2018 a fost – din punct de vedere editorial vorbind – un an plin de evenimente fericite, generos în cărți bune de bucurat micii cititori și de deschis apetitul pentru lectură. Retrospectiva pe care o realizăm nu are pretenția că este una exhaustivă. Din sumedenia de cărți pentru copii apărute în 2018 selectăm trei, care ne-au atras atenția și pe care și noi le-am citit cu plăcerea unui copil sau cu nostalgia adultului care își amintește de copilărie. Nu dorim să nedreptățim nicio carte, așa încât vă invităm să completați acest top cu propriile voastre preferințe. Anul încă nu s-a terminat, iar sărbătorile bat la ușă. Vorbim cu Moș Crăciun să mai pună câteva dintre cărțile sugerate de voi în tolbă!

Unul dintre romanele pentru copii apărute în 2018 și care ne-a emoționat, amuzat și ne-a lăsat o amintire puternică este „Călătoria mea cu Charlie” scris de Mark Lowery. Lansată în prima lună a acestui an în Marea Britanie, cartea a apărut în librăriile de la noi la doar câteva luni distanță – lucru care nu este de mirare, pentru că Mark Lowery este în acest moment unul dintre cei mai apreciați autori de cărți pentru copii. Tradus în nouă țări în răstimpul scurt de la apariția sa, „Călătoria mea cu Charlie” este un roman pe care l-am nedreptăți dacă l-am considera potrivit doar pentru o categorie de cititori, cea mai tânără. Este mai mult o narațiune pe înțelesul copiilor, dar care va încânta cititori indiferent de vârstă, pentru că mizează pe câteva lucruri cu care niciun autor nu poate da greș: mult umor, dar și multă duioșie, un stil accesibil, dar care propune teme profunde. „Călătoria mea cu Charlie” este o poveste despre iubirea dintre frați, devotament, curaj și un vis mare pe care-l are un băiat mic. Martin, un copil de 13 ani, pleacă pe furiș de acasă împreună cu frățiorul lui mai mic, atât de specialul Charlie (dacă ne e îngăduit să ne exprimăm așa). Cei doi și-au propus să parcurgă cele 421 de mile care-i despart de locul unde au petrecut cele mai frumoase vacanțe și unde și-au făcut un prieten deosebit: un delfin, care le iese cu regularitate în întâmpinare.

Dacă un copil se îndrăgostește de o carte sau de un autor, sigur îl va ține minte toată viața! Suntem convinși așadar că este foarte bine ca cei mici să o descopere la o vârstă fragedă pe Elena Ferrante, pentru ca atunci când vor crește să îi parcurgă integral romanele. Până atunci însă, o lectură potrivită pentru vârsta lor este „Noaptea pe plajă”, o carte pentru copii scrisă de cea mai importantă autoare italiană contemporană. Eroina acestei povești este o păpușă, Celina, care ne introduce în universul copilăriei dintr-o perspectivă neobișnuită, aceea a jucăriilor unei fetițe, Mati. Chiar dacă este doar un copil, Mati are o responsabilitate mare: pentru jucăriile ei are exact îndatoririle unei mame. Trebuie să se îngrijească de ele și să le iubească, pentru că și acestea au suflet și suferă dacă sunt abandonate. Drama aceasta o trăiește și Celina, care se simte neglijată, după ce Mati primește în dar un motan, pe Minu. Căpcăunul Nemilos al Amurgului înarmat cu Marea Greblă, Focul, Valul și multe alte spaime care pândesc din întuneric o înfricoșează pe Celina, abandonată noaptea pe plajă. Ajutorul vine însă uneori de unde te aștepți mai puțin!

Pentru micii cititori pasionați de lecturi ceva mai palpitante, care să-i țină cu sufletul la gură o alegere potrivită este „Ordinul iepurilor regali din Londra. Evadarea din turn”, carte semnată de soții – Santa și Simon Sebag Montefiore. Este cel de-al doilea volum din seria „Ordinului iepurilor regali”, care urmărește aventurile lui Shylo Coadă-Arămie, un adevărat James Bond al lumii iepurești, care trece prin întâmplări vrednice de un agent 007. De altfel, Shylo face parte și el dintr-o organizație secretă, care are de combătut acțiunile unor rivali malefici. Traduși în peste 40 de țări, Santa Montefiore, autoare de cărți pentru copii și soțul ei, istoricul Simon Sebag Montefiore realizează în „Ordinul iepurilor regali din Londra. Evadarea din turn” o narațiune palpitantă, cu un ritm susținut, un roman de aventuri impecabil scris, care îi va încânta pe cei mici la fiecare pagină. Personajele – de la iepurii bătrâni și înțelepți, cei din trupele de comando și până la (aproape întotdeauna) neînfricatul Shylo – sunt construite complex, cu atenție la detalii, iar aventurile prin care trec au realismul episoadelor istorice pe care Simon Sebag Montefiore le-a descris în multe alte bestselleruri ale sale.

Voi ce cărți pentru copii apărute anul acesta ați adăuga în acest top?