Într-o lume în care știrile negative sunt la ordinea zilei, planeta este amenințată pe zi ce trece, speciile dispar într-o tragică frenezie, iar conflictele dintre state mocnesc, bunătatea pare o raritate. Cu toate acestea, pentru fiecare gest necugetat care înclină balanța umanității spre pieire există o persoană care propagă bunătatea la nivel de valoare absolută. Mai mult, ipoteza conform căreia bunătatea poate salva lumea este susținută și de oamenii de știință, cei care insistă că practicarea generozității și a compasiunii ne va face mai fericiți și poate garanta supraviețuirea speciei. Iar dacă nu ești convins că viitorul poate fi roz, află că bunătatea a devenit subiect de curs la UCLA (University of California), un alt pas în față spre un drum mai luminos al omenirii. Ca de obicei, noi îți recomandăm operele scrise: 4 cărți despre bunătate care să îți îmblânzească scepticismul.

Putem salva lumea: 4  cărți care ne îmbie să fim mai buniÎn 2011, sătulă de afluxul de știri negative și de micile catastrofe ale vieții de zi cu zi, Bernadette Russell dădea startul unui blog pe care îl intitula 366 Days Of Kindness și prin care își propunea ca, timp de un an, să facă în fiecare zi ceva bun pentru o persoană complet necunoscută. Inițiativa sa a prins roade în Marea Britanie, dovedind că bunătatea e contagioasă și că, oricât de neînsemnat ai fi, poți face lumea un loc mai frumos cu un simplu gest. De atunci, Russell a pus bazele unor turnee internaționale de teatru, a unor cărți pentru copii și a unui documentar transmis la radio. De aici și până la lansarea unei cărți nu a mai fost decât un mic pas: The Little Book of Kindness vedea lumina tiparului pe 13 noiembrie 2018 și reprezintă un îndreptar succint, dar practic despre cum poți da dovadă în fiecare zi de bunătate. Marele atu al primului titlu de pe lista noastră trebuie să fie excelenta sa organizare: Bernadette Russell ne face viața mai simplă și mai frumoasă îndemnându-ne la acte de bunătate față de oamenii în vârstă, față de mediul înconjurător sau în spațiul online. La fel de remarcabilă este și aplicabilitatea sfaturilor sale: recomandările autoarei sunt simplu de înfăptuit, eficiente și nu te costă aproape nimic, dovedind faptul că, odată ce ai pășit pe drumul plin de flori al bunătății, pașii nu ți se vor mai înstrăina de pe cărarea sa.

Dacă Bernadette Russell începea un proiect de a face bine pentru a scăpa de viziunea cinică pe care și-o formase asupra lumii, pentru Putem salva lumea: 4  cărți care ne îmbie să fim mai buniShari Arison abordarea este mult mai practică. Una dintre cele mai de succes și mai bogate femei din Israel, Arison a inițiat în 2013 Good Deeds Day, o zi în care încuraja fiecare om de pe Glob să facă numai fapte bune. Rațiunile sale pentru a promova bunătatea sunt mult mai prozaice: nu numai că această atitudine va face lumea un loc mai plăcut, dar în același timp va avea un cuvânt greu de spus în starea noastră de fericire și în echilibrul mental. „Activează-ți bunătatea” este un ghid riguros conceput, marcat de gândirea analitică a unei femei de afaceri, și aduce laolaltă povești, exemple de fapte bune împărtășite de diverse personalități și, mai ales, experiențe personale ale autoarei. Implicată în acțiuni caritabile și promotoare a unei lumi mai bune prin eforturile susținute ale tuturor, Shari Arison i-a impresionat pe Bill Clinton și pe Deepak Chopra, dovedind că este cu siguranță un mentor al bunătății. Dar poate argumentul suprem pentru care ar trebui să citești „Activează-ți bunătatea” este că titlul a fost tradus atât în ebraică, dar și în arabă, unind măcar prin cuvântul scris două dintre cele mai vehement combatante populații ale acestei lumi.

Putem salva lumea: 4  cărți care ne îmbie să fim mai buniUrmătoarea apariție de pe lista noastră este un fenomen TEDx și un speaker motivațional care a cucerit cu povestea sa unică. De la cine am putea învăța despre bunătate dacă nu de la o persoană care a ales în mod exemplar compasiunea tocmai când avea cele mai bune motive pentru a proceda exact invers? Suferind de o anomalie genetică rară, cu care nu mai sunt diagnosticate la ora actuală decât 2 persoane în lume, Lizzie Velásquez nu poate să se îngrașe și nu a cântărit niciodată mai mult de 27 de kilograme. Dacă ți se pare că deja schițăm un profil de victimă a bullying-ului, nu te înșeli deloc. Velásquez a început să fie atacată încă din timpul școlii, prin agresiuni verbale și fizice considerate în mod traumatizant chiar normale la vârsta copilăriei, dar cea mai grea lovitură a fost atunci când și-a regăsit chipul încununând lista de „Cele mai urâte femei din lume”. Cum a făcut față autoarea de literatură motivațională acestei lovituri? Alegând compasiunea, în primul rând față de cei care o terorizaseră de-a lungul vieții sale. Azi, discursurile sale au milioane de fani, iar Velásquez e de părere că cel mai mare dar pe care l-a primit de la existență e tocmai sindromul de care suferă. Dacă ți se par afirmații mirosind a clișeu, nu îți mai rămâne decât să citești Dare to Be Kind: How Extraordinary Compassion Can Transform Our World pentru a realiza că relatarea personală a lui Lizzie Velásquez este uluitor de caldă, autentică și impresionantă. Al treilea titlu de pe lista noastră de cărți despre bunătate e cu siguranță o operă pe care nu o vei putea lăsa jos!

Ce părere ai despre o cercetare asupra bunătății? Încheiem lista noastră de azi cu o abordare științifică menită să ne deschidă ochii Putem salva lumea: 4  cărți care ne îmbie să fim mai buniasupra a cât de important este să fim buni nu numai pentru lumea din jur, cât pentru propria noastră bunăstare și fericire. Dr. David R. Hamilton ne face părtași la „Cele cinci efecte ale bunătății”, atrăgându-ne atenția faptului că, după noile cercetări, am fost programați genetic să fim buni și orice deviere de la acest comportament e fie o anomalie, fie un rezultat al deficiențelor din societatea contemporană. Conform autorului, practicarea bunătății susține imunitatea, îmbunătățește activitatea sistemului nervos și funcționarea inimii, e un antidot împotriva depresiei și poate chiar să încetinească procesul de îmbătrânire. Astfel, ultimul titlu de pe lista noastră e cel mai puternic și mai convingător ghid pentru propagarea bunătății, conținând exerciții, exemple de fapte bune, dar mai ales multă și minuțioasă cercetare științifică.

Tu ce părere ai despre exemplele noastre de azi? Consideri că aceste cărți despre bunătate ar avea puterea de a schimba lumea, dacă le-am primi cu adevărat în inima noastră?

Photo by Ben White on Unsplash