Secțiunea de noutăți editoriale a librăriilor atrage cititorii la fel ca mirosul de pâine caldă. Suntem emoționați, entuziasmați încă înainte de a studia oferta. Iar remarca „Ai văzut că a apărut….” este frecventă în conversațiile iubitorilor de lectură. Nu considerăm că acesta este un lucru de condamnat. Ba chiar dimpotrivă! Curiozitatea o fi omorât pisica, vorba proverbului englezesc, dar nouă ne face bine. Dorința de a afla, de a ști cât mai multe lucruri a dus de secole omenirea mai departe. Așa că, pe cei care au acest gen de curiozitate îi felicităm și recomandăm tuturor, la „cald”,  3 noutăți editoriale.

Supranumit „Regele Noir-ului”, Jo Nesbø și-a câștigat faima mondială prin seria de romane care-l are ca protagonist pe Harry Hole. Inteligent, impulsiv, șarmant, dur sau vulnerabil, acționând fără teamă sau căzut în genunchi, sub povara amintirilor dureroase, detectivul imaginat de scriitorul norvegian a cucerit rapid cititorii din 50 de țări. Pentru aceștia Harry Hole a devenit un personaj familiar, puternic, cu capacitatea de a trece de paginile cărților. „Cărăbușii”, o noutate editorială, este cel de-al doilea volum din seria Harry Hole, însă romanele au acțiune de sine stătătoare și pot fi citite în orice ordine. „Cărăbușii” a fost ultimul volum din serie tradus în limba engleză pentru că editorii au preferat să publice mai întâi romanele a căror acțiune se petrece în Norvegia. Bangkok este scena acțiunii din „Cărăbușii”. Harry Hole este trimis în capitala Thailandei după ce ambasadorul norvegian este descoperit asasinat într-un bordel. Ancheta trebuie să fie una eficientă, dar extrem de discretă, ținând cont de faptul că prim-ministrul Norvegiei are o puternică legătură de prietenie cu ambasadorul asasinat. Haotic, sufocant, suprapopulat, Bangkok-ul îi pare lui Harry o planetă străină. De asemenea, cazul se ramifică în direcții care-l complică din ce în ce mai mult, pentru că, pe lângă implicația industriei sexului, cea a drogurilor pare să aibă legătură cu crima. Romanul se citește cu interes nu doar datorită elementelor de thriller, ci și descrierilor Bangkok-ului. Jo Nesbø a petrecut două luni în metropola thailandeză pentru documentare.

Prolifica scriitoare belgiană Amélie Nothomb este și ea prezentă pe rafturile librăriilor în această primăvară, cu o noutate editorială: „Barbă Albastră”. Romanul a avut un succes enorm în lumea francofonă și a fost tradus imediat în mai mult de 30 de limbi. Amélie Nothomb oferă cititorilor prin acest roman o reinterpretare modernă a cunoscutei povești a lui Charles Perrault, „Barbă Albastră”. Saturnine, o tânără belgiană care lucrează la Paris, decide să-și închirieze o locuință, după ce a stat provizoriu în apartamentul unei prietene. Iar ceea ce găsește este mai mult decât spera: o cameră într-o vilă superbă, din cel de-al șaptelea arondisment, la un preț mai mult decât convenabil. Nu este singura doritoare a locuinței, dar are cele mai multe șanse: „Ești cea mai tânără și cea mai frumoasă” îi spune o femeie care venise să vadă casa. Fiind străină de acele locuri, Saturnine nu cunoștea povestea plină de mistere a vilei care-l are ca proprietar pe un spaniol cu obiceiuri stranii, mândru de originile sale nobile – don Elemirio Nibal y Milcar. Opt chiriașe dispăruseră fără urmă din casa acestuia, iar bănuiala tuturor se îndrepta spre o serie de crime sinistre. Amélie Nothomb folosește mult dialogul în acest roman – o plăcere pentru cititor să asiste la schimbul de replici cu umor și multiple referințe culturale între Saturnine și don Elemirio.

Dacă simțim nevoia unei cărți care să ne ajute să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, „Iubire pentru lucruri imperfecte” scrisă de călugărul budist Haemin Sunim este volumul pe care trebuie să-l alegem. De origine sud-coreeană, Haemin Sunim este maestru budist Zen și scriitor, cu studii la prestigioasele universități Berkeley, Harvard și Princeton. Principii ale învățăturii budiste sunt „traduse” pentru omul modern în acest volum conceput ca un dialog cu fiecare cititor. Te simți profund înțeles citind cartea semnată de Haemin Sunim și este surprinzător cum un maestru Zen poate înțelege atât de bine problemele omului din lumea modernă. Spre exemplu: „Văzând pe rețelele sociale cum prietenii tăi se distrează ai simțit vreodată invidie? Una dintre greșelile noastre frecvente este să comparăm cum ne simțim în interior cu felul în care prietenii noștri par în exterior. Nu știm ce se petrece în interiorul prietenilor noștri, dar suntem conștienți de cele ce se întâmplă în interiorul nostru. S-ar putea ca prietenii tăi să te invidieze pentru postările tale de pe rețelele sociale, fără să știe ce se petrece cu adevărat în viața ta”. Ceea ce ne învață de fapt călugărul budist este cum să avem grijă de noi și cum să ne iubim, cu toate imperfecțiunile noastre. În capitolele cărții sale, Haemin Sunim ne vorbește despre faptul că „existența noastră e deja suficientă”, despre puterea îmbrățisărilor și ascultare, ca act de iubire. „Iubire pentru lucruri imperfecte” este de fapt o călătorie spirituală care ne învață cum să ne acceptăm într-o lume care caută perfecțiunea.