Iubirea de cărți ne este comună, dar ceea ce ne diferențiază este felul cum citim. Fiecare cititor are particularități de lectură, lucruri pe care le face pentru că se simte îndeajuns de confortabil cu cartea, încât să și-o apropie în felul său unic, după propriile nevoi și capricii. Și așa cum există cititori care au colecții de semne de carte și cei care folosesc orice alt sistem pentru a-și aminti unde au rămas cu lectura (fie că e vorba de bilete de autobuz sau chitanțe de la cumpărături), tot așa există iubitori de cărți care citesc una sau mai multe cărți deodată pentru că asta se potrivește stilului lor de lectură.

Avantajele lecturii unei singure cărți

Atunci când citește o singură carte, cititorul chiar poate să plonjeze în carte, să se lase hipnotizat de personaje și acțiuni și astfel să aibă posibilitatea de a veni în sprijinul a ceea ce citește cu propriile sale amintiri, opinii sau gânduri. Astfel, el simte că participă cu adevărat la ceea ce citește și permite cuvintelor să-și pună amprenta asupra lui.

Citind câte o carte pe rând, cititorul are poate mai mult timp de a descifra aluziile și metaforele, de a înțelege multiplele sensuri, dându-și ocazia de a fi alterat de descoperirile sale. O experiență de acest gen, de lectură imersivă și totală, are o influență extraordinară asupra creierului, deoarece problemele emoționale sau dilemele morale ale personajelor ne fac, de fapt, mai empatici și devenim și mai răbdători.

Un psiholog spunea chiar într-un studiu că, atunci când te dedici cu adevărat lecturii, intri într-o relație intimă cu scriitorul, conversezi cu el și, dacă există atracție, se poate întâmpla ceea ce se întâmplă atunci când doi oameni se îndrăgostesc unul de celălalt.

Avantajele de a citi mai multe cărți simultan

O altă categorie de cititori îi cuprinde pe cei care jonglează cu mai multe cărți deodată. Ei sunt magicienii, neliniștiții, cei care se simt motivați și inspirați doar atunci când au mai multe volume la îndemână. Pentru ei, singurul impediment în această ecuație este atenția pe care o împart  fiecărei cărți.

Dar avantajele lecturii simultane a mai multor cărți sunt nenumărate. În primul rând,  numărul de lecturi anuale se triplează, cel puțin. Iar pentru un cititor care „s-a născut cu o listă de lecturi care nu se va termina niciodată”, acest punct cântărește foarte greu în balanță.

Flexibilitatea aceasta de a trece de la una la alta, din nou, este un beneficiu pentru cei care pot jongla cu mai multe cărți. Când un cititor simte nevoia de a lua o pauză de la fantasy sau violență, el poate trece imediat la problematici mai adânci, care îl îndeamnă la reflexivitate. Mai mult, important este și faptul că poate alege cartea în funcție de starea pe care o are. Uneori el vrea să fie stimulat, alteori relaxat și știe exact unde găsește ceea ce are nevoie în momentul respectiv. Timpul este un alt factor important: atunci când este limitat, cititorul recurge la lectura cea mai facilă de pe noptiera lui, iar atunci când îl are din plin, se dedică unei cărți care-l provoacă mental mai mult.

Voi ce tip de cititor sunteți și ce particularități aveți? Câte cărți citiți în același timp, din ce domenii și cum este acest lucru potrivit pentru voi?