Caracterizată drept singurul mare concurs literar al momentului în care premiile sunt decise în integralitate de către cititori, a zecea ediţie a premiilor Goodreads și-a anunțat cu fast câștigătorii. Ca în fiecare an, cel mai popular site de carte ne-a invitat să votăm la diverse categorii, pentru a decerna onorurile celor mai iubite cărți: nu de către critică, ci de către cititorii lor. Descoperă cine a primit coronițele de aur în rândurile următoare: aceștia sunt câștigătorii Premiilor Goodreads Choice Awards 2018!

Începem cu cel mai „disputat” premiu al anului, respectiv categoria Cea mai bună operă de ficțiune (Best Fiction). Pentru prima dată, scriitoarea de origine britanică Jojo Moyes „pleacă acasă” cu un  Goodreads Choice Award, și nu cu oricare, ci cu cel mai important. „Eu și totuși alta” încheie aventurile lui Lou Clark, eroina din „Înainte să te cunosc”. Celebra protagonistă va întâlni un bărbat care îi amintește de marea ei iubire, Will Traynor, și își va lua la revedere de la fani într-o poveste emoționantă, plină de sensibilitate. Jojo Moyes a primit peste 55 de mii de voturi din totalul de 332,119 acordate și a învins nume grele precum Liane Moriarty („Nine Perfect Strangers”), Haruki Murakami, Meg Wolitzer sau Jodi Picoult.

Urmează categoria Mister și thriller, una dintre cele mai apreciate în literatura ultimilor ani. Iar câștigătorul din acest an este un favorit nu doar al secțiunii, dar al premiilor Goodreads per total, marele Stephen King. Cu The Outsider, regele horror-ului lovește din nou, de data aceasta cu povestea unei crime înfiorătoare, al cărui principal suspect este unul dintre cei mai iubiți cetățeni din Flint City. King a mai câştigat încă două premii Goodreads la categoria Mister și thriller, pentru Mr Mercedes și End of Watch, dar criticii consideră că The Outsider oferă o măsură cu totul nouă a talentului său. Americanul a învins în finală un alt compatriot, aflat de data aceasta la romanul de debut, A.J.Finn pentru „Femeia de la fereastră”, pe care ți-am prezentat-o și noi la Cartea săptămânii, cu un scor destul de apropiat, 62170 versus 55003 voturi.

Ficțiunea istorică e tot mai apreciată în ultima perioadă, dăruindu-ne povești captivante, inspirate din faptele reale, dar „înfrumusețate” de condeiul scriitorilor talentați. Autoarea apreciatei „Privighetoarea”, Kristin Hannah și-a însușit laurii cu „The Great Alone”, povestea unei mari iubiri și a luptei pentru supraviețuire în îndepărtata și periculoasa Alaska. După războiul din Vietnam, Ernt și familia sa se retrag în sălbăticie pentru a trece peste ororile suferite, dar vor descoperi curând că, odată cu apropierea iernii, nimeni nu îi va mai putea salva. Hannah chiar merită felicitată, deoarece a învins una dintre cele mai citite cărți ale anului, „Tatuatorul de la Aushwitz” de Heather Morris, bestseller-ul bazat pe o poveste adevărată.

Unul dintre cele mai privilegiate genuri literare ale ultimilor ani, ce a beneficiat de prezența unor capodopere uluitoare, fantasy-ul și-a găsit favorita în persoana cărții lui Madeline Miller, Circe. Betseller-ul New York Times reia mitul antic al vrăjitoarei cu sânge de zeu care îi ispitește pe Ulise și oamenii săi, o reinterpretare plină de succes a Odiseei. Miller se află la primul premiu Goodreads Choice Award, fiind o fostă profesoară de greacă și latină al cărei debut din 2011, „Cântul lui Ahile”, a propulsat-o drept o voce promițătoare în literatura contemporană.

Continuăm cu romanele de dragoste, una dintre marile noastre plăceri. A doua parte din „Fifty Shades of Grey”, repovestită de Christian Grey, „Darker” a fost învinsă fără drept de apel de romanul unei debutante, Helen Hoang. The Kiss Quotient deapănă poate povestea de dragoste a generației contemporane: Stella Lane e pasionată de matematică și consideră că numai logica ei pune în mișcare Universul. Are o slubjă bănoasă, dar nu știe nimic despre dragoste, așa că îl angajează pe chipeșul Michael Phan, o escortă profesională, pentru a o învăța căile inimii. E de la sine înțeles că cei doi se vor îndrăgosti, dar vei fi cucerit pe dată de modul în care o vor face. Helen Hoang a fost diagnosticată cu autism, după ce a fost în mod eronat considerată bolnavă de Sindromul Asperger, pe care îl împarte și cu protagonista sa. Abia așteptăm ca romanul său de debut să fie disponibil și la noi!

Best of the Best e o categorie recent adăugată de Goodreads, omagiind favoritul cititorilor dintre cele 170 de cărți premiate până acum. E distincția supremă, acordată în acest an tulburătorului „Ura cu care lovești”, un roman despre discriminare rasială, violență și teroare, dar și despre puterea pe care o poate avea vocea fiecărui individ, atunci când e folosită la amplitudinea sa maximă.

Science Fiction-ul a fost câștigat în acest an de V.E. Schwab cu al său Vengeful, a doua parte din seria Villains. Eli și Victor erau doi studenți obișnuiți atunci când au descoperit că apropierea de moarte îți poate oferi superputeri, dacă supraviețuiești. Așa că s-au implicat într-un joc periculos, iar unul dintre ei a trecut în neființă. În al doilea roman, Victor se întoarce, însă, dovedind nu numai că există viață după moarte, dar și că ceea ce urmează sfidării legii universului e haosul. Victoria Schwab a publicat și cărți pentru copii, fiind pasionată de mică de basme și folclor.

Celelalte premii Goodreads Choice Award s-au dus către următoarele titluri:

 • „Elevation” de Stephen King (Cel mai bun horror);
 • The Last Black Unicorn de Tiffany Haddish (Cea mai bună operă umoristică);
 • I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer de Michelle McNamara, Gillian Flynn și Patton Oswalt (Cea mai bună carte de nonficțiune);
 • Educated de Tara Westover (Cele mai bune memorii și autobiografii);
 • The Good Neighbor: The Life and Work of Fred Rogers de Maxwell King (Cea mai bună carte de istorie și biografie);
 • The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of a Lost World de Stephen Brusatte (Știință și tehnologie);
 • Cravings: Hungry for More de Chrissy Teigen și Adeena Sussman (Cărți de bucate);
 • Herding Cats de Sarah Andersen (Roman grafic și comics);
 • The Witch Doesn’t Burn In This One de Amanda Lovelace (Poezie);
 • Urmașii de sânge și os” de Tomi Adeyemi (Cel mai bun roman de debut);
 • Leah on the Offbeat de Becky Albertalli (Cea mai bună ficțiune Young Adult);
 • Kingdom of Ash de Sarah J. Maas (Cel mai bun roman Young Adult de fantezie și science fiction);
 • The Burning Maze de Rick Riordan (Cărți pentru copii);
 • I Am Enough de Grace Byers și  Keturah A. Bobo (Best Picture Book).

Tu ce părere ai despre câștigătorii Premiilor Goodreads Choice Awards 2018? Favoritele tale s-au aflat printre titlurile premiate?