Canicula face ravagii? Iată cel mai bun moment pentru a uita de orice urmă de disconfort termic cu o carte bună! Parcă nici căldura nu mai are efect atunci când ești pătruns cu totul de aventurile personajelor preferate! Plusăm însă și îți garantăm că te vei împrospăta de-a dreptul cu aceste 3 noutăți editoriale de vară. De la un thriller care îți va îngheța sângele în vene, ecranizat într-un serial Netflix, la una dintre cele mai celebre apariții din sfera paranormalului Young Adult și un nou titlu aparținând celui mai mare scriitor fantasy al tuturor timpurilor, iată cum sună lista noastră de tentații literare de devorat pe timp de caniculă.

Răcoreşte te cu o apariţie proaspătă: 3 noutăți editoriale de devorat pe timp de caniculăGargui, demoni și serafimi: iată cum sună rețeta uneia dintre revelațiile din domeniul paranormal Young Adult. Jennifer L. Armentrout face parte din noua generație de scriitori, cei care nu acceptă un „nu” din partea editurilor, făcându-și un nume prin industria de self-publishing sau prin contracte încheiate cu publicații independente. Considerată a fi una dintre cele mai prolifice autoare contemporane, prima invitată de pe lista noastră scrie timp de minimum 8 ore în fiecare zi și a publicat până la vârsta de 39 de ani 4 serii de cărți sub pseudonimul J.Lynn și 8 serii sub numele Jennifer L. Armentrout. Romanul pe care ți-l recomandăm într-o vară caniculară, „Mai fierbinte ca focul” a fost publicat în 2014 în Statele Unite sub denumirea originală White Hot Kiss și reprezintă lectura perfectă, ușoară și nepretențioasă pentru o zi de vară ce pare să nu se mai sfârșească. Atunci când activitatea demonilor s-a intensificat, Serafimii au permis crearea unui ordin al Gardienilor, compus din Gargui, care să protejeze umanitatea de rău. Layla e una dintre apărătoarele oamenilor, însă descendența ei o face unică: e pe jumătate Gargui și pe jumătate Demon. Puternică, neînfricată, curajoasă și impulsivă, adolescenta își dorește mai mult decât orice normalitatea și, dacă se poate, să nu mai fie condamnată să absoarbă sufletul oricui printr-un singur sărut, blestem care o ține departe de băiatul de care e îndrăgostită, chipeșul Zayne. Firește, își va vedea dorința îndeplinită așa cum nu se aștepta atunci când e salvată de un demon sarcastic, dar la fel de arătos, Roth. Nu te lăsa amăgit de descrierea mirosind a acțiune lipsită de consistență, deoarece „Mai fierbinte ca focul” se joacă și cu ideea de Apocalipsă, iar darurile Laylei o situează la mijloc într-un conflict care amenință să distrugă umanitatea. Așteaptă-te la mistere și acțiune, la dragoste cu iz de Young Adult, dar și la senzualitate și la o lectură care, deși promite să fie mai fierbinte decât focul, e de fapt destul de proaspătă pentru o zi de vară.

Răcoreşte te cu o apariţie proaspătă: 3 noutăți editoriale de devorat pe timp de caniculă

Următorul roman de pe lista noastră are titlul perfect pentru a fi citit într-o după amiază caldă de vară: „Înghețat”. Autorul său, francezul Bernard Minier, e considerat de presa de la Paris drept cel mai promițător nume al thriller-ului european și numai această afirmație este suficientă pentru a ne convinge să dăm o șansă celei de-a doua noutăți editoriale de vară. Ceea ce te va fermeca în primă instanță la roman este atmosfera rece ca gheața, care te va face să uiți de arșița copleșitoare: fundal al acțiunii, Munții Pirinei sunt cotropiți de zăpadă, de ploi terifiante, de ghețari care alunecă la vale și peste toate acestea se află și un spital psihiatric plin cu cei mai terifianți criminali. „Înghețat” este primul titlu din seria Martin Servaz (de ce ni se pare oare că toate cărțile care sunt scrise azi aparțin unei serii?) și s-a bucurat de un succes extraordinar, fiind ecranizat într-un serial difuzat din 2018 și pe Netflix International. Iată sinopsisul: într-o vale greu accesibilă din Pirinei este găsit cadavrul suspendat al unui cal decapitat. Comandantul de poliție Martin Servaz e chemat în ajutor, iar ceea ce la început i se pare o glumă bună se transformă într-o serie de crime care îți vor îngheța sângele în vene, atunci când pe cadavrul calului se regăsește o urmă din ADN-ul celui mai periculos ocupant al spitalului de psihiatrie. Înspăimântător, glacial, plin de personaje complexe și realiste și de întorsături de situație magistral închegate, „Înghețat” este thrillerul care te va face să uiți de soarele verii.

Răcoreşte te cu o apariţie proaspătă: 3 noutăți editoriale de devorat pe timp de caniculăUltimul titlu de pe lista de noutăți editoriale de vară îi aparține lui J.R.R.Tolkien! Este vorba despre „Povestea lui Kullervo”, una dintre cele mai pline de tragism opere ale creatorului „Stăpânului Inelelor”. Mai mult de atât, cartea, redactată în proză, reprezintă prima tentativă de acest gen a celui care până atunci își dăruise talentul numai poeziei și a luat naștere în ceea ce și Tolkien recunoștea că a fost cea mai întunecată perioadă din viața sa, respectiv anii Primului Război Mondial, pe când autorul era student la Oxford. Dacă aceste argumente nu te-au împiedicat încă să citești „Povestea lui Kullervo”, te mai supunem unui test: cartea nu este terminată și se încheie nu cu un final în toată firea, ci cu note despre cum ar fi trebuit să fie acesta. În ciuda tuturor acestor fapte, titlul e mult mai reușit decât ceea ce ai citi de la mulți autori și e impregnat de geniul britanicului, în toate formele sale. De fapt, Tolkien admitea că povestea a reprezentat primul său pas în jocul cu miturile și mulți critici sunt de părere că în miezul romanului e sursa de inspirație pentru Túrin Turambar, eroul din „Copiii lui Hurin”. Kullervo este un tânăr dotat cu puteri supranaturale, rămas orfan după ce un vrăjitor întunecat îi ucide tatăl, pe Kalervo, și îi răpește mama. Cartea întreagă e de fapt un șir de tragedii: Kullervo e vândut ca sclav și are parte de încercări peste încercări și de suferințe peste suferințe, singurii care îi rămân alături fiind sora sa geamănă și câinele păzitor. Aparținând folclorului finlandez, Kullervo e un personaj-exponent pentru ceea ce domină azi în literatură: protagonistul „gri”, nici pozitiv, nici negativ, capabil de fapte reprobabile și totuși prezentat ca un erou. Oricâte piedici ni s-ar pune, nu putem să nu ne bucurăm că vom mai include un titlu al lui Tolkien în colecția noastră și te încurajăm să faci la fel!

Tu ce părere ai despre aceste noutăți editoriale de vară? Cu care dintre aceste titluri plănuiești să înfrunți canicula?