Unele dintre cele mai importante premii ale industriei publicistice din America fac din noiembrie una dintre cele mai frumoase luni pentru fanii lecturii și pentru scriitorii din Statele Unite. National Book Awards au început să fie decernate din 1936, atunci când premiile erau oferite de American Booksellers Association cu un strop mai multă generozitate, dat fiind faptul că printre premianți se puteau număra și autori din afara Americii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, premiile nu au mai fost înmânate, iar postum, acestea sunt acordate doar scriitorilor din SUA. Misiunea National Book Awards, aceea de „a celebra cea mai bună literatură din America, de a extinde publicul său și de a se asigura că în cultura americană cărțile au un loc proeminent” ne mângâie urechile, și de abia așteptăm să aflăm unde vor merge distincțiile în 2019. Printre câștigătorii ultimilor ani se numără Colson Whitehead cu „Rețeaua subterană” sau Jesmyn Ward cu „Sing, Unburied, Sing”, iar onorații din anul acesta vor fi anunțați pe 20 noiembrie într-o ceremonie desfășurată în New York. Îți spunem mai jos care sunt cei mai importanți nominalizați National Book Awards!

S au anunţat nominalizările la National Book Awards: vezi care sunt titlurile aflate în competiţiePentru categoria ficțiune, acolo unde se dă cea mai cruntă bătălie, principalul favorit este scriitorul de origine jamaicană Marlon James cu Black Leopard, Red Wolf, un fantasy superb care urmărește aventurile unui vânător de recompense, aflat pe urmele unui băiat misterios. James nu se află la primul contact cu lumea înaltă a literaturii, fiind recompensat în 2015 cu Man Booker Prize pentru „Scurtă istorie a șapte crime”. Împotriva sa au fost aruncate în luptă două debutante, respectiv Kali Fajardo-Anstine și Julia Phillips. Fajardo-Anstine încearcă să convingă critica de faptul că merită prestigiosul premiu american cu SABRINA & CORINA, o colecție de povestiri în care personajele feminine trebuie să supraviețuiască abuzuri din partea bărbaților din viața lor. De partea cealaltă, Julia Phillips este autoarea Disappearing Earth, un roman care ne sfâșie sufletele cu povestea a două surori răpite în Peninsula Kamceatka. Lista de nominalizați National Book Awards este completată de Susan Choi, finalistă a premiului Pulitzer, care intră în competiție cu Trust Exercise, un roman ca un puzzle inedit, în care povestea de dragoste a doi studenți atrage atenția charismaticului lor profesor de actorie și de aici situația ia o întorsătură neașteptată. În sfârșit, la rândul ei o intimă a premiilor Pulitzer, Laila Lalami caută omagiul suprem cu The Other Americans, o saga de familie emoționantă încărcată cu elemente de mister, al cărei motor este reprezentat de moartea suspectă a unui imigrant de origine marocană.

O luptă acerbă se dă și la categoria nonficțiune, acolo unde Solitary de Albert Woodfox pare a fi lectura cu cele mai multe șanse de câștig. S au anunţat nominalizările la National Book Awards: vezi care sunt titlurile aflate în competiţiePovestea bărbatului încarcerat pe viață pe nedrept în Louisiana, care a petrecut mai mult de patru decade după gratii, demonstrează, în ciuda caracterului sfâșietor al istorisirii, că spiritul uman e mai puternic decât toate obstacolele puse în calea sa. A se citi aproape de un pachet de șervețele. Printre ceilalți nominalizați National Book Awards se numără și The Yellow House de Sarah M. Broom, memoriile centrate pe efectele devastatoare ale Uraganului Katrina asupra familiei sale. Tressie McMillan a fost la rândul său inclusă pe lista scurtă a premiilor grație Thick: And Other Essays, o colecție de gânduri despre tot ce funcționează și mai ales ce nu merge în societatea actuală, de la obsesia pentru frumusețe la discriminarea rasială, impresionând cu un ton plin de candoare și de umor negru. Carolyn Forché luptă și ea pentru un National Book Award cu What You Have Heard Is True: A Memoir of Witness and Resistance, o poveste pe care nu o vei putea lăsa din mână, despre cum una dintre cele mai înzestrate poete devine în urma unei întâlniri neobișnuite o activistă influentă, asumându-și misiunea de a salva o țară în brațele războiului. Lista de nominalizați National Book Awards la categoria nonficțiune se încheie cu David Treuer și The Heartbeat of Wounded Knee: Native America from 1890 to the Present, istorisirea vieții turbulente a nativilor americani de la masacrul de la Wounded Knee până în prezent.

S au anunţat nominalizările la National Book Awards: vezi care sunt titlurile aflate în competiţieÎncheiem cu categoria poezie, în cadrul căreia noi îți recomandăm Deaf Republic de Ilya Kaminsky, colecționară deja a numeroase premii. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că superbele poeme redau violența războiului într-un teritoriu ocupat și se deschid cu o scenă care îți va rămâne în inimă, aceea a unui băiețel surd ucis de gloanțe. Lui Kaminsky i se opun Jericho Brown cu The Tradition, o colecție de poezii care revelează profunzimea experiențelor umane ale prezentului, divagând pe seama naturii răului sau a moștenirii populației de culoare, și Toi Derricotte cu I: New and Selected Poems, care revelează dureri ascunse, tragismul unui abuz sau realitatea unei femei de culoare cu pielea prea deschisă pentru propria ei rasă.  Lista este completată de Carmen Giménez Smith cu Be Recorder și Arthur Sze cu Sight Lines.

National Book Awards mai vizează încă două categorii, cea de traduceri, ce conține opere scrise în original în arabă, japoneză, franceză, finlandeză și maghiară, și secțiunea Young People’s Literature.

Tu ce părere ai despre suita de nominalizați la National Book Awards? Cunoști vreunul dintre aceste titluri? Cui ții pumnii și de ce?

Află și care au fost câștigătorii Premiului Nobel pentru literatură în 2019!