Cine ne-ar putea oferi sfaturi mai bune cu privire la lecturile incitante ale verii, dacă nu chiar autorii de ficțiune? Aparținând aceleiași branșe privilegiate, a vrăjitorilor de cuvinte, scriitorii au un cuvânt greu de spus în ceea ce privește cărțile pe care le vom lua cu noi în vacanță sau care ne vor alina în nopțile și zilele caniculare de vară. Descoperă mai jos cinci sugestii de lectură: ce să citești în această vară, direct de la autorii consacrați!

Recomandări de la autorii de ficțiune: ce să citești în această varăVictoria Schwab (sau V.E. Schwab) e una dintre cele mai prolifice scriitoare ale momentului, încercându-și mâna atât cu literatura fantasy și purtându-ne prin universul magic al Londrei, dar și cu atât de pretențioasele cărți Young Adult. Autoarea americană în vârstă de doar 29 de ani ne recomandă să întâmpinăm vara cu un thriller senzațional, ascunzând sub potopul de mister tot ceea ce urâm în zilele caniculare. Sugestia ei literară sună a vară incendiară: „Diavolul din orașul alb” de Erik Larson, care ne poartă în culisele Expoziției Universale de la Chicago, din 1893, aducându-ne doi protagoniști cum nu se poate mai diferiți: arhitectul Daniel H. Burnham, creatorul fascinantului complex și chipeșul medic H.H. Holmes, în realitate un criminal în serie. Victoria Schwab ne garantează că vom avea parte de o lectură captivantă, în care realismul non-ficțiunii se împletește cu finețea și bogăția detaliilor inventate de autorul Erik Larson. Pare exact rețeta literară captivantă care ne-ar determina să uităm să aplicăm crema de protecție solară!

Recomandări de la autorii de ficțiune: ce să citești în această varăTemerea noastră de mai sus, că vom uita să aplicăm factor de protecție solară s-a transformat în realitate pentru Kristin Hannah, autoarea bestseller-ului „Privighetoarea”. Cu cifre de vânzări fenomenale și traduceri în 39 de limbi, Hannah și-a câștigat din plin dreptul de a-ți spune ce să citești în această vară. Recomandarea ei e tot o carte-fenomen, tradusă în 32 de limbi, de această dată, care ne introduce în universul magiei: „Jonathan Strange și Mr Norrell” de Susanna Clarke. Descrisă ca fiind frumoasă, măreață, acaparatoare, opera pe care noi am inclus-o deja pe lista lecturilor de vară poposește în Anglia secolului al XIX-lea și ne prezintă confruntarea ideologică dintre doi magicieni, un maestru precaut (Norrell) și un discipol pasionat de întuneric, Jonathan Strange. E genul de carte care te va face să uiți de toate neplăcerile sezonului cald!

Recomandări de la autorii de ficțiune: ce să citești în această varăE suficient să citești doar câteva dintre titlurile operelor scrise de Beatriz Williams („A hundred summers”, „Along the infinite sea”), pentru a realiza că scriitoarea americană are o apetență deosebită pentru universul pitoresc al verii. Dar recomandarea ei nu are nimic lejer, nimic superficial, ci ascunde în paginile sale o profunzime care o transformă într-o lectură de neuitat. „Cântecul păsărilor” de Sebastian Faulks își plasează personajele complexe, memorabile, în timpul Primului Război Mondial, jonglând cu modul în care psihologia umană se adaptează la conflictul cu valențe de apocalipsă. Mister, dragoste, istorie, toate se împletesc într-un roman despre care Williams afirmă că i-a marcat vara de călătorii în Europa, în prima vacanță după absolvirea facultății. Mărturisind că își poate aminti cu acuratețe toate locurile în care a parcurs scenele cheie ale romanului, ea ne-a demonstrat că știe prea bine ce să citești în această vară.

Recomandări de la autorii de ficțiune: ce să citești în această varăBrenda Janowitz nu este încă un nume consacrat la noi, dar are deja cinci cărți publicate (între care The Dinner Party: A Novel și Lonely Hearts Club s-au bucurat de cel mai mult succes), iar recomandarea ei literară pentru vara 2017 este un best-seller în toată puterea cuvântului. „Valea păpușilor” a fost scrisă în 1966 și a devenit cel mai bine vândut roman din acel an, numărând de atunci peste 30 de exemplare comercializate. Vei face cunoștință cu trei prietene frumoase și talentate, Anne, Jennifer și Neely, care cuceresc lumea Hollywood-ului și a Broadway-ului, susținându-se reciproc și bazându-se, printre altele, și pe sprijinul dragilor lor „păpuși” (trebuie să citești cartea pentru a afla despre ce e vorba). Janowitz a numit-o lectura clasică de vară, noi îți promitem că te va fascina și te va șoca, și acum, la peste 50 de ani de la publicarea sa!

Recomandări de la autorii de ficțiune: ce să citești în această varăDar nu toate lecturile de vară trebuie să se scalde în teritoriile bogate ale ficțiunii, iar Nelson DeMille, unul dintre cei mai apreciați autori de suspans ai tuturor timpurilor, știe prea bine această lecție. El te îndeamnă să te gândești la toate momentele dificile ale verii, când nu soarele sau canicula ți-au dat bătăi de cap, ci șeful, partenerul de viață sau vecinii. Este momentul să meditezi la o teorii politice și la curente de gândire…machiavelice. „Principele” se numără printre lucrările de referință ale istoriei și filosofiei politice, trasând granițele modului de gândire modern cu referință la structurile statale. În momente în care simți că fierbi, la propriu și la figurat, cuvintele marelui Niccolo Machiavelli vor picura precum un balsam asupra ta. E un must read de vară, sau cel puțin așa încearcă să ne convingă DeMille.

Tu ce părere ai despre recomandările de cărți de la autori celebri? Care dintre ei ți-a indicat ce să citești în această vară?