Unul dintre cele mai prestigioase premii acordate în lumea cuvântului scris, Pulitzer-ul a fost decernat pentru prima dată în 1917, atunci când americanul de origine maghiară Joseph Pulitzer decidea să folosească o parte din averea câștigată în ziaristică pentru a omagia câteva dintre mințile luminate ale epocii. Azi, premiile sunt acordate pentru merite în presa scrisă și în online, dar și pentru ficțiune, istorie, dramaturgie, nonficțiune și compoziție muzicală. 20 dintre cele 21 de distincții sunt acompaniate de un premiu în valoare de 15 mii de dolari și al 21-lea, cel pentru servicii publice, este recompensat cu o medalie de aur. Premiile Pulitzer sunt oferite în cadrul Universității Columbia din New York și adună anual nume mari, dar și revelații sau debutanți de urmărit. Azi îți prezentăm cărțile omagiate cu premii Pulizer în 2019.

Categoria Pulitzer pentru Ficțiune vizează o operă „distinsă, ce are autor un american, de preferință despre viața americană”. Este evidentă nota de implicare socială pe care premiile o rețin numai din înclinația de a recompensa acte de jurnalism care schimbă vieți, iar amenințarea schimbărilor climatice inerente este tema din 2019. E însă doar unul dintre motivele pentru care „The Overstory” de Richard Powers a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună ficțiune în acest an. Recunoscut pentru creațiile sale extrem de inteligente, pentru romanele cu o structură narativă profundă, în care personajele și evenimentele sunt genial interconectate, parcă Powers nu a mai strălucit demult atât de tare ca în povestea despre copaci și oameni. Prima carte de pe lista de premii Pulitzer în 2019 este o alegorie despre cât de importante sunt pădurile, nu numai pentru aerul pe care îl respirăm, dar și grație conexiunii aproape tangibile pe care o întrețin cu rasa umană. Powers se folosește de 9 personaje pentru a ne indica această legătură indisolubilă, printre care se numără un veteran salvat de un copac, un petrecăreț readus la viață de spirite sau un om de știință care descoperă că copacii își vorbesc unul altuia. Toate aceste caractere diferite ajung să apere pădurile, să devină activiști care protejează câteva dintre ultimele spații virgine de pe această planetă. „Nu e posibil ca Powers să scrie vreodată o carte plictisitoare”, spune Margaret Atwood, și nu am putea fi mai de acord de atât. Mai mult, „The Overstory” e o operă cu atât mai importantă cu cât se pare că i-a schimbat viața autorului, care s-a mutat într-o pădure, cunoscând o experiență aproape religioasă în procesul de documentare pentru cartea sa. Cert este că pasiunea sa transcede la fiecare pas, iar primul nostru titlu e un must-read.

Finaliști ai premiului Pulitzer pentru ficțiune au mai fost în 2019: “The Great Believers” de Rebecca Makkai și “There There” de Tommy Orange.

O altă boală a societății actuale, rasismul, e surprins în piesa de teatru câștigătoare la categoria „cea mai bună dramă”. Originară din Brooklyn, Jackie Sibblies și-a văzut piesele puse în scenă peste tot în lume, ocupând de asemenea poziția de profesor la mai multe universități de prestigiu, în prezent luminând mințile elevilor la Yale School of Drama. Drury te va da peste cap cu o tragicomedie devastatoare care vorbește despre prejudecăți rasiale pe care puțini le recunoaștem chiar și acum, „Fairview”. Subiectul e, în aparență, lejer: familia Frasier se pregătește să o celebreze pe Bunica, iar Beverly își dorește ca totul să iasă perfect. Firește, nimeni nu o ajută, totul pare că merge împotriva ei, iar tensiunile acumulate vor zdruncina spectatorul în scaune. Dacă ești la New York, asigură-te că prinzi un loc la Theater for a New Audience, acolo unde piesa se întoarce în luna iunie.

Printre finaliștii la categoria „dramă” se numără și „Dance Nation,” de Claire Barron și „What the Constitution Means to Me,” de Heidi Schreck.

La categoria istorie, Pulitzerul recompensează opere care redau o părticică din istoria Americii, iar aleasa din acest an este tot cartea unui profesor de la Yale, „Frederick Douglass: Prophet of Freedom”, scrisă de David W. Blight. Al treilea titlu de pe lista noastră pictează un nou tablou pentru o personalitate imensă a istoriei americane, sclavul eliberat și transformat în voce de rezonanță despre identitate și egalitate, fugarul devenit prieten al lui Abraham Lincoln, dar, mai mult de atât, figura din spatele mitului. În cazul în care nu ești convins că „Frederick Douglass: Prophet of Freedom” este una dintre cele mai bune cărți despre acest subiect, ține cont de faptul că lui Blight i-a luat 12 ani să o scrie, pornind de la o serie de manuscrise adunate de un chirurg afro-american din Savannah, care fac lumină asupra anilor de după Războiul Civil din viața lui Blight. Adoptat acum ca simbol al luptei desfășurate de diverse facțiuni politice, Douglass este „dezbrăcat” de mitologie și devine erou în cartea care îi poartă numele.

Celelalte finaliste la categoria Istorie ale premiului Pulitzer sunt „Civilizing Torture: An American Tradition,” de W. Fitzhugh Brundage și „American Eden: David Hosack, Botany, and Medicine in the Garden of the Early Republic,” de Victoria Johnson.

„The New Negro: The Life of Alain Locke” de Jeffrey C. Stewart, biografia scriitorului, filosofului și „patronului artelor” din Renașterea din Harlem, perioadă caracterizată de explozia artistică, socială și intelectuală ce avea loc în cartierul din New York, a primit premiul Pulitzer pentru Cea mai bună biografie. Pulitzerul pentru Poezie ajunge la Forrest Gander și „Be With”, o colecție sfâșietoare de versuri inspirate de experiența transformatoare a întunericului resimțit după dispariția subită a soției poetului, aclamata scriitoare C. D. Wright. Ultimul Pulitzer din 2019 este acordat la categoria nonficțiune, fiind atribuit Elizei Griswold, autoarea „Amity and Prosperity: One Family and the Fracturing of America”.

Tu ce părere ai despre lista de premii Pulitzer în 2019? Care dintre aceste titluri ți-a atras atenția? Se va afla vreunul dintre ele pe lista ta de lecturi?