Cărțile Young Adult au devenit un adevărat fenomen, și, din fericire, nu mai prefigurează subiecte care să se dovedească de interes doar pentru tineri. Multe dintre ele mai complexe și mai întunecate decât cărțile dedicate adulților, titlurile Young Adult discută despre probleme complicate ale lumii în care trăim și reușesc să surprindă emoțiile intense care stăpânesc perioada dintre adolescență și tinerețe. Un capitol aparte în universul acestor opere este reprezentat de cărțile cu regi și regine, pline de mașinațiuni politice, de intrigi de curte și de răsturnări delicioase de situație. Într-o lume în care ne e dor încă de Urzeala Tronurilor, descoperă 3 cărți Young Adult cu regi și regine care ar putea rivaliza în imaginație cu operele lui G.R.R.Martin!

Regalitate în literatură: 3 cărți Young Adult cu regi si regineInspirată de „Harry Potter” și de „Elias și spioana cărturarilor” (An Ember in the Ashes), Tomi Adeyemi a scris una dintre cele mai incitante apariții din universul Young Adult al ultimilor ani, „Urmașii de sânge și os”. Romanul de debut a fost lansat cu surle și trâmbițe, în urma unui contract despre care se spune că este unul dintre cele mai generoase din istoria literaturii și a devenit instant bestseller The New York Times. De origine nigeriano-americană, Adeyemi mărturisea că uciderile în masă ale tinerilor de culoare din Statele Unite sunt cele care au convins-o să scrie o carte în care magia era interzisă, majii, practicanții ei, uciși sau aduși la tăcere, iar singura soluție nu putea fi decât revolta. Protagonista Zélie Adebola are puteri magice pe care nu știe prea bine dacă le poate stăpâni, cu atât mai sălbatice cu cât trăiește într-un tărâm, Orïsha, în care magia e interzisă de regele Saran. Dar ți-am promis o carte cu regi și regine și ne ținem de promisiune: ceilalți doi eroi din „Urmașii de sânge și os” sunt o prințesă și prințul moștenitor. Amari este prințesa care se revoltă după ce una dintre prietenele sale este ucisă de rege, iar Inan e viitorul moștenitor, trimis să își distrugă sora și odată cu ea și ultimele urme de magie. Regalitatea în prima carte de pe lista noastră e mai degrabă sinonimă cu puterea și responsabilitatea, fiind scindată în două: dacă o parte a ei vrea să distrugă lumea, cealaltă și-ar da viața să o salveze, un echilibru care dă forță narațiunii. Cu o imaginație debordantă, un carusel de emoții și adrenalină cât cuprinde, „Urmașii de sânge și os” este cu siguranță un titlu care merită citit.

Ți-am mai povestit despre trilogia „Făpturile văzduhului”, mai ale că este considerată vârful de lance al literaturii Young Adult Regalitate în literatură: 3 cărți Young Adult cu regi si reginecontemporane. Cele două romane ale lui Holly Black, „Prințul nemilos” și „Regele malefic” vor fi completate în noiembrie de „The Queen of Nothing”, una dintre cele mai așteptate apariții ale sfârșitului de an. Jude Duarte este o muritoare care trăiește în Elfhame, tărâmul zânelor a căror viață nu are sfârșit, crude și viclene. După ce părinții săi au fost uciși de tatăl său adoptiv, Jude va crește alături de asasinul pe care învață să îl iubească, temându-se continuu pentru viața sa, care nu are nicio valoare pentru zâne. Realizând că singura modalitate de a supraviețui este să fie mai puternică și mai nemiloasă decât vrăjmașii săi, Jude se implică în jocurile pentru putere și va ajunge să îl aibă legat prin jurământ de voința sa pe Înaltul Rege Cardan. Regalitatea din cărțile lui Holly Black împrumută mult de la personajele din „Urzeala tronurilor”: regii și reginele sunt complexe, la limita dintre bine și rău, de o moralitate gri care îi distanțează de protagoniștii din „Urmașii de sânge și os”. Principalul argument pentru care „Regele malefic” a fost de fapt una dintre cele mai citite și mai apreciate cărți de pe Goodreads în 2019 este de fapt legată de personajele atât de diferite de ceea ce descoperim în general în fantasy-ul Young Adult: cruzi, sângeroși, ambițioși, eroii și eroinele din trilogia lui Holly Black și cu precădere regii și reginele nu au cum să nu te cucerească.

Regalitate în literatură: 3 cărți Young Adult cu regi si regineÎncheiem lista de cărți Young Adult cu regi și regine cu una dintre cele mai de succes apariții ale ultimilor ani: „Regina roșie” pornește de la o premisă similară cu cea dezvoltată în „Furia dimineții”, iar răsturnările sale de situație au fost din nou apreciate cu aceeași pasiune ca cele din Game of Thrones. Nu le vom echivala și noi, deoarece pentru mulți cititori lovitura de teatru din finalul bestseller-ului Victoriei Aveyard poate fi ușor ghicită, dar vom felicita totuși cartea pentru conceptele inedite și pentru acțiunea palpitantă. Mare Barrow trăiește într-o societate împărțită în caste în funcție de culoarea sângelui. Cei Roșii sunt sclavii, cei asupriți și obligați să slujească, iar cei Argintii sunt elita dotată cu superputeri. Atunci când Mare descoperă că, deși sângele său are culoarea potrivită, puterile o apropie de conducători, este obligată de către rege să își asume identitatea unei domnițe dintr-o casă pierdută pentru a nu crea un precedent. Regalitatea din „Regina roșie” este sinonimă cu puterea, înzestrările împrumutate din universul mutanților din X-Men fiind principalele însușiri care îi singularizează pe regi. Cu toate acestea, mașinațiile politice sunt la ele acasă și te vei distra delectându-te cu acest amestec de supereroi cu intrigi demne de „Urzeala tronurilor”. Iar cei doi prinți, Cal și Maven, sunt exemplificarea perfectă a conceptelor de mai sus: rămâne doar să descoperi „care e care”.

Tu ce părere ai despre aceste cărți Young Adult cu regi și regine? Care dintre titlurile de mai sus ți-au atras interesul?