La începutul acestui an, a apărut și în librăriile din România romanul „Cartea oglinzilor” de Eugen Chirovici. Thrillerul psihologic a reprezentat „o adevărată lovitură editorială internațională”, după cum afirmă autorul însuși și un „fenomen editorial global”, după cum aprecia „The Guardian”. Singura carte a unui scriitor român publicată în peste 38 de țări, care a stârnit un val de aprecieri și a determinat editurile din toată lumea să se bată pentru drepturile de publicare, „Cartea oglinzilor” este totodată și debutul în limba engleză a lui Eugen Chirovici – un debut care a surprins cititorii și editorii și pe care prestigioasa editură Penguin o prezenta ca fiind „acea carte pe care nu o vom uita în 2017”.

Despre povestea romanului Cartea oglinzilor”, Eugen Chirovici spunea că este la fel de interesantă ca subiectul romanului apreciat deja de cititorii din peste 38 de țări.

„Ideea acestei cărți a început să se contureze în 2013, după o conversație pe care am purtat-o cu mama mea” spune Eugen Chirovici pe blogul său. „Îi povesteam mamei că îmi amintesc de funeraliile unui jucător local de fotbal, care murise foarte tânăr, într-un accident de mașină, pe vremea când eram copil. Ea mi-a spus că eram atunci doar un țânc așa încât nu aș fi putut fi de față la acea întâmplare. Însă eu am continuat și i-am spus că-mi amintesc de coșciugul deschis și de faptul că era o minge de fotbal pusă pe pieptul bărbatului. Mama mi-a replicat că detaliile sunt exacte, însă probabil le-am auzit chiar de la ea sau de la tatăl meu, după ce s-au întors de la înmormântare. Dar în mod cert nu ai fost de față, mi-a spus mama. Aceasta este doar o povestioară despre capacitatea minții umane de a cosmetiza și chiar de a-și falsifica amintirile, însă astfel a apărut ideea romanului meu”.

Această capacitate a minții umane de a ne juca uneori feste, de a transforma un obiect al imaginației în propria realitate s-a materializat în subiectul cărții despre care agentul literar al scriitorului, Rachel Mills, spunea: „Este un roman atât de uimitor, atât de sofisticat! Nu ați ghici niciodată că a fost scris de cineva a cărui limbă maternă nu este engleza!”

Manuscrisul romanului „Cărții oglinzilor” a fost refuzat inițial de șase agenți din Statele Unite, care nu au explicat motivul gestului lor. La scurt timp însă, imediat după ce prestigioasa agenție britanică „Peters Fraser and Dunlop” a început să trimită manuscrisul la marile edituri din mai multe țări, a urmat un succes uluitor, care ar putea foarte bine să fie el însuși subiectul unui roman. O editură italiană a dat un răspuns pozitiv în doar trei ore după ce a primit manuscrisul, 11 edituri germane s-au bătut pentru a achiziționa drepturile de publicare, 9 edituri din Franța și 6 din Marea Britanie, fără a le mai menționa și pe cele de peste Ocean au dorit să aibă în portofoliul propriu titlul „Cartea oglinzilor”.

Stilul autorului și intriga romanului – sofisticată, inteligentă și bine dozată – au fost primele atuuri ale romanului semnat de Eugen Chirovici, care a sedus cititorii încă de la lectura primelor pagini.

Romanul Cartea oglinzilor - Eugen Chirovici

Cartea oglinzilor – Eugen Chirovici

„Și dacă la un moment dat chiar uităm ce s-a întâmplat cu adevărat? Dacă imaginația este capabilă să transforme realitatea obiectivă în cu totul altceva, în propria noastră realitate subiectivă? Dacă cineva nu este chiar un mincinos, ci mai degrabă mintea sa este capabilă să rescrie un eveniment, așa cum o face un regizor de film? Așa cum spunea odată Marcus Aurelius, tot ceea ce auzim este o opinie, nu un fapt real. Tot ceea ce vedem este o perspectivă, nu adevărul. Despre toate acestea este vorba in Cartea oglinzilor” spune scriitorul.

Romanul „Cartea oglinzilor” lui Eugen Chirovici îl are ca protagonist pe agentul literar Peter Katz. În cei cinci ani de carieră, niciun manuscris nu i-a trezit un interes similar celui stârnit de fragmentul trimis de Richard Flynn. Uciderea carismaticului profesor Joseph Wider, eveniment petrecut pe vremea când autorul era student la Princeton este descrisă cu atâtea detalii, încât lasă loc unei suspiciuni – fie Richard Flynn este criminalul, fie deține informații de la cineva foarte apropiat acestuia.

Nouă, cititorilor, nu ne rămâne decât să achiziționăm romanul „Cartea oglinzilor” și să ne lăsăm provocați de jocurile minții propuse de Eugen O. Chirovici.

Voi ați citit deja romanul „Cartea oglinzilor” de Eugen Chirovici?