Războaiele lumii contemporane nu mai sunt decât rareori încleștările pe viață și pe moarte care decimau mari părți ale populației, așa cum se întâmpla în perioadele trecute. Ceea ce nu înseamnă că trăim o perioadă de pace și serenitate. Așa cum au demonstrat-o atentatele de la 11 septembrie 2001, cel mai mare pericol al lumii contemporane este terorismul. Cu o bază solidă de fanatici atât în țările arabe, dar și în cele europene și în America, cu mijloace de propagandă și metode extreme în fața cărora civilizațiile occidentale nu par să găsească o soluție, terorismul e fără urmă de îndoială flagelul lumii contemporane. Deoarece considerăm că cel mai bine vom înțelege un fenomen tot din operele dedicate lui, îți prezentăm în rândurile de mai jos 3 cărți despre terorism care te vor ajuta să ai o viziune de ansamblu mai completă și mai complexă asupra sa.

Să înțelegem flagelul momentului: 3 cărți despre terorism care te vor înfioraWilliam McCants e poate cea mai potrivită voce pentru a discuta despre Primăvara arabă, dat fiind faptul că face parte din Center for Middle East Policy, a fost consultant al conducerii statului american cu privire la combaterea extremismului și a trăit în Liban, Israel și Egipt. The Isis Apocalypse: The History, Strategy, and Doomsday Vision of the Islamic State reprezintă una dintre cele mai bune analize ale terorismului de azi, încercând să înțeleagă nu doar obiectivele Statului Islamic, dar și cum a ajuns această structură să devină cel mai puternic grup jihadist din istoria modernă, mai crud, mai violent și mai sângeros chiar și decât al-Qaeda. Cu un membership în mare parte tânăr, extrem de inteligent, școlit la cele mai înalte instituții de învățământ americane și europene, cu susținere financiară mai mult sau mai puțin recunoscută din partea statelor arabe, organizația teroristă promovează două idei extreme și opuse una alteia: întoarcerea Statului Islamic și Apocalipsa. Încurajat de o combinație de fervoare religioasă alături de calcule extrem de stricte și o organizare genială, o profeție inspirată de texte vechi, aproape obscure și un context internaţional cu atât mai favorabil cu cât i se opune mai tare, Statul Islamic e “bau-baul” lumii moderne și pare să nu intenționeze să se oprească până la dispariția ei completă. Cu o analiză strălucitoare, ce are la bază texte în marea majoritate arabe, William McCants deschide lista noastră de cărți despre terorism și o face în mod magistral.

Să înțelegem flagelul momentului: 3 cărți despre terorism care te vor înfiora

Am descoperit puterea nonficţiunii în rândurile de mai sus, acum este momentul să vedem ce poate face o operă de ficțiune cu un concept atât de generos, deși fără îndoială sfâșietor în implicațiile sale, cum este terorismul modern. The Language of Secrets e al doilea roman polițist al scriitoarei Ausma Zehanat Khan, și ni-l introduce ca protagonist pe același detectiv Esa Khattak, un canadian de origine musulmană, împăcat cu credința sa și deloc fanatic, ce trebuie să investigheze acum crima unui prieten înstrăinat, Mohsin, informator pentru stat în cadrul unei grupări extremiste locale. Contextul de la care pleacă cartea e unul din păcate extrem de comun pentru societatea contemporană: o celulă teroristă formată în teritoriul canadian își propune un atentat de Anul nou. Khattak e trimis să investigheze superficial moartea lui Mohsin, dar, bineînțeles, protagonistul nostru nu e pregătit să renunțe atât de ușor și vrea dreptate, așa că îi cere mult mai tinerei sale partenere, Rachel Getty, să se infiltreze în gruparea arabă. Lucrurile se complică atunci când Getty începe să formeze relații cu membrii moscheii, iar sora mai mică a protagonistului se îndrăgostește de liderul carismatic și atrăgător al organizației teroriste. The Language of Secrets are un pas alert, e impecabil construită, iar personajele sunt complexe, tridimensionale, demonstrând o tristă realitate: aceea că terorismul nu e expresia răului absolut, ci o producție a societății contemporane, ale cărei rădăcini sunt îngropate mult mai adânc decât ne-ar plăcea să recunoaștem. Fiecare personaj are motivații pe care, dincolo de moralitatea lor, ajungi să le înțelegi, fie că le accepți sau nu, ceea ce face ca lectura celei de-a doua cărți despre terorism să fie mai acaparatoare și chiar mai edificatoare decât a unei lucrări istorice. Foarte bine punctată este și discriminarea cu care se confruntă comunitățile de musulmani, considerate a fi de mulți deja focare de terorism, indiferent de compoziția lor

Am analizat o operă de nonficțiune și una de ficțiune, să aruncăm acum o privire asupra unei cărți despre terorism ce combină Să înțelegem flagelul momentului: 3 cărți despre terorism care te vor înfioraacuratețea detaliilor cu narațiunea bogată, profundă, plină de pilde pentru umanitate. În The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11, autorul și scenaristul Lawrence Wright a concretizat una dintre capodoperele sale. Multi-premiată, omagiată cu Pulitzer pentru nonficțiune și finalistă a National Book Award, povestea ascensiunii al-Qaeda e privită din perspectiva a patru personalități: liderii ei Osama bin Laden și Ayman al-Zawahiri, șeful direcției de contra-terorism al FBI, John O’Neill și conducătorul serviciilor secrete saudite, Prințul Turki al-Faisal. Cartea analizează cu o obiectivitate sclipitoare tot contextul ce a dus naștere atentatelor de la World Trade Center: cum a avut loc radicalizarea lui bin Laden și al-Zawahiri, inițial soldați idealiști cu o copilărie privilegiată, eșecurile serviciilor de informaţii și spionaj occidentale, refuzul CIA și FBI de a coopera, distanțarea lui al-Faisal de bin Laden și toate evenimentele ce au culminat cu probabil cel mai important moment istoric al perioadei contemporane. Se spune că lumea s-a schimbat la 11 septembrie, iar The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 analizează toate motivele pentru care acest fenomen a fost posibil. Anii de cercetare ce au stat în spatele operei au meritat din plin, autorul făcând apel și la sutele de interviuri pe care le-a desfășurat în lumea arabă, în Europa și în America. Dacă va trebui să citești o singură carte despre terorism, fă ca aceasta să fie aleasa ta!

Tu ce părere ai despre aceste cărți despre terorism? Pe care dintre ele le-ai citit deja? Care ți se pare că are cea mai complexă perspectivă asupra flagelului lumii contemporane? Te așteptăm și cu alte titluri, care să completeze lista noastră!