a trecut prin aceleași suferințe.

Cum să fii mai creativ și inspirat – uneori, te poți simți ca și cum zeii creativității au uitat de tine. În acele momente, îți dai seama că n-ai nevoie de o carte întreagă să te motiveze să faci ceva. Doar o frază, iar uneori doar câteva cuvinte, pot săpa adânc în tine, aducându-ți aminte de lucruri pe care vrei să le faci. Iar faptul că ți le amintești acum e destul ca să te pună în mișcare: fie că faci primul pas spre lucrul acela de care cumva uitasei sau îl compartimentasei atât de bine (pentru vremuri mai bune, mai propice lui), fie că îți notezi o dată în calendar când să te apuci de el, sentimentul pe care ți-l dau acele cuvinte simple este magnific. Și vei fi întotdeauna nostalgic  după cartea care te-a făcut să te simți astfel.

Cum să nu te mai simți singur – experimentăm singurătatea în diferite stadii din viața noastră și nici atunci când suntem înconjurați de oameni, nu suntem la adăpost de acest „flagel”. Dacă ai zile și nopți pe care le petreci de unul singur și acest lucru se dovedește de nesuportat, remediul este tot cartea. Cu ajutorul ei, nu numai că ai parte de o mulțime de personaje interesante care te pot pune față-n față cu situații pe care le-ai experimentat și tu, dar vei simți și că faci parte dintr-o lume cu rost, unde rolul tău este bine determinat și pe care numai tu îl poți juca.

Cum să iei o decizie importantă – nu știi dacă să pleci din țară, să te muți cu iubitul sau iubita ta în același apartament sau să renunți la confortul unui job sigur pentru o aventură care nu știi cât va dura. Toate acestea sunt decizii importante pe care trebuie să le iei în mod informat și din toată inima. Iar atunci când iei hotărârea de a amâna reflecția și pui mâna pe o carte, îți faci de fapt o favoare. Citind, te depărtezi de obiectul gândurilor tale și câștigi perspectivă. Poate chiar dai de un sfat care ți se potrivește și lucrurile devin mai clare.

Cum să fii mai fericit – e ușor să simți că lucrurile îți scapă de sub control și că șansele tale la fericire se năruie puțin câte puțin. Dar cărțile sunt acolo să îți ofere o mai bună cunoaștere a lumii și a oamenilor, să te ajute să îți  îmbunătățești memoria, să fie alături de tine când ai nevoie doar de relaxare. Tot ele te ajută să ai relații mai bune cu cei din jurul tău, dar și cu tine însuți. Devine astfel mai simplu să fii fericit, împăcat, plin de resurse.

Și voi simțiți uneori că lectura vă ajută să treceți peste diferitele probleme cu care vă confruntați?