În fiecare an, pe 1 octombrie, se celebrează Ziua Mondială a Vegetarienilor, o sărbătoare înființată în 1977 de Societatea vegetariană nord-americană pentru a încuraja oamenii să adopte o dietă bazată pe consumul de fructe și legume. Adepții acestui curent își doresc să atragă atenția nu doar asupra beneficiilor pe care le are o astfel de dietă asupra sănătății, ci și asupra implicațiilor etice legate de modul cum sunt tratate animalele în fermele industriale.

Ideea unei alimentații care exclude consumul de carne nu este una nouă. Din motive religioase sau etice, aceasta a existat în cele mai vechi filozofii și religii ale lumii. Călugării din mănăstirile ortodoxe nu mănâncă niciodată carne provenind de la animale sacrificate, iar adepții jainismului, o credință străveche din India a cărei istorie începe cu peste un mileniu înainte de Hristos, nu mâncau carne, miere și nici bulbii anumitor plante (cartofi, ceapă, usturoi).

Astăzi, există multe tipuri de alimentație vegetariană: ovo-lacto-vegetariană, vegană, raw vegană sau fructarianism, dieta care constă în consumul exclusiv de fructe și semințe, al cărei adept a fost și Steve Jobs.

În lumea literară există scriitori cărora le-a plăcut să stea în fața unei mese îmbelșugate, ca Hemingway, spre exemplu. Să ne amintim și de ospețele pantagruelice ale lui Creangă, adesea însoțit de Eminescu. La polul opus, există și scriitori pe a căror masă se regăsesc doar fructe, legume și semințe.

Indiferent dacă sunteți consumatori de alimente de proveniență animală sau nu, vă propunem să celebrăm Ziua Mondială a Vegetarienilor cu 3 cărți „fără carne”!

În 2016, „Vegetariana” devenea primul roman scris în limba coreeană care câștiga premiul Man Booker. Cartea scriitoarei Han Kang a fost considerată un fenomen la nivel internațional, comparată când cu „Parfumul” lui Patrick Suskind, când cu scrierile lui Kafka. Trebuie precizat însă de la început că, deși intriga cărții este declanșată de faptul că protagonista, Kim Yeong-Hye, refuză să mai mănânce carne, tematica romanului este mult mai profundă. După ce visează în mod repetat că are mâinile și corpul pline de sânge, Yeong-Hye refuză să mai mânânce carne, decizie care stârnește o controversă din ce în ce mai violentă în familia ei. Încercarea lui Yeong-Hye de a-și afirma o minimă libertate – privitoare doar la corpul ei – declanșează un val de umilințe și abuzuri fizice și psihice. Cu o structură asemănătoare unei trilogii, romanul scriitoarei coreene spune povestea lui Yeong-Hye din perspectivele diferite ale soțului, cumnatului și surorii ei. „Vegetariana” este un roman care ne vorbește nu doar despre o opțiune în alimentație, ci despre libertate și despre capacitatea de a tolera diversitatea credințelor oamenilor. Nu în ultimul rând, este o carte care acuză intolerența și violența. Decizia eroinei lui Han Kang de a respinge carnea exacerbează latura animală a celor din jurul ei. „Preocuparea mea se extinde către violențele care apar în viața de zi cu zi” spune Han Kang într-un interviu din „The Guardian”. „Să mănânci carne, să o gătești, toate aceste activități de zi cu zi simbolizează o violență care trece deja drept normalitate”.

De ce mâncăm animale”, cartea scriitorului american Jonathan Safran Foer nu își propune să pledeze pentru o alimentație fără carne, ci doar să atragă atenția asupra implicațiilor etice ale acestui lucru. După trei ani de documentare la ferme industriale, Safran Foer a scris acest volum, mare parte în stil jurnalistic, pentru a dezvălui cruzimea la care sunt supuse animalele ce urmează a fi sacrificate. Scriitorul american dezvăluie că a început să fie preocupat de această temă după nașterea fiului său. Safran Foer a întreprins o anchetă aproape detectivistică pentru a observa ce condiții de viață au animalele din fermele industriale din Statele Unite și modul cum sunt sacrificate. Autorul mai atrage atenția și asupra pescuitului excesiv, care va duce curând la dispariția multor specii. I s-a reproșat lui Jonathan Safran Foer că nu are o poziție fermă, pro sau contra consumului de carne, de vreme ce mărturisește că mirosul de hamburgeri din curtea vecinilor i se pare de-a dreptul irezistibil. Dar, din punctul nostru de vedere, este mai corect așa. Scriitorul prezintă o realitate existentă în fermele din Statele Unite (probabil și din alte părți ale lumii, inclusiv la noi) și lasă în seama cititorilor alegerea. Actrița Natalie Portman a devenit activist vegan după ce a citit cartea lui Jonathan Safran Foer.

Și pentru că tot este Ziua Mondială a Vegetarienilor, vă propunem să răsfoim și o carte de bucate în tema sărbătorii. Volumul ales este „Rețete vegetariene” întocmit de autorul american Chuck Williams, inclus în „Halls of Fame” de Institutul culinar american. Autorul (care a trăit 100 de ani fără a fi vegetarian) propune 200 de rețete internaționale fără carne, însă extrem de creative și, probabil, gustoase. Rețete din toate zonele lumii, preparate inventiv tentează cititorii cu multe variante de meniuri: paste, orez, legume, verdețuri sau mâncăruri pe bază de mălai. De la aperitive și salate la supe și fel principal, cartea este de ajutor pentru vegetarieni și pentru cei care postesc, oferind idei de preparate gustoase. Trebuie să mărturisim însă că volumul este „aproape” vegetarian, pentru că printre rețetele de legume regăsim din când în când la ingrediente și brânza sau ouăle.

Vouă vi s-a întâmplat ca o carte pe teme vegetariene să vă schimbe opțiunile alimentare? Ați citit vreuna dintre cărțile recomandate mai sus?