Dacă azi autorii de sex feminin domină topurile de vânzare de carte, iar literatura nu mai este declinată doar la genul masculin, lucrurile nu au stat dintotdeauna la fel. În secolele trecute, a fi femeie și a scrie păreau două noțiuni antagonice, iar multe dintre scriitoare au simțit nevoia de a apela la pseudonime masculine pentru a fi luate în serios așa cum își doreau. Așa se face că unele dintre cele mai apreciate opere literare au fost scrise de femei folosindu-se de un nume cu conotații bărbătești. Azi îți povestim despre câteva dintre cele mai celebre exemple de gen: cărți scrise de femei care au provocat confuzie în rândul cititorilor, ce le atribuie în numeroase cazuri unui bărbat. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Puțini cititori ştiu că aceste cărți sunt scrise de femei. Tu ştiai?Middlemarch este unanim considerată una dintre cele mai valoroase opere literare ale tuturor timpurilor, iar nume precum Julian Barnes sau Martin Amis nu se tem să o numească inclusiv cel mai bun roman scris în limba engleză. Divagând pe seama unor subiecte „grele” precum efectele progresului asupra unei societăți, arta, politica, religia, mariajul, ipocrizia, medicina modernă sau educația, Middlemarch surprinde modul în care reformele secolului al XIX-lea au afectat un orășel fictiv din Anglia. Cu personaje excelent trasate care corespund câtorva dintre cele mai răspândite tipologii umane, de la eroina naivă și bine intenționată, Dorothea la omul de știință fără morală, Middlemarch este considerată opera de geniu a lui George Eliot. Ai putea pune pariu că este vorba despre un scriitor de sex masculin? În acest caz, ai pierde. George Eliot este de fapt pseudonimul literar al lui Mary Ann Evans (sunt acceptate și variantele Mary Anne sau Marian), probabil cel mai celebru exemplu de scriitoare care și-a publicat operele sub un nume masculin. Deși în perioada victoriană, a cărei demnă reprezentantă este, cărțile scrise de femei nu erau chiar un lucru nemaivăzut, Evans a dorit să se delimiteze de literatura de dragoste în general asociată genului său. Considerând că un nume cu conotații masculine avea să îi garanteze o critică sinceră pentru romanul său realist, cu inserții psihologice, și dorind să își delimiteze cu claritate activitatea literară de cea de critic și eseist, pe care o desfășura deja sub numele propriu, Mary Ann Evans a devenit George Eliot. Multe opinii consideră că alegerea i-a fost dictată și de relația scandaloasă cu George Henry Lewes, filosoful și criticul căsătorit. Oricare ar fi fost motivul, cert este că Middlemarch e una dintre cele mai renumite cărți scrise de femei cu un pseudonim masculin.

Puțini cititori ştiu că aceste cărți sunt scrise de femei. Tu ştiai?

Numele George e practic un simbol pentru scriitoarele care au ales un pseudonim masculin! De data aceasta ne referim la Amantine Lucile Aurore Dupin, cunoscută cititorilor și sub numele de George Sand și autoarea aclamatei Indiana, una dintre cele mai renumite reprezentante ale curentului romantic în literatură. Spunând povestea unei femei frumoase descendente a populației din colonii și căsătorită cu un colonel mai în vârstă, Sand își exprima idealurile feministe, considerate chiar scandaloase în sânul secolului al XIX-lea. Dacă Indiana se răzvrătea împotriva societății pentru a descoperi dragostea și pasiunea, creatoarea sa ducea o viață de „romantică rebelă”, părăsindu-și soțul și având inclusiv o relație cu Chopin. În ceea ce privește alegerea pseudonimului masculin, pentru Sand, opțiunea a fost mai mult o reflectare a stilului său de viață decât a dorinței de a beneficia de aceeași recunoaștere precum un bărbat pe tărâmul literaturii. Renumită pentru faptul că îmbrăca haine bărbătești pe care le considera mai ieftine și mai practice și care îi permiteau accesul liber în zone altfel dificile pentru femei, Amantine Lucile Aurore Dupin nu doar scria în numele lui George Sand, ci era George Sand în numeroase aspecte ale vieții sale. Ce mai rămâne de adăugat? Cu sau fără legătură cu pseudonimul ales de ea, George Sand a fost una dintre cele mai celebre romanciere ale epocii sale, fiind chiar mai populară în Anglia decât Victor Hugo și Honoré de Balzac, câțiva dintre contemporanii săi.

Puțini cititori ştiu că aceste cărți sunt scrise de femei. Tu ştiai?Nu toate scriitoarele folosesc pseudonime bărbătești pentru a se bucura de succes. În unele cazuri, dimpotrivă, numele este ales pentru ca respectiva autoare să se asigure că tocmai succesul său nu îi va afecta sinceritatea recepției cărții. Este cazul ultra faimoasei J.K.Rowling, autoarea celebrei serii pentru copii și tineri „Harry Potter”. După ce își încheia parțial socotelile cu magia, Rowling își testa finețea peniței cu un roman polițist, lansat în 2013, și anume „Chemarea cucului”, pe care îl publica sub pseudonimul Robert Galbraith. Cartea, ce urma aventurile unui veteran al războiului din Afganistan care se angaja pe post de detectiv particular și ancheta aparenta sinucidere a unui fotomodel în vogă, nu a fost inițial asociată cu Rowling. Chiar și așa, eroul Cormoran Strike devenea protagonistul unei serii ce mai conținea încă 3 titluri. Romanul inițial se bucura de vânzări modeste, având un tiraj de numai 500 de ediții, conform unor specialiști, dar avea parte de aprecierea criticii, care nota talentul debutantului Robert Galbraith. Până la urmă, J.K.Rowling nu a mai putut menține secretul și, după ce editorii de la Sunday Times au investigat îndeaproape stilurile din epopeea „Harry Potter ”și „Chemarea cucului”, agentul britanicei recunoștea că este vorba despre opera sa. Vânzările creșteau apoi cu 4000%, dovedind că succesul are lipici la Rowling în orice formă, chiar și sub pseudonim masculin.

Suntem curioși: tu cunoșteai adevărata origine a acestor cărți scrise de femei cu pseudonim masculin? Ce alte exemple de acest gen mai cunoști?