Warren Buffett face parte dintre cei mai bogați oameni din lume: are o avere estimată la peste 88 de miliarde de dolari, și, dat fiind faptul că tocmai a împlinit venerabila vârstă de 88 de ani, pe 30 august, putem spune că investitorul a acumulat câte un miliard pentru fiecare an din viață. Buffett citea enorm înainte de a deveni bogat, afirmând adesea că în perioada sa de formare devora peste 600 de pagini pe zi, putând ajunge și la 1000! Dar și azi filantropul american dă întâietate cărților, studiind intens pentru orice investiție pe care o face. Dat fiind nu numai prestigiul, dar și succesul de care a avut parte, suntem onorați să îl avem invitat pe lista noastră de recomandări de lectură! Descoperă în rândurile de mai jos 5 cărți preferate de Warren Buffett!

Recomandări de lectură de la puternicii planetei: 5 cărți pe care Warren Buffett vrea să le citeștiDespre The Intelligent Investor de Benjamin Graham, Warren Buffett nu se sfia să declare că e cea mai bună carte pe care a citit-o în domeniul procesului de decizie în ceea ce privește investițiile. Și miliardarul american nu este singurul de această părere! Prima carte de pe lista noastră e un bestseller, fiind reeditată constant din anul apariției sale, 1949, și îmbogățită acum cu observații aparținând jurnalistului financiar Jason Zweig, ce incorporează realitățile pieței financiare de azi, juxtapunându-le cu principiile enunțate de Graham. Ceea ce reușește cartea este să învețe investitorii cum să conceapă strategii pe termen lung, astfel încât succesul lor să nu reprezinte doar un simplu foc de paie, ci o constantă. Cheia este, se pare, disciplina emoțională, atu pe care și Buffett și l-a consolidat în urma lecturii unuia dintre titlurile sale preferate. Miliardarul povestea cum, la 19 ani, îi cădea în mână această carte fabuloasă, în ceea ce avea să numească „unul dintre cele mai norocoase momente din viața mea”. Specialiștii sunt de părere că este unica și cea mai importantă carte pe care trebuie să o citești pentru viitorul tău financiar.Recomandări de lectură de la puternicii planetei: 5 cărți pe care Warren Buffett vrea să le citești

Continuăm lista de cărți preferate de Warren Buffett tot cu o operă semnată de Benjamin Graham, pe care miliardul îl numea cea mai importantă persoană din viața sa, după tatăl său. De data aceasta, este vorba despre Security Analysis, pe care Buffett o consideră „o hartă a investițiilor pe care o urmez de 57 de ani”. Și nu numai vedeta noastră de azi a observat că sfaturile și principiile lui Graham cu privire la filosofia investițiilor pot fi aplicate perfect și în societatea contemporană și, poate mai impresionant, pe orice piață financiară: a șasea ediție a Security Analysis este îmbogățită cu încă 200 de pagini, pline de comentarii ale celor mai mari personalității ale bursei, ce nuanțează uluitoarea relevanță a cărții. Publicat acum mai bine de 75 de ani, al doilea titlu de pe lista noastră l-a învățat pe Buffett că, analizând așa cum trebuie potențialul unei companii, îi poți cunoaște valoarea și poți decide și dacă piața o recunoaște cu aceeași acuratețe ca tine: toți factorii de care ai nevoie pentru a realiza o investiție inteligentă. E doar unul dintre motivele pentru care Security Analysis ar trebui să se afle pe lista de lecturi a noastră, a tuturor, nu numai a puternicilor planetei.

Recomandări de lectură de la puternicii planetei: 5 cărți pe care Warren Buffett vrea să le citeștiCa manager al General Electric, Jack Welch s-a aflat la cârma unei dintre cele mai de succes companii din istoria omenirii, un gigant în lumea afacerilor, pe care l-a transformat dintr-un mamut cu o funcționare greoaie într-un exemplu de corporație ce mergea brici, în ciuda dimensiunilor sale. Fortune l-a numit pe Welch „managerul secolului”, iar inteligența, ardoarea și onestitatea americanului îl făceau potrivit pentru titulaturi chiar mai merituoase de atât. Pentru Buffett, Welch e „energic și deștept”, iar autobiografia sa Jack: Straight from the Gut, un must-read, pe care trebuie neapărat să îl cumpărăm. Cartea spune povestea lui „Neutron Jack” de la începuturi, din anii copilăriei până la zilele când încheia cu siguranță de invidiat deal-uri de miliarde de dolari. Partea și mai interesantă este că nu vei fi acaparat de fabula succesului pe plan financiar, ci de povestea omului, a celui care a ajuns în vârful planetei pentru că a știut ce să ceară de la el, dar și de la cei din jur.

Recomandări de lectură de la puternicii planetei: 5 cărți pe care Warren Buffett vrea să le citești

Nu poți contesta faptul că, indiferent dacă îi cunoșteai sau nu numele, John Bogle este unul dintre cei mai mari oameni ai finanțelor. Inventatorul fondurilor de investiții Index și fondatorul Vanguard Group, cel mai mare grup de companii de investiții, cu o avere vehiculată la peste 3 trilioane de dolari, l-a cucerit însă pe Buffett cu The Clash of the Cultures: Investment vs. Speculation. Ideea de la care pleacă este că finanțele sunt lovite acum de înlocuirea gândirii strategice, a investițiilor pe termen lung, cu bomba speculațiilor pe termen scurt. Bogle insistă că trebuie să renunțăm la această atitudine și să revenim la procesele inițiale. Autorul oferă însă și sfaturi, printre care „timpul este prietenul tău, iar impulsivitatea, inamicul” – cuvinte care ne plac atât de tare, încât am hotărât să le aplicăm și în alte domenii ale vieții.

Recomandări de lectură de la puternicii planetei: 5 cărți pe care Warren Buffett vrea să le citeștiÎn 1991, Bill Gates îl întreba pe Buffett care este cartea sa preferată, iar miliardarul răspundea trimițându-i exemplarul său personal din „Aventuri din lumea afacerilor” o serie de povești publicate în New Yorker și adunate de John Brooks. Rezultatul? Fondatorul Microsoft nu se lăsa mai prejos și declara apoi că titlul este „cea mai bună carte de business pe care am citit-o vreodată”. Obiectivul ultimei cărți preferate de Warren Buffett, de pe lista noastră, este să avertizeze că istoria se poate repeta, apelând la cele mai dezastruoase exemple de afaceri, dar și la cele pline de geniu, așa cum este, de exemplu, fondarea gigantului Xerox. Mentorul nostru de azi aprecia că cea mai valoroasă idee reflectată de Brooks este aceea că, într-o afacere, oamenii sunt cei care contează: poți avea produsul perfect și strategia de marketing briliantă, dacă echipa nu e nici pe departe la înălțimea acestor principii, totul va fi în zadar.

Tu ce părere ai despre aceste cărți preferate de Warren Buffett? Care dintre titlurile recomandate de unul dintre cei mai mari cititori ai omenirii te-a impresionat?