La polul opus față de actualul Președinte ale Statelor Unite, care a recunoscut cu mâna pe inimă că nu citește, Barack Obama e un fan declarat al lecturii. Fostul lider de la Casa Albă nu se oprește însă la a-și afirma dragostea pentru cuvântul scris, ci merge mai departe, publicând în fiecare an o listă a cărților sale favorite. Nici la final de 2018, Obama nu a stat mai prejos, împărtășindu-ne din cărțile, muzica și filmele care l-au mișcat în anul ce tocmai s-a încheiat. Noi ți le dezvăluim în rândurile de mai jos: 5 dintre cărțile preferate ale lui Barack Obama în 2018.

Retrospectiva 2018: Barack Obama ne împărtășește cărțile sale preferateEra, credem noi, de la sine înțeles ca Barack Obama, devotat cum îi este soției sale, să încoroneze lista sa de cărți preferate cu „Povestea mea” de Michelle Obama. Favorita sa, așa cum a intitulat-o, biografia cu titlul original în engleză „Becoming” a fost un succes de public în 2018, lucru deloc imprevizibil, dată fiind popularitatea de care se bucură unul dintre cele mai iubite cupluri prezidențiale ale tuturor timpurilor. Fosta Primă Doamnă face o retrospectivă a vieții sale din copilăria petrecută în Chicago până la anii de „regență” la Casa Albă, invitându-ne să îi cunoaștem performanțele academice, dar dezvăluindu-ne și detalii din spatele culiselor politicii prezidențiale. „Poveştile voastre sunt cele pe care le aveţi acum și pe care le veţi avea mereu și sunt poveştile pe care trebuie să vi le asumaţi.”: ne spune Michelle Obama, cu sinceritatea, căldura și candoarea care au cucerit o lume întreagă. Umorul, inteligența sclipitoare și autenticitatea nu lipsesc din probabil cea mai aclamată biografie a lui 2018.

Retrospectiva 2018: Barack Obama ne împărtășește cărțile sale preferate

Ceea ce l-a transformat pe Barack Obama într-unul dintre cei mai iubiți președinți americani nu a fost neapărat politica desfășurată, cât umanitatea sa, faptul că a știut întotdeauna să se adreseze cu căldură și respect cetățeanului celui mai puternic stat al lumii. În „A Grain of Wheat” de Ngugi Wa Thiong’o este descris modul în care politica și evenimentele de mare amploare apasă asupra vieților individuale, iar aceasta pare să fi fost și principala arie de interes a lui Obama. În zorii câștigării independenței Kenyei în fața Marii Britanii, Mugo este eroul unui sat sărac, bântuit de un mare secret. La granița dintre mit și realitatea sumbră, întunecată, cel mai cunoscut roman al nominalizatului la premiul Nobel pentru literatură, A Grain of Wheat a devenit de la publicarea sa din 1967 și până azi un clasic al literaturii. Obama l-a caracterizat astfel: „o poveste impunătoare despre cum cântăresc evenimentele transformatoare ale istoriei asupra vieților și relațiilor individuale”.

Retrospectiva 2018: Barack Obama ne împărtășește cărțile sale preferateSe pare că 2018 a fost pentru Obama anul lecturilor bazate pe viața individului aflat sub regimuri deloc favorabile. Fie că aceste preferințe traduc sau nu preocuparea fostului Președinte pentru viitorul Americii, esența rămâne aceeași: cărțile prefarate ale lui Barack Obama în 2018 au avut un puternic substrat politic. În „A House for Mr. Biswas” de V. S. Naipaul trecem de la problemele Africii la un alt stat surprins în evoluția sa post-colonială, de data aceasta Trinidad. Precum eroul african din A Grain of Wheat, și de această dată avem de-a face cu un tânăr care încearcă să își regăsească identitatea și puterea în luptă cu societatea, cu propria familie și religie. Mr. Biswas se confruntă cu necesitatea de a-și construi o viață după moartea tatălui său, ceea ce îl poartă dintr-o casă într-alta, de la o slujbă la alta. Cel mai cunoscut roman al lui Naipaul a fost publicat în 1961, o decadă se pare favorizată de Obama în lecturile din 2018 și a ocupat locul 72 în topul celor mai bune cărți în limba engleză din secolul XX, conceput de către revista Time.

Retrospectiva 2018: Barack Obama ne împărtășește cărțile sale preferate

Luptă, tragedie, speranță, revoltă și în cele din urmă triumf: așa năzuim să arate portretul societății contemporane și acestea sunt trăsăturile prin care am putea „colora” cursul vieții unuia dintre cei mai mari oameni pe care ni i-a dăruit istoria, Nelson Mandela. O dovadă în plus că Obama caută reconcilierea cu perioada turbulentă pe care o trăim este reprezentată de faptul că autobiografia marelui om politic african se află abia acum pe lista favoritelor sale. „Long Walk to Freedom: The Autobiography of Nelson Mandela” începe cu anii copilăriei și ai adolescenței luptătorului pentru drepturile omului, ne poartă apoi prin primele sale misiuni politice și anii de detenție, urmând să ne umple sufletul de speranță odată cu ieșirea din închisoare și ascensiunea până pe poziția de Președinte al Africii de Sud. Autobiografia a inspirat și filmul din 2013, Mandela: Long Walk to Freedom, și e prezentă acum în lista de cărți preferate de Obama în 2018.

Retrospectiva 2018: Barack Obama ne împărtășește cărțile sale preferateÎncheiem lista de cărți preferate de Barack Obama în 2018 în același ton, cu „O lume se destramă” de Chinua Achebe. Considerată o piatră de hotar în literatura africană, opera ne conduce acum în perioada pre-colonialismului din Nigeria și are drept erou tot un bărbat. Puternic, charismatic, mândru, Okonkwo are tot ce și-ar putea dori: statut, familie, respect. În momentul în care comite o greșeală fatală și ia viața unui băiat, e obligat să plece în exil alături de cei dragi și să își vadă copiii crescând departe de vatra seculară. Când se întoarce în cele din urmă în Nigeria, nimic nu mai e la fel: europenii au invadat țara, iar „zeii albi” amenință să distrugă tot ceea ce este și ceea în ce crede. O creație monumentală, ce a inspirat mii de cititori, cartea publicată în 1958 spune o poveste pe care cu toții ar trebui să o citim acum, cât încă mai există libertatea de a o face.

Tu ce părere ai despre aceste cărți preferate de Barack Obama în 2018? Care dintre titlurile de mai sus, alese de fostul Președinte, ți-a atras atenția?