E greu să faci o selecţie de cărţi recomandate de Dan C. Mihăilescu, deoarece fiecare serveşte, sub diverse faţete, unei misiuni: aceea de a ne redeschide ochii, sufletul şi mintea în faţa lumii magnetice, minunate, pline de sacralitate magică sau, dimpotrivă, de realism practic, a cărţilor. Mi-am asumat însă această provocare şi vă prezint în rândurile de mai jos şase cărţi recomandate de Dan C. Mihăilescu în 2016, în cadrul episoadelor de la ora 5, adevărat răsfăţ literar în viaţa noastră agitată, adesea lipsită de repere de valoare. Poposim în 2017 pe aripile celor mai frumoase, profunde sau, dimpotrivă, tulburătoare lecturi!

  1. res_0d30ec570dc3e182bddc036440e929a6_450x450_7018„De veghe în lanul de secară” nu e doar o carte specială, care poate constitui un cadou plin de semnificaţii, dar şi o capodoperă pe care trebuie să o citeşti. Dan C. Mihăilescu ne invită, însă, pe cei care am ascultat, în adolescenţă sau la maturitate, vocea lui lui Holden Caulfield, să plecăm urechea şi la glasul tremurând, la emoţiile puternice şi la drama lui Jason Taylor, eroul de numai 13 ani din „Omul de ianuarie” de David Mitchell, autorul britanic al „Atlasului norilor”. Contextul istoric, al anilor 80 aflaţi sub imperiul Războiului Rece, al Marii Britanice condusă de mâna de fier a lui Margaret Thatcher, păleşte în faţa bogatei vieţi lăuntrice a lui Jason, adolescent-autor de poezii premiat, dar bâlbâit, ridiculizat, chinuit de propriile fantasme, de lumea înconjurătoare şi de familia pe cale să se destrame. Vă veţi pierde în profunzimea psihologiei adolescentine, precum băiatul invizibil care iese la iveală abia în decorul pădurii, refugiu în calea oricărei agresiuni externe. E o lectură bogată, mistuitoare, perfectă pentru iarnă!

  2. res_5d07e2b18166f1f0b4910327746c6c44_450x450_umckMulţi scriitori trăiesc în mizerie, ajungând celebri abia după moarte, alţii cern în cartea lor preţioasă toată magia din sufletul lor, păstrând pentru viaţa de zi cu zi doar sentimentele deloc înălţătoare, dar mai sunt şi câţiva autori pe care îi poţi admira dincolo de reuşitele literare. Maestrul horror-ului, Stephen King, este unul dintre aceştia. În episodul 110, Dan C. Mihăilescu ne îndemna să pătrundem nu în universul supranatural al lui King, ci în culisele meseriei sale, cu „Misterul regelui. Despre scris”. Combinaţie de autobiografie şi eseu, cartea dezvăluie nu doar filmele şi operele literare care l-au inspirat pe autor, dar oferă aspiranţilor la scris şi sfaturi practice: pornind de la „spuneţi nu comparaţiilor lipsite de efort, seci şi simpliste”, până la „păstraţi-vă trupul sănătos şi o viaţă sentimentală armonioasă”, sfaturile lui King ar trebui ascultate cu sfinţenie. Doar vin din partea unui om cu venituri de peste 40 de milioane de dolari, numai din scris (şi care, totuşi, nu scrie pentru bani!).

  3. res_51f8becf4b5ede39cda2137d9151559a_450x450_e3doNu crezi că 4,5 miliarde de ani pot fi rezumaţi într-o singură carte, mai mult, într-una de 250 de pagini? Contele Alexander von Schönburg, jurnalist şi scriitor din lumea bună, „un stoic flegmatic”, aşa cum îl descrie Dan C. Mihăilescu, ne demonstrează că este posibil în „Istorie la purtător: de la Adam la Apple”. Dacă titlul acestei cărţi recomandate de Dan C. Mihăilescu nu îţi sună suficient de incitant, o simplă menţiune a ideilor sale poate fi edificatoare: opera ne poartă printre oraşe în glorie şi decădere, personalităţi istorice, invenţii şi greşeli regretabile ale umanităţii, pe care aceasta continuă să le comită. Perspectiva lui Von Schönburg poate fi sumbră pentru mulţi dintre noi: el preia ideea lui Karl Jaspers, conform căreia istoria este un cataclism şi că orice evoluţie a umanităţii, de la mărul muşcat de Adam până la tehnologia Apple, nu face decât să ne apropie şi mai tare de prăpastie, dar radicalismul ei o face cu atât mai irezistibilă (şi mai contrariantă, mai ales în zori de An Nou).

  4. Dan C. Mihăilescu caracterizeazăres_00fd6ab07490456dbdda1af918df2b59_450x450_ne57 „Gânduri către sine însuşi”, operă semnată de nimeni altul decât de împăratul roman Marcus Aurelius, drept una dintre „cele mai înţelepte şi mai puternice cărţi ale lumii”. Totul, de la tonul stoic, la filosofia care preamăreşte armonia fiinţei, buna dispoziţie, corectitudinea, poziţia dreaptă, atât fizică, dar şi morală, seninătatea, intră parcă în contradicţie cu lumea flamboaiantă, colorată şi adesea artificială în care trăim astăzi. Un mare conducător roman care a făcut cinste unuia dintre cele mai măreţe popoare ale istoriei, într-o lectură care îţi poate servi drept ghid chiar şi în actualitatea ultra tehnologizată, văduvită de suflet şi demnitate a lumii de azi.

  5. res_bc17bc23d7665d6fb5cd5442ed04f21a_450x450_5k7lOrice cititor avid, oricât de pierdut ar fi în fascinaţia unui gen literar, trebuie să recunoască faptul că viaţa noastră lăuntrică ar fi mai săracă fără un strop de poezie. Tocmai de această latură a existenţei se îngrijeşte Dan C. Mihăilescu atunci când ne recomandăOrologiul fără ore”, de Ana Blandiana. Poeta română născută la Timişoara ne-a oferit miracole ale lirismului concepute după 70 de ani, atunci când maturitatea stilistică s-a împletit armonios cu prea plinul experienţei, cu rezonanţe de tristeţe, melancolie, împăcare, dar şi dragoste. Metafora cea mai puternică, aceea a orologiului căruia i s-au scos orele, întruchipare a unui timp numit niciodată, ne va pune pe gânduri pe toţi, indiferent de vârstă.

  6. res_6b8c7f904781d8fe25e2e8760a90d834_450x450_mffuNu putem nega geniul şi tragicul vieţii prea devreme curmate a lui Vincent van Gogh, iar dacă întrebarea „ce ne-ar mai fi dăruit arta sa” este inutilă, nu la fel se dovedeşte şi încercarea de a înţelege tumultul unuia dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor. Cu titlul simplu, captivant în omenescul său, „Dragă Theo”, corespondenţa dintre Vincent şi fratele său mai mic, întinsă pe parcursul a 18 ani, din 1857 şi până în 1890, anul în care Van Gogh s-a sinucis, este nu un manifest al artei, ci al formelor de nebunie care l-au chinuit nu doar pe pictorul, cât pe marele om. „O lectură tulburătoare, energizantă şi devastatoare în egală măsură”, în descrierea perfectă a lui Dan C. Mihăilescu, cele 415 de scrisori şi fragmente sunt neapărat o experienţă pe care trebuie să o ai.

Tu ai citit aceste cărţi recomandate de Dan C. Mihăilescu? Eşti de acord cu selecţia de mai sus?