Deși cu siguranță faimosă și înainte de ecranizarea semnată HBO, Liane Moriarty a devenit cunoscută la nivelul lumii întregi după ce Big Little Lies era transformată într-un serial plin de staruri. Povestea unui grup de femei privilegiate, care trăiesc într-o comunitate bogată și totuși ajung, în urma unui concurs de circumstanțe, să comită o crimă, a beneficiat de prezența unor actrițe faimoase precum Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley și Zoë Kravitz și, după un prim sezon recompensat cu o mulțime de premii, HBO comanda un nou set de episoade gratulate și cu prezența magnificei Meryl Streep. „Marile minciuni nevinovate” nu au făcut decât să ne dovedească faptul că Peninsula Scandinavă este foarte aproape de a fi devansată de pe poziția de regină a literaturii polițiste noir de către Australia. Nici nu e de mirare, subliniem, dat fiind faptul că, din punct de vedere istoric, continentul a fost martor al unei rate ridicate a criminalității ca urmare a expulzării în colonii a unui număr de 160000 de condamnați ai Imperiului Britanic. Considerând că aerul plăcut australian poate domoli pornirile violente, englezii au creat un fenomen unic. Populația actuală a țării surferilor este compusă, firește, din nenumărați urmași ai acestor criminali, ceea ce face ca romanele polițiste noir scrise aici să fie cu atât mai excepționale. Descoperă în rândurile de mai jos 3 romane polițiste noir australiene pe care le vei devora.

Romanul poliţist noir australian, noua senzaţie în literatură: 3 titluri de devoratCandice Fox, primul nume de pe lista noastră, s-a născut în Sidney și, înainte de a deveni ea însăși succes de casă, a participat la seria Harriet Blue Series alături de nimeni altul decât James Patterson. Vei fi fascinat până la neputinţa de a lăsa cartea din mână de prima lansare din seria Crimson Lake. Elogiile au curs la adresa titlului, Lee Child afirmând că opera se numără printre cele mai bune thrillere ale anului. Nici nu e de mirare, având în vedere că Crimson Lake 1 ne tentează nu cu una, nici cu două, ci cu trei mistere care sunt analizate simultan. Viața Detectivului Ted Conkaffey este distrusă în momentul în care e acuzat și reținut de către proprii săi colegi pentru răpirea violentă a tinerei Claire Bingley. Eliberat în cele din urmă din lipse de probe, Ted e părăsit de soție și se refugiază într-un orășel din apropierea Crimson Lake, un lac populat cu crocodili și în jurul căruia au loc tot felul de evenimente misterioase. Incapabil să își găsească odihna, protagonistul acceptă să o ajute pe Amanda Pharrell, un detectiv particular la rândul său condamnată în trecut pentru o crimă pe care Ted nu e prea sigur dacă a comis-o sau nu. Firește, cei doi ajung să ancheteze o nouă dispariție, cea a autorului-vedetă Jake Scully, ucis și consumat de crocodili despre care îți povestea, mai sus, în condiții suspecte, în același timp investigându-și însă reciproc propriile cazuri și căutând să se absolve de vină. Pe lângă misterele care îți fac inima să palpite, Crimson Lake te va atrage și cu personajele captivante și foarte bine conturate: până și cele secundare te vrăjesc cu ușurință, iar cele care strălucesc sunt, în chip neobișnuit, câteva gâște care îl vor ajuta pe Ted să revină la viață. Acest roman polițitst noir australian e de citit!

Romanul poliţist noir australian, noua senzaţie în literatură: 3 titluri de devorat

Din când în când, apare un roman de debut atât de reușit încât te face să te îndoiești că scriitori devin mai buni pe măsură ce publică. Este cazul și pentru „Arșița”, prima carte din seria Aaron Falk, romanul care a transformat-o pe Jane Harper în al doilea mare nume al noir-ului australian după Liane Moriarty. Într-o comunitate restrânsă din Australia, orășelul Kiewarra, se abate un val de căldură ca niciodată, ce îi determină pe fermierii locali să ia decizii drastice și să se confrunte cu o presiune extraordinară. Miroși, simți, trăiești pe propria piele arșița, atât de evocator e romanul, așa că nu te miri deloc în momentul în care răsare prima tragedie: fermierul Luke Hadler își ucide soția și fiul de 6 ani, lăsându-și în viață doar mezina, și se sinucide la rândul său apoi. Aaron Falk, un investigator al Poliției Federale se reîntoarce în orașul natal în ciuda amintirilor deloc plăcute, pentru a merge la înmormântarea prietenului său, dar și pentru a se ocupa de anchetă. Iar îndoielile care planează asupra aparentei crimei și sinucideri, precum și un secret care îi legase din copilărie pe cei doi, îl fac să se întrebe dacă Luke e cu adevărat vinovat sau doar o victimă. „Arșița” e magistral scrisă, plină de tensiune, pare să dezvăluie câte un secret bine ținut la fiecare pagină și are un final pe care, chiar dacă ajungi să îl intuiești, tot te va sfâșia. Ne hazardăm să spunem că e unul dintre cele mai bune romane polițiste din toate timpurile și te îndemnăm să îl citești înainte ca Reese Witherspoon și a sa companie de producție să îl transforme într-un film, pe modelul Big Little Lies.

Romanul poliţist noir australian, noua senzaţie în literatură: 3 titluri de devoratDat fiind faptul că Australia este atât de des și de dramatic lovită de valuri de caniculă și de secetă, nu e de mirare că aceste fenomene au trezit la viață imaginația autorilor, concretizându-se în romane care îți taie răsuflarea. Este cazul și pentru Scrublands, romanul de debut al lui Chris Hammer, jurnalistul care s-a inspirat din propria sa viață. Martin Scarsden simte nevoia să-și revină după o experiență traumatizantă în Gaza și merge să investigheze un caz făcut celebru de propria sa publicație, cel al unui preot tânăr și charismatic dintr-un orășel australian, Riversend. În toiul unei arșițe teribile, Byron Swift ucide cinci dintre enoriașii săi în Biserica St James și este apoi împușcat de către Constable Robbie Haus-Jones. Ceea ce pare a fi o investigație simplă se transformă însă într-un caz extrem de complicat atunci când Scarsden realizează că, în loc să fie hulit, preotul ucigaș este în continuare apreciat inclusiv de către familiile celor uciși, iar jurnalistul este rugat de către populația locală să descopere adevărul ascuns. Ceea ce urmează sunt straturi peste straturi de secrete care devin tot mai întunecate, crime, focuri apocaliptice, serii de violuri și trafic de droguri, dar și o forță tot mai puternică ce îl amenință pe Scarsden. Scrublands a fost apreciat de nimeni altul decât A.J. Finn, autorul „Femeii de la fereastră”, care numește ultimul titlu de pe lista noastră de romane polițiste noir australiene: „dogoritor și puternic. Extraordinar”.

Tu ce părere ai despre cele 3 romane polițiste noir australiene? Erai familiar cu acest fenomen literar al prezentului? Te simți tentat să citești vreunul dintre titlurile propuse de noi?