56 de povestiri și 4 romane: așa sună expresia atașamentului lui Sir Arthur Conan Doyle pentru Sherlock Holmes. Relația dintre autor și creația sa a mers atât de departe încât, la un moment dat, britanicul chiar și-a ucis personajul ce devenise prea celebru și ajunsese să îl agaseze, dar disperarea contemporanilor l-a determinat să îl readucă la viață așa cum numai Sherlock putea. Fascinația pentru detectivul cu tactici neortodoxe a atins însă cele mai înalte cote în societatea de azi: atât ocupantul imobilului din 221B Baker Street, cât și prietenul său Dr Watson sunt eroi ai unor seriale extrem de celebre, precum Elementary sau Sherlock, dar și al seriei de filme celebre ce îl are drept protagonist pe Robert Downey Jr. Ce să mai spunem despre un alt succes de casă, „House”, al cărui erou, deși doctor, era inspirat în mod evident de personalitatea lui Holmes? Am vorbit însă destul despre filme și seriale, așa că te invităm în rândurile de mai jos să descoperi cele mai bune cărți cu Sherlock Holmes!

Să îl înțelegem pe celebrul detectiv: cele mai bune cărți cu Sherlock HolmesCâinele din Baskerville” nu este doar una dintre cele mai celebre cărți cu Sherlock Holmes, dar și cea considerată a fi cea mai valoroasă. Desigur, unul dintre principalele motive este faptul că reprezintă revirimentul lui Sherlock, cel „îngropat” la finalul „Memoriilor” și readus de Sir Arthur Conan Doyle la cererea publicului și a criticilor. De data aceasta, detectivul și Dr Watson investighează cazul morții baronetului Sir Charles Baskerville, ce a fost găsit fără simțire printre arborii de tisa de pe domeniul său. James Mortimer îl cheamă pe Sherlock în ajutor din cauza faptului că singurul moștenitor, Sir Henry Baskerville, e considerat în pericol. Ceea ce năuceşte însă cititorul este că în jurul cadavrului nu sunt urme de pași de femeie sau de bărbat, ci ale unui câine uriaș. Ceea ce pare a fi chiar opera cerberilor, câinilor iadului, a unui blestem pus pe seama familiei, îți va da fiori și îți va demonstra că Doyle poate fi la fel de bine un scriitor genial de horror-uri. De dimensiuni mai mari decât majoritatea istorisirilor ce îl au drept protagonist pe detectivul cu o personalitate fascinantă, „Câinele din Baskerville” își merită cu prisosință întâietatea pe lista de cărți cu Sherlock Holmes.

Să îl înțelegem pe celebrul detectiv: cele mai bune cărți cu Sherlock Holmes Continuăm cu alte două dintre cele mai bune aventuri ale lui Sherlock Holmes, „Un studiu în roșu” și „Semnul celor patru”, din fericire reunite în aceeași carte. Prima dintre opere e cea cu care ar trebui să începi, dacă până acum nu te-ai bucurat cu niciuna dintre cărțile lui Doyle: un adevărat „dezastru” literar pe care ar trebui să îl remediezi cât mai repede. Aflăm cum s-au cunoscut Doctorul Watson și detectivul Holmes, ambii colocatari ai aceluiași imobil de pe Baker Street. Vei adora modul delicios în care doctorul încearcă să afle care este meseria insolitului său vecin, alcătuind liste peste liste, pe care trece toate lucrurile la care Sherlock se pricepe și cele la care nu. De partea cealaltă, „Semnul celor patru” ne povestește culisele mariajului lui Dr Watson, un aspect mai important decât ai crede, dat fiind faptul că definește atât de bine relația contradictorie dintre doi oameni atât de diferiți. Desigur, fiecare dintre aceste cărți cu Sherlock Holmes include și atât de necesarul mister, dar noi îți sugerăm să te concentrezi profund și pe aspectele mai personale ale scrierilor lui Doyle.

Să îl înțelegem pe celebrul detectiv: cele mai bune cărți cu Sherlock HolmesNu am fi putut exclude de pe lista noastră un titlu atât de interesant precum „Memoriile lui Sherlock Holmes”! Colecția include o seamă de povestiri, toate având darul de a ne lămuri atât asupra calităților detectivului celebru pentru modul în care deduce desfășurarea faptelor și află „răufăcătorul”, dar și în legătură cu personalitatea sa adesea neplăcută, dar extrem de fascinantă. Aflăm, de exemplu, că, deși Sherlock e unul dintre cei mai talentați boxeuri, urăște mișcarea fizică și o evită pe cât poate, atunci când aceasta nu are un scop precis. Începem să facem cunoștință cu unul dintre cele mai captivante personalităţi din istoria literaturii, a cărui dietă cuprindea, la nevoie, mai multe doze de cocaină decât substanțe nutritive extrase din felurile tradiționale de mâncare. Nu în ultimul rând, ne delectăm în sfârșit cu apariția singurei prezențe feminine pe care Shrlock a admirat-o: Irene Adler. Memoriile celebrului detectiv nu sunt la fel de detaliate precum romanele de mai sus, însă lasă o impresie adâncă asupra cititorului!

Să îl înțelegem pe celebrul detectiv: cele mai bune cărți cu Sherlock HolmesÎncheiem lista de cărți cu Sherlock Holmes cu „Întoarcerea lui Sherlock Holmes”, cea care a provocat cu siguranță cea mai mare fericire fanilor. Detectivul era presupus mort la finalul „Ultimei probleme”, iar Doyle îl adusese înapoi sumar în „Câinele din Baskerville”, explicând însă că evenimentele acesteia se petreceau anterior. Dar presiunea cititorilor a dat roade: revista McClure’s Magazine îi oferea scriitorului o sumă imensă pentru ca acesta să accepte să mai scrie încă 13 povestiri ce îl aveau protagonist pe celebrul detectiv, dintre care una trebuia neapărat să stipuleze faptul că Holmes supraviețuise încleștării cu oponentul său faimos Moriarty. Fiind vorba despre nu mai puțin decât 45000 de lire sterline, Doyle nu a rezistat, cu atât mai mult cu cât spera ca revenirea la aventurile detectivului său pereche să îl ajute să facă față unor probleme din viața personală. Bineînţeles, „Întoarcerea lui Sherlock Holmes” a avut un succes major, chiar dacă se încheia cu o declarație a lui Watson, prin care acesta mărturisea că Holmes se retrage și nu îi mai permite să publice vreuna dintre povestirile sale. Un final mult mai ușor de digerat, după umila noastră părere!

Tu ce părere ai despre cele 4 cărți cu Sherlock Holmes? Te numeri printre fanii celebrului detectiv? Dacă da, care dintre titlurile lui Sir Arthur Conan Doyle te-a impresionat cel mai tare?

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 495262672