Cercetătorii nu se mai satură să ne uimească cu beneficiile cititului de la vârste fragede, lectura fiind considerată cea mai prolifică unealtă pentru succesul în viață. Dacă nu ne crezi pe noi, întreabă-l pe Warren Buffettt, unul dintre multi-miliardarii planetei, care sfătuia pe oricine își dorește să facă avere să citească cel puțin 500 de pagini pe zi și care ajungea, conform propriilor estimări, la aproximativ 1000 de file.

Din aceste motive, nu poate decât să ne bucure cea mai frumoasă știre din ultimele zile. Joi, 27 decembrie, a fost semnat de către Klaus Iohannis decretul prezidenţial prin intermediul căruia 2019 devine anul lecturii pe plaiurile noastre. „România citește” este proiectul prin care se urmează promovarea lecturii în școli, prin intermediul unor activități săptămânale cu scopul de a-i atrage pe cei mici și pe cei mari spre minunile cărților.

„Se instituie anul 2019 drept ”Anul cărţii. În anul Cărţii se lansează programul naţional România citeşte. Acesta se va desfăşura în cadrul unităţilor şcolare şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti etc) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii” – așa sună un extras din proiectul de lege care ne redă speranța în viitor, citat de Mediafax.

La Cartea de la ora 5, nu putem decât să sprijinim din tot sufletul astfel de inițiative, pe placul oricărui cititor. Pe lângă dezvoltarea intelectului, îmbogățirea culturii și stimularea imaginației, lectura aduce plăceri veritabile celor mici, fiind una dintre puținele alternative la mirajul tehnologiei. De asemenea, nu putem să nu ne imaginăm bucuria prichindelilor, care vor avea șansa prin intermediul acestui decret de a sta față în față cu scriitori, jurnaliști, oameni de cultură, putând astfel să își cunoască autorii preferați, care au dat naștere unor personaje pe care le consideră deja prietene.

Iar dacă mai avem nevoie de motive pentru a susține personal acest decret, amintim doar câteva dintre cele mai uluitoare beneficii ale lecturii: reprezintă un stimulent pentru creier, contribuind la formarea unor conexiuni neuronale noi, după cum au dovedit studiile, îmbunătățește capacitatea de atenție și concentrare, atât de necesară la vârstele fragede, îmbogățește cunoștințele copilului despre lumea din jur. De asemenea, cititul va extinde limitele vocabularului celui mic, îl va ajuta să își exprime mai ușor emoțiile și sentimentele și îl va încuraja să își dezvolte empatia, punându-l în fața unor situații diverse, în care e încurajat să se întrebe cum ar fi procedat. Mai mult, studiile subliniază faptul că școlarii care citesc au rezultate educaționale superioare, dar și performanțe mai bune în timpul vieții.

Nu ne mai rămâne decât să sperăm că inițiativa „România citește” va avea succes și că la finalul lui 2019, Anul Cărții, vom discuta despre rezultatele pozitive ale acestui proiect. Împreună, putem pune bazele unei lumi în care, poate, în chip miraculos, nu telefonul va fi primul scos din buzunar, ci o carte se va ivi surâzătoare din orice geantă, ghiozdan, rucsac.

Photo by Annie Spratt on Unsplash