Chiar dacă a terminat liceul cu rezultate foarte slabe, David Bowie s-a dovedit un adevărat devorator de literatură. Muzica l-a făcut celebru, dar literatura i-a şlefuit taletul oferindu-i cadrul şi ideile de care avea nevoie pentru inspiraţie. În continuare aflăm de ce David Bowie a fost unul dintre cei mai pasionaţi cititori din rândul muzicienilor.

Pe 10 ianuarie 2016 vestea decesului venită la două zile de la lansarea ultimului său album ne-a şocat pe toţi, de la ascultători la oameni implicaţi în industria de entertainment.  Un geniu excentric pe scenă şi totuşi un personaj retras în spatele ei, Bowie spunea adesea:

“Când sunt relaxat tot ceea ce fac este să citesc. Consider o săptămână reuşită una în care pot să citesc cel puţin trei sau patru cărţi”.

A fost tipul de om spiritual cu o viziune clară asupra vieţii, în ciuda abuzurilor sale, în special de droguri. Iubea cărţile şi plătea sume considerabile de bani atunci când găsea prima ediţie tipărită a vreunui roman. În 1974, artistul a lansat albumul „Diamond Dogs”, inspirat din scrierile lui George Orwell.

În 1976, Bowie a plecat în Mexic pentru filmările dramei SF „Omul care a căzut pe pământ”, călătorie în care a luat cu el nu mai puţin de 400 de cărţi.

“Aş fi fost speriat dacă le lăsam în New York, pentru că în acea perioadă avusesem un conflict cu nişte oameni ciudaţi şi nu aş fi vrut să îmi distrugă nici măcar o carte”.

De aici şi până la biblioteca sa mobilă nu a fost decât un pas. Pe lângă tot echipamentul audio, lumini şi scenă, David Bowie avea în turneu şi o bibliotecă de călătorie făcută din cutiile amplificatoarelor de chitară.

De-a lungul carierei sale, Bowie a discutat ori de câte ori a avut ocazia despre cărţile şi autorii săi preferaţi:

“Am citit totul de la Allan Ginsberg şi William Burroughts. Stephen King mă sperie de moarte. De la Peter Ackroyd am citit absolut tot ce a scris, ma fascinează misticismul său. Îmi place foarte mult Julian Barnes, descrie o cu totul altă lume. Dar, recunosc, îl apreciez pe Thomas Hardy chiar dacă îl găsesc un autor destul de dificil de înţeles”.

Din romanele sale preferate amintim:

  • „1984” – George Orwell
  • „Lolita” – Vladimir Nabokov
  • „Pe drum” – Jack Kerouac
  • „Portocala mecanică”- Anthony Burgess
  • „Ultima ieşire spre Brooklyn” – Hubert Selby
  • „Poeme alese” – Frank O’Hara
  • „Cu sânge rece” – Truman Capote
  • „Maestrul şi Margareta” – Mikhail Bulgakov
  • „Sunetul oraşului: Ascensiunea Rock’n’Roll-ului”
  • „Conjurația imbecililor” – John Kennedy Toole