Atunci când vine vorba despre recomandări de lectură, prolificul Stephen King trebuie să fie o autoritate în materie. Unul dintre cei mai bogaţi scriitori din lume şi-a pus semănătura pe cărţi de succes, pe adaptări pentru cinema şi TV şi continuă să se bucure de aceeaşi influenţă şi azi: dacă anul trecut a făcut furori cu „It”, iar acum doi ani cu adaptarea după „Turnul întunecat”, în 2018 King se instalează confortabil pe Netflix, acolo unde „Jocul lui Gerald” face furori, fiind considerat „mai bun decât iconicul IT”. Cu alte cuvinte, tot ce atinge regele literaturii horror se transformă în aur pur, aşa că nu putem decât să ascultăm cu consideraţie recomandările sale de lectură. Rugat de mai multe ori să alcătuiască liste de tipul „top 10”, King le-a numit „ridicole”, nuanţând faptul că preferinţele se schimbă şi că îi este aproape imposibil, ca cititor avid, să numească doar 10 capodopere, dar, totuşi, s-a conformat. Iată câteva dintre cărţile preferate ale lui Stephen King în rândurile de mai jos!

Recomandări de lectură de la regele literaturii horror: cărţile preferate ale lui Stephen KingAdevărul e că nu ne-am fi aşteptat ca maestrul horror să se aplece în faţa uneia dintre cele mai frumoase cărţi fantasy a tuturor timpurilor, şi totuşi Stephen King a încadrat „Stăpânul inelelor”, capodopera lui Tolkien, printre preferatele sale absolute. De fapt, autorul celor mai terifiante cărţi recunoaşte că s-a lăsat inspirat în scrierea „The Dark Tower” de opera britanicului, concepând însă o variantă mai întunecată a sa. Epopeea hobbiţilor porniţi să salveze lumea de sub dominaţia lui Sauron a arhicunoscută: povestea inelului a creat un gen de sine stătător, a fost adaptată pentru marele ecran într-o trilogie care a spart recorduri în cinematografie şi va fi în curând vizibilă şi pe micul ecran, într-un serial produs de Amazon care e aşteptat cu sufletul la gură. Nu e de mirare, în aceste condiţii, că Frodo şi gaşca sa sunt mai faimoşi ca oricând, reuşind să îl cucerească şi pe marele Stephen King.

Recomandări de lectură de la regele literaturii horror: cărţile preferate ale lui Stephen King

Împăratul muştelor” a reuşit o performanţă extraordinară, poate chiar mai impresionantă decât premiul Nobel: apare pe fiecare listă de favorite ale lui Stephen King. William Golding a dat naştere unui clasic al literaturii secolului XX, care continuă însă să fie la fel de actual şi acum. Un grup de copii englezi se prăbuşeşte cu avionul pe o insulă pustie şi încearcă să supravieţuiască pe cont propriu. Ceea ce se anunţa însă drept un „Robinson Crusoe” e o rememorare a tuturor slăbiciunilor umanităţii, a sălbăticiei naturii umane. Date fiind aventurile atroce prin care trec băieţii, nu e de mirare că regele horror-ului a fost cucerit: se ştie cât de tare îi place să se joace la rândul său cu cele mai macabre aspecte ale psihologiei umane. În comparaţie cu Golding, însă, şi King e „mic copil”, iar dacă nu ai citit până acum „Împăratul muştelor”, trebuie neapărat să remediezi situaţia.

Recomandări de lectură de la regele literaturii horror: cărţile preferate ale lui Stephen KingContinuăm cu un alt clasic al umanităţii, aparţinând tot unui scriitor britanic, de data aceasta o „utopie negativă”, un roman distopic ce te înfioară până în străfundurile fiinţei. E adevărat că, din fericire, proorocirile lui Orwell despre societatea totalitară din „1984”, în care nici măcar libertatea gândului nu mai este permisă, iar toată lumea e supravegheată de un Big Brother atotştiutor, nu şi-au atins încă ţinta. Speriat de ascensiunea comunismului, scriitorul a încetat din viaţă în 1950 şi nu a mai apucat să vadă cum regimul politic se prăbuşea dramatic, dar nici să descopere dacă profeţiile sale au fost transformate în realitate. Putem răsufla încă uşuraţi deoarece, în ciuda unor evenimente actuale care ne dau de gândit, nu trăim în societatea lui Orwell. Cartea rămâne însă un roman de referinţă, un semnal de avertizare, pe care King l-a inclus printre cărţile sale preferate ale tuturor timpurilor.

Recomandări de lectură de la regele literaturii horror: cărţile preferate ale lui Stephen King

Omul invizibil” a fost inclus printre cele mai bune romane în limba engleză ale tuturor timpurilor şi ne sperie din nou cu creionarea unor realităţi tragice ale societăţii. Naratorul anonim e un bărbat de culoare forţat să îşi facă loc într-o lume condusă de albi, să apeleze la compromisuri umilitoare, să facă faţă mai multor forme de „invizibilitate socială”. Cartea reia dificultăţile sociale şi intelectuale pe care le aveau de suferit afro-americanii în secolul trecut şi, precum „1984”, aduce în discuţie şi apelul pe care îl avea marxismul asupra acestei pături a societăţii, deşi componenta politică nu ia nici pe departe direcţia din romanul lui Orwell. La rândul său un fin analist al individualităţii şi al identităţii personale, pe care le foloseşte pentru a creiona personaje complexe, credibile, Stephen King a inclus acest roman răvăşitor printre preferatele sale absolute.

Recomandări de lectură de la regele literaturii horror: cărţile preferate ale lui Stephen KingCormac McCarthy ar putea să îl şocheze şi pe King cu utilizarea violenţei în romanele sale, dar aceasta nu e niciodată gratuită. Folosită, conform criticilor, ca o modalitate de „regenerare”, brutalitatea din literatura celui comparat cu Herman Melville şi Faulkner, e aproape nepermis de ispititoare. În Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West autorul plonjează în Vestul sălbatic la propriu şi la figurat, un tărâm în care indienii sunt scalpaţi, sângele curge şiroaie şi numai cei duri pot supravieţui. Romanul e considerat unul dintre cele mai feroce, bazat aproape în integralitate pe fapte reale, creionând umanitatea în cele mai întunecate tuşe ale sale. McCarthy e din păcate subapreciat, unul dintre cei mai mari scriitori americani, şi nu poate decât să ne bucure că regele horror l-a integrat pe lista sa.

Tu ce părere ai despre lista de cărţi preferate ale lui Stephen King? Care dintre titlurile incluse de maestrul literaturii cu fiori se numără şi printre favoritele tale?

Photo by Morgan Harper Nichols on Unsplash